„Места и памет“ в Шумен

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова лично награди в Шумен победителите в националния ученически конкурс за изследователски проекти „Места и памет – реални личности и истински истории“. Тази година той е посветен на участието на български евреи във войните за национално обединение и съдбата им в годините на Холокоста. Общо 952 са българските евреи, убити по време на Балканската и на Първата световна война.

Победители в конкурса са проектите на ученически екипи от Черноочене, Варна, Перник, Пловдив, София и Лом. Те получиха от Таня Михайлова дипломи, парична награда и публикация на Държавната агенция „Архиви“ за Първата световна война. Зам.-министър Таня Михайлова изненада присъстващите, като прочете декларация от български офицери - евреи, които заявяват своята готовност да се борят за България.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва международният турнир по баскетбол за юноши

Второто издание на международния баскетболен турнир за юноши ще противопостави отбори от три държави днес и утре в „Арена Шумен“. Състезанието се провежда в памет на легендарния баскетболен деятел Костадин Димитров. В надпреварата се включват четири отбора от три държави. В турнира ще участват Националният отбор на България до 17 години и..

публикувано на 12.10.19 в 14:52

Домашна бира в Кюлевча

Фестивал на домашната бира организират днес в шуменското село Кюлевча. Ще има много и различни демонстрации и дегустации.Това каза Стоянка Пашова секретар на НЧ „Каменен стълб – 1888“, организатор на фестивала на кехлибареното пиво. Под звуците на рок музика, празникът започва от 12 часа пред читалището в село Кюлевча.

публикувано на 12.10.19 в 09:31

Селекционерите на „Нова българска драма“

Членовете на Сдружение „Нова българска драма“ утвърдиха днес двамата селекционери на театралния фестивал „Нова българска драма” в Шумен, който ще се проведе през май догодина. Селекционер в направлението „Преглед на спектакли“ ще бъде театроведът проф. Ромео Попилиев, а в направление „Авторски прочит“ – доктор Ина Божидарова. Театрите, които искат за..

публикувано на 11.10.19 в 16:12

Арт туризмът - приоритетен за България

Значението на арт туризма обсъждат в Шумен днес специалисти в областта на историческото наследство, както и представители на музеите в Силистра, Тутракан, Оряхово, Видин, Сандански и Мелник. Презентация направи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, според която не би могло да се каже, че има нова концепция за арт туризъм. "Това е част от..

публикувано на 11.10.19 в 15:20

Недостиг на строители и медицински сестри

Най-много работници в строителството ще се търсят през следващите 3 до 5 години в Шуменска област. Това показва анкетно проучване за потребностите на работната сила, проведено през август и септември, представено днес на заседание на Областния съвет за развитие. По данни на работодатели в областта през следващите години ще са необходими 1 302-ма..

публикувано на 11.10.19 в 13:16

Подменете личните си документи

През 2020 година изтича валидността на 101 867 документа за самоличност, издадени от Областната дирекция на МВР- Шумен. Предвид очаквания голям брой граждани, на които предстои смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, от сектор „Български документи за самоличност“ в Шумен напомнят, че заявленията за..

публикувано на 11.10.19 в 12:17

Умъртвиха десетки прасета в Шуменско заради чумата

Две нови огнища на Африканска чума по свинете са обявени в Шуменска област. Първото е в землището на село Менгишево, община Върбица. На 6 и 7 октомври там бяха открити 19 трупа на животни. Изпратените проби са потвърдили наличието на вируса. Вече е определена и инфектирана зона и са предприети всички мерки за биосигурност. Второто..

публикувано на 11.10.19 в 12:14