Лайош Кошут за българите, унгарците и света

Снимка: bulgarianhistory.org

Избухването на унгарската революция повлича след себе си и много малки народи да се преборят за самостоятелността си и да се заявят на световната политическа карта. На 14 април се навършиха 170 години от обявяването на независимостта на Унгария от Австрия.

По този повод потърсихме един от най-добрите български изследователи на събитията в средата на XIX в. Доц. Пенка Пейковска е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ в катедрата „Класически и нови филологии“ в специалността „Унгарска филология“ и научен сътрудник в Института за исторически изследвания.

Унгарците освен, че донасят със себе си градската музикална култура, заедно с тях идва и модата от Централна Европа. Емигрантите са известни и със стопанските си начинания. Така още през 1850 г. унгарският революционер Лайош Кошут, който живее с няколко свои сънародници в изгнание в Шумен, не е достатъчно пленен от тукашните ракии и вина и неговата диаспора започва производството на пиво за лични нужди. За целта унгарците използват голям казан и ярмомелка за малц. Счита се, че това е първата бира, произведена по нашите земи изобщо.

След заминаването на Кошут и унгарците, котелът остава. Те обаче запалват за „бирената идея“ няколко местни жители. Един от тях – Илия Гагората, дори се опитва да продължи производството на пиво. Не му се получава – печалбите са малки, българите още не са узрели, тъй като са си привързани към традиционния вкус на гроздовите напитки. Последвал го Ради Железов Гьокчеренлията, който инсталирал казана в двора си, но продавал продукцията само в своето заведение. През 20-те години на XX в. археологът Геза Фехер премества емигрантския котел в археологическия музей в Будапеща и днес той е една от реликвите там.

Миглена Стефанова и доц. Пенка Пейковска разговарят за неизвестните сведения около унгарската емигрантска вълна у нас преди 170 години, както и за водача им Лойош Кошут. Чуйте двете части на интервюто.ВИЖТЕ ОЩЕ

Снимките, които свирят рок

Той е Иво Ботев. И рисува със светлина рок-музиканти. Рок-музиката пък, му е в кръвта. Тези дни русенският фотограф представи изложба с фотографии „Емоцията на рока“. Кадрите са запечатали едни от най-изразителните лица, най-експресивните изражения и мигове от концерти на наши и чужди музиканти на русенска сцена. Ако сканирате QR кода на..

публикувано на 18.10.19 в 15:34

Ще оцелее ли източнобалканската порода?

Има риск африканската чума по свинете да унищожи напълно уникалната българска порода източнобалканска свиня. Спецификата на породата е тези животни да бъдат отглеждани на свобода. От половин година обаче лицензираните кланици отказват да приемат такива прасета, а държавата отказва да определя пасища за породата. Директорът на Агенцията по храните..

публикувано на 18.10.19 в 11:07

Най-младият хижар

Най-младият хижар в България е Мирослав Петков. Роден е преди 18 години в Севлиево, а веднага след като завършва Професионалната гимназия по туризъм в Априлци започва работа в старопланинската хижа „Мазалат“ (в местността Мандрището). Интервюто на Стоян Стоянов започва с въпроса „Защо реши да напуснеш града и избра планината?“

публикувано на 18.10.19 в 09:54
Архив

Работа със сърце

Първите години от живота на едно дете са от особено значение за неговото развитие, защото поставят основите както на физическото здраве и на познавателните възможности, така и на бъдещите му социални умения. Затова е много важно да се помогне на децата още от раждането им да достигнат своя потенциал. С такава задача се е заел и екипът на Центъра..

публикувано на 17.10.19 в 12:57

Какво ядат децата ни?

Близо 60 на сто от децата в Средното училища „Панайот Волов“ и Трето основно училище „Димитър Благоев“ не харесват безплатните закуски, които им се предлагат по програмата на Министерството на образованието и науката. Това показа репортерска проверка на Радио Шумен по повод сигнал на родители. Често закуските се изхвърлят в кошчетата. Чуйте..

публикувано на 15.10.19 в 16:10

Защо диетите не работят?

Професионалният фитнес-инструктор Красимир Петров консултира по теми свързани с правилният хранителен и двигателен режим. В страницата му в социалната мрежа десетки българи публикуват свои снимки преди и след драстичната промяна в живота си, след успешна битка с наднорменото тегло и то в резултат на неговата помощ и подкрепа. Христина..

публикувано на 13.10.19 в 18:17

Чудесата на лечебната физкултура

Новоизградената зала за лечебна физкултура в Търговище бе създадена по инициатива на младата специалистка по кинезитерапия Весела Кръстева. Нейната цел е да възстанови лечебната физкултура в града. Тя работи с ортопеди от клиниката в Търговище и екип специалисти от Горна баня по най-новите методики. Учебната година вече започна и много от децата са..

публикувано на 09.10.19 в 15:56