БНР представя Парламента в звуци

По повод 140-ата годишнина на Народното събрание на България БНР събра в мултимедия звуковата картина на политическата памет у нас и по света.


„По този начин ние искаме да изкажем своята почит към институцията Народно събрание и да покажем, че Българското национално радио съхранява и пази звуковата памет на нацията“, заяви генералният директор на БНР Александър Велев.

Мултимедийният проект е калейдоскоп от звук, текст и снимки на  българския парламентаризъм. Могат да бъдат чути гласовете, запазени в Златния фонд на Българското национално радио, на държавници, тясно свързани с изграждането на парламентарната ни република, президентите и министър-председателите на България.

Екипът на Архивния фонд на БНР е подбрал и „Звуци от ХХ век“, записи от БНР и Европейския съюз за радио и телевизия, свързани с този период от време – 140 години от изграждането на парламентаризма в България. Най-старият звук е от 1900 г. на Радио Словения – Франц Йозеф, император на Австро-Унгария. Мултимедията завършва с поздравителното слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на официалната церемония по откриването на първото българско председателство на Съвета на ЕС на 11 януари 2018 г.

По повод тържественото отбелязване на 140-ата годишнина на Народното събрание във Велико Търново депутатите от 44-то народно събрание ще получат достъп до мутимедията чрез QR код. 

Мултимедийната звукова панорама ще може да бъде разгледана и чрез сайта на БНР: http://parliament140.bnr.bg/


ВИЖТЕ ОЩЕ

Смърт на пътя в Румъния

Тежка катастрофа затвори пътя Русе – Букурещ, съобщава румънската телевизия Реалитатя. Инцидентът е станал по обяд, близо до село Узуну. Движението е спряно и в двете посоки – към и от румънската столица. Стотици коли и камиони изчакват по платното. По информация на румънски медии, ТИР, пътуващ към Букурещ, спукал гума и се блъснал челно в друг..

публикувано на 19.06.19 в 16:46
Проф. Тодор Кантарджиев

На бой с комари и кърлежи

„Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят“. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. За предпазване от..

публикувано на 19.06.19 в 10:08

Без ток днес

От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от Разград - ТП "Солети" и ТП "Големия юг". Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на ТП "АПК", ТП "Зърнобаза", ТП "ТКЗС", ТП "Художници", ТП "Оранжерии", ТП "Йотов", ТП "Персей", ТП "Булкоп", ТП "Рока", ТП "Ник-Транс", ТП "Логис-Транс",..

публикувано на 19.06.19 в 06:18

Времето остава без промяна

Днес до обяд ще е слънчево, следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, възможни са изолирани краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще е слаб от север, следобед до умерен от североизток. Максимални температури между 28 и 33 градуса.

публикувано на 19.06.19 в 06:13

Още пари по de minimis

Ресурс от 26 300 000 лв. по схемата de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, които отглеждат крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Така бюджетът на фонда, предвиден за „Държавни помощи“ се увеличава от 145 000 000 лв. на 171 300 000 лв. На подпомагане подлежат стопани, подали заявления за директни..

публикувано на 18.06.19 в 06:45

И днес слънце и дъжд

Времето над Шумен е ясно и тихо. Температурата на въздуха е 16 градуса, атмосферното налягане – 989 хектопаскала, което преди обяд слабо ще се повиши, но след обяд ще се понижава. Относителната влажност на въздуха е 94 процента. В Русе температурата на въздуха е 18 градуса, вв Силистра – 19, в Разград - 17 Днес ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 18.06.19 в 06:22

Спиране на тока на 18 юни

За планови прекъсвания на електрозахранването в областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен днес (18.06.) предупреждават от електроразпределителното дружество. Причина са неотложни ремонти и обслужване на електросъоръженията. В Разград всеки ден до 24 юни от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде спирано електрозахранването в трафопостовете..

публикувано на 18.06.19 в 05:54