Бизнес с деца или обич завинаги?

Снимка: Национална асоциация за приемна грижа

Шумен е една от първите общини у нас, в които предоставянето на услугата „приемна грижа“ започна пилотно преди повече от 10 години. В приемни семейства се настаняват деца, за които няма кой да се грижи. С други думи, това са деца в риск. А „риск“ е изключително широко понятие – от неглижиране до насилие, което застрашава живота на детето.

По данни на Комисията по приемна грижа към Регионалната дирекция за социално подпомагане, приемните семейства в Шуменска област са 160. С годините от списъка са отпадали много от тях, като причините са различни – здравословен проблем, преместване в чужбина, дори преминаване на друга, по-добре платена работа. Единични са случаите, когато семейства биват изключвани от приемната грижа, защото не успяват да покрият необходимите критерии и грижата, която полагат, не е добра.  До тази мярка се стига, след като бъдат изчерпани всички възможности за подкрепа на приемното семейство.

А що се отнася до извеждането на децата от биологичното семейство и настаняването им в приемно, това става по определена процедура, в която са ангажирани множество институции. Накратко – директорът на съответната дирекция за социално подпомагане издава заповед за настаняване в приемно семейство, след което тази мярка трябва да бъде потвърдена от съответния съд. И тази процедура, разбира се, отнема време, но ако е спешно, това става веднага. Службите действат според всеки индивидуален случай. Но – в това са категорични всички – водещ винаги е интересът на детето.

Темата „Бизнес или истинска грижа за децата в риск е приемното родителство“ коментираха в „Часът на репортера“ различни специалисти, които са част от приемната грижа – Диана Нинчева от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен говори за развитието на приемната грижа в Шумен, Мария Георгиева, главен експерт в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Шумен – за отношението приемни родители – настанени деца, зам.-кметът по здравеопазване и социална политика в община Шумен д-р Светлана Маркова и Пламена Пенкова, младши експерт в Общината – за проекта „Приеми ме - 2015“, Гинка Илиева, приемен родител и програмен мениджър в Асоциацията по приемна грижа – защо има нужда от приемни семейства.

Чуйте какво казаха те пред Росица Арабаджиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Верка Сидерова

Дълголетието на добруджанските певици

В навечерието на своята 93 годишнина прочутата добруджанска певица Верка Сидерова разговаря със Станислав Буковалов. Кои са любите й песни, кой е най-щастливият  период в кариерата й, както и с коя песен иска да бъде запомнена, чуйте в прикачения файл: Разговорът е част от предаването Истории за историята от 21.04.2019 г.

публикувано на 22.04.19 в 14:49

Ученици от Търговище създадоха алманах за Вазов

"Вазов, България и ние" се нарича книгата, която шестокласниците от Първо средно училище "Св.Седмочисленици" в Търговище създадоха. Алманахът съдържа цитати от Вазови произведения, както и рисунки по тях. Книгата е с 80 страници, като всяка от тях е на различен автор и отразява гледната му точка към конкретна творба на Иван Вазов.Творческият процес е..

публикувано на 20.04.19 в 12:06
Тине Бец

За музикалните пътища до Словения

В рамките на 25-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" прозвуча премиера на Misse pro iuventute  на словенския композитор Тине Бец . Духовната творба е аранжирана специално за хор "Бодра песен" , а нейният автор е само на 25 години. На шести април, за гостите и публиката на фестивала на детското хорово изкуство..

публикувано на 19.04.19 в 15:55

Пчелите гинат по време на цъфтеж

Между 20 и 40% е смъртността при пчелите, жалват се земеделски производители от региона. Зимно-пролетната смъртност не е нещо необичайно, но в случая става въпрос за отровени пчели по време на цъфтеж. Пламен Паунов, Николай Петков и Борислав Борисов от квартал „Мътница“ не помнят да е имало подобен случай в дългогодишната си практика. Те..

публикувано на 17.04.19 в 15:27

Къде се е намирала къщата на Владигерови?

С изпълнителния директор на Фондация "Панчо Владигеров" -  Диана Дечева в предаването "Истории за историята" ни среща водещият Станислав Буковалов. Чуйте повече за къщата, в която са израстнали Любен и Панчо Владигерови, как е изглеждала, какви музикални инструменти е имало в нея, както и малко известни факти за музикалната фамилия. 

публикувано на 17.04.19 в 10:05

Сигурност за банките

През тази седмица Европейският парламент гласува още правила, които да укрепват банковия съюз в Европа и да намаляват риска от бъдещи финансови кризи. С поредица от мерки, разисквания и доклади депутатите искат да ограничат негативните последици при избухването на нова финансова криза. Темата коментираме с д-р Милена Ангелова, главен секретар на..

публикувано на 17.04.19 в 09:25

Лайош Кошут за българите, унгарците и света

Избухването на унгарската революция повлича след себе си и много малки народи да се преборят за самостоятелността си и да се заявят на световната политическа карта. На 14 април се навършиха 170 години от обявяването на независимостта на Унгария от Австрия. По този повод потърсихме един от най-добрите български изследователи на събитията в средата..

публикувано на 16.04.19 в 16:20