Бизнес с деца или обич завинаги?

Снимка: Национална асоциация за приемна грижа

Шумен е една от първите общини у нас, в които предоставянето на услугата „приемна грижа“ започна пилотно преди повече от 10 години. В приемни семейства се настаняват деца, за които няма кой да се грижи. С други думи, това са деца в риск. А „риск“ е изключително широко понятие – от неглижиране до насилие, което застрашава живота на детето.

По данни на Комисията по приемна грижа към Регионалната дирекция за социално подпомагане, приемните семейства в Шуменска област са 160. С годините от списъка са отпадали много от тях, като причините са различни – здравословен проблем, преместване в чужбина, дори преминаване на друга, по-добре платена работа. Единични са случаите, когато семейства биват изключвани от приемната грижа, защото не успяват да покрият необходимите критерии и грижата, която полагат, не е добра.  До тази мярка се стига, след като бъдат изчерпани всички възможности за подкрепа на приемното семейство.

А що се отнася до извеждането на децата от биологичното семейство и настаняването им в приемно, това става по определена процедура, в която са ангажирани множество институции. Накратко – директорът на съответната дирекция за социално подпомагане издава заповед за настаняване в приемно семейство, след което тази мярка трябва да бъде потвърдена от съответния съд. И тази процедура, разбира се, отнема време, но ако е спешно, това става веднага. Службите действат според всеки индивидуален случай. Но – в това са категорични всички – водещ винаги е интересът на детето.

Темата „Бизнес или истинска грижа за децата в риск е приемното родителство“ коментираха в „Часът на репортера“ различни специалисти, които са част от приемната грижа – Диана Нинчева от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен говори за развитието на приемната грижа в Шумен, Мария Георгиева, главен експерт в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен – за отношението приемни родители – настанени деца, зам.-кметът по здравеопазване и социална политика в община Шумен д-р Светлана Маркова и Пламена Пенкова, младши експерт в Общината – за проекта „Приеми ме - 2015“, Гинка Илиева, приемен родител и програмен мениджър в Асоциацията по приемна грижа – защо има нужда от приемни семейства.

Чуйте какво казаха те пред Росица Арабаджиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Влюбени в народния танц

Изкуството е универсален език и обединява милиони хора по целия свят. Поредното доказателство потърси Станислав Буковалов в предаването "Истории за историята" на 16 юни.  Чуйте част от ефирната му среща с танцьори от Ансамбъл "Луди млади".

публикувано на 19.06.19 в 14:01

Откровено за музиката

В рубриката "Чуй още" ви представяме един млад цигулар от Силистра. Най-вероятно любовта към музиката го е дарила с искреност, която докосва. Музикалния редактор в програма ,,Хоризонт“ Иван Нотев   ви представя Жулиета Герова.

публикувано на 19.06.19 в 12:59

Русалската седмица

В православния календар 50 дни след Възкресение Христово е Петдесетница. В християнския светоглед Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, абсолютния смисъл - Бог-син и Светия Дух - животворящото начало. На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Йерусалим апостоли и ги подготвил да..

публикувано на 18.06.19 в 13:59

Блюда с улешки

„Охльо – Бохльо, покажи си рогцата“ – с този надслов в Алваново се проведе четвъртото издание на Празника на охлюва. Събитието се съчетава с деня на селото, който по традиция местните хора отбелязват на Петдесетница. Най-цветният щрих в програмата на събитието е кулинарната изложба, в която местните хора представят позабравени гозби с охлюви. И..

публикувано на 17.06.19 в 16:42

До Австрия само за четири дни

В следобедните часове шуменският полицай Тихомир Радев ще премине германския етап от приключението му по Дунав. С едноместния си каяк и в режим на оцеляване той последва подвига на българския герой на Жул Верн в „Дунавският лодкар“. Така Тишо опитва да преплава поречието на реката от изворите в планината Шварцвалд до Черно море. Защо шуменецът успя..

публикувано на 14.06.19 в 15:02

Помощ за Димка!

Всеки човек има нужда от шанс за живот. Всеки заслужава да диша, да се радва, да се ядосва и да се усмихва. И ако на някого се случи нещо лошо и страшно, то за какво сме ние, неговите съграждани, ако не му протегнем ръка? Сега от помощ има нужда Димка Тенева от Велики Преслав, която повече от година се бори с тежката диагноза рак. Хората от града..

публикувано на 14.06.19 в 09:27

Важно за хората с ТЕЛК

В   "Държавен вестник" бе публикувана Наредбата за медицинската експертиза с одобрените от правителството изменения и допълнения. Промяната прецизира текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност и степен на увреждане при хората с повече от едно заболяване, всяко, водещо до увреждане. Всички пациенти, които са..

публикувано на 11.06.19 в 14:52