Идва "Нова българска драма"

4
Снимка: Радио Шумен

10 спектакъла ще участват в театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен. Форумът ще се проведе от 11 до 16 май.

В конкурса ще се включат 6 пиеси, 2 ще има в паралелната програма и 2 постановки гостуват от чужбина. В направлението „Авторски прочит“ са избрани 4 заглавия. Селекционери на фестивала са Илко Ганев за „Преглед на спектакли“ и Катерина Георгиева за текстовете, които се състезават в „Авторски  прочит“.

В Шумен ще бъде международната премиера на „Целувката“ от Анна Петрова на режисьорката Невена Митева. Постановката е на Държавния драматичен театър в грузинския град Озургети. В Шумен ще пристигне и трупата на Общинския градски театър от Бурса. Тя ще представи пиесата „Оркестър Титаник“ от Христо Бойчев.

На 11 май ще бъде открита изложбата „Архивите говорят за българската драматургия“. В нея са показани снимки от сценичните реализации на режисьора Крикор Азарян, както и на актьорите Чочо Попйорданов, Григор Вачков, Велко Кънев и Димитър Манчев.

На 12 май ще се проведе творчески диалог на тема „Съвременна българска драматургия“. В него ще се включат драматурзите Стефан Цанев и Димитър Димитров, а също и режисьорката Максима Боева и театроведът Катерина Георгиева.

На театралния фестивал е предвидено и представянето на книгата „Спомен за Рада“ от журналиста Георги Тошев. Председател на журито на „Нова българска драма“ е проф. Виолета Дечева от НАТФИЗ, режисьорът Антон Угринов, сценографката Елена Иванова, Митко Новков от БНР и актрисата Юлиана Сайска.Галерия