Второкласници носят злато за България

3
Снимка: Община Русе

Второкласниците Георгия Иванова от ОУ „Отец Паисий“ и Николай Радев от ОУ „Любен Каравелов“ от Русе  извоюваха златни медала в Международната математическа олимпиада ТИМО, която се проведе от 1 до 8 април в тайландския град Пукет.

Тази година финалът на надпреварата събра над 1500 ученици от 23 държави. Финалното състезание по математика TIMO се проведе на 6 април. То продължи 2 астрономически часа и трябваше да се решат 30 задачи.

За да заминат за Тайланд, децата преминаха квалификацията в края на 2018 г. в Стара Загора. Русенските второкласници са сред шестте най-добри математици в България в тази възрастова категория, показали отлични резултати по време на състезанието. 

Участието им в олимпиадата стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух“ в рамките на фонд „Лицата на Русе“.

Георгия и Николай се занимават активно с математика, а за Николай това е втори златен медал от олимпиадата в Пукет.  Децата имат интереси и интереси и в други области.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни изследвания за диабет

Световен ден за борба с диабета се отбелязва на 14 ноември - четвъртък. Във връзка с това Университетска болница „Канев“ ще извършва безплатни измервания на кръвната захар. Те ще се проведат от 08.00 ч. до 10.00 ч. във фоайето на Хирургичен блок. От болницата напомнят, че този тип изследване е задължително да се извършва преди консумация на..

публикувано на 12.11.19 в 15:25

Шофьор уби дете и избяга

Камион блъсна и уби дете в Русе, съобщава Агенция БГНЕС. Тежкият пътен инцидент е станал днес по обед в квартал "Долапите". 6-годишното момиченце е загинало на място, а пристигналият екип на Спешна помощ само е констатирал смъртта му. Шофьорът на тежкотоварния автомобил е избягал и в момента се издирва от полицията. Мястото на..

публикувано на 12.11.19 в 14:35

Тържествено заседание в Русе

Областният управител на Русе Галин Григоров и заместникът му Свилен Иванов откриха първото заседание на новоизбрания Общински съвет в Русе. Досегашният кмет Пламен Стоилов предаде символите на общината на новоизбрания за кмет Пенчо Милков. По традиция заседанието беше водено от най-възрастния общински съветник, а именно Тодор Койнов.   В..

публикувано на 11.11.19 в 16:58

Поредно изборно дело

Административният съд в Русе образува дело по жалбата на Гина Стефанова от ГЕРБ, кандидат за кмет на с. Кацелово. В нея тя оспорва решението на Общинската избирателна комисия в Две могили, с което за кмет на селото е обявен за избран на първи тур Владимир Витанов от СДС. В жалбата си Гина Стефанова сочи множество нарушения, сред които лошо..

публикувано на 11.11.19 в 15:58

Първо заседание в Две могили

Общинският съвет в Две могили избра Юлиана Кънчева за свой председател. На днешната първа сесия присъстваха областният управител на Русе Галин Григоров и заместникът му Свилен Иванов. Временно изпълняващия длъжността кмет Георги Великов предаде символите на Общината на преизбрания кмет Божидар Борисов. По традиция заседанието беше водено от..

публикувано на 11.11.19 в 14:05

Тържествена сесия в Бяла

Заместник областният управител на Русе Свилен Иванов откри първото заседание на Общинския съвет в Бяла. Преизбраният за кмет Димитър Славов получи символите на общината. Сесията води най-възрастният съветник Иванка Маринова. За председател на Общинския съвет бе преизбран Мариан Антонов. 17 души   влизат в Общинския съвет на Бяла. От тях 12 са..

публикувано на 11.11.19 в 13:59

Опит за подкуп с 30 евро

Румънски шофьор ще бъде съден, тъй като опитал да подкупи полицейски екип в Русенско. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в дунавския град. Униформените служители спрели за проверка водача на лек автомобил "Фолксваген Пасат" с немски регистрационен номер на главния път Русе - Бяла, тъй като извършил нарушение - изпреварване в забранен..

публикувано на 11.11.19 в 13:55