200 пакета за баба и дядо

Снимка: Личен архив

Над 200 пакета с трайни храни събра първият етап от благотворителната акция „Купи и сподели“ в Шумен и Варна. В инициативата, част от традиционната кампания на омбудсмана на Република България Мая Манолова „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, активно се включиха деца и родители от Организацията на българските скаути. В края на миналата седмица децата скаути насочваха гражданите, желаещи да се включат с дарение в акцията, като за броени часове препълниха брандираните с логото на кампанията колички.

Благотворителната акция „Купи и сподели“ се развива в тринадесет обекта на веригата хранителни магазини BulMag в Шумен, Варна, Търговище и Дулово. Кампанията се осъществява и с ресурсната подкрепа на част от шуменския бизнес – фирмите „Фикосота“, „Телепол“, и „Херти“.

От името на организаторите общественият посредник на Шумен Иван Капралов благодари на всички дарители и доброволци в кампанията. Той подчерта, че благодарение на събраните хранителни продукти ще бъдат подпомогнати различни социални групи. В офиса на обществения посредник е изготвен списък на нуждаещи се хора, които са търсили подкрепата на омбудсмана по други поводи. Част от събраните дарения ще бъдат предоставени и на Съюза на ветераните от войните, а друга част по традиция се насочват към Съюза на пенсионерите.

Очаква се втората акция на Организацията на българските скаути да даде нов тласък на „Купи и сподели“ в Шумен и Варна в края на седмицата. В кампанията на омбудсмана Мая Манолова се включват и жителите на Макак. По решение на кварталния съвет събраните от тях пакети с трайни хранителни продукти ще подпомогнат нуждаещи се възрастни хора от квартала.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат аванс за социални услуги

Аванс от 236 000 лв. от социалното министерството иска да получи общината във Велики Преслав, за да започне подготовка за разкриване на социални услуги в Центъра за обществена подкрепа и в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания, който се изгражда в момента. За този аванс съветниците трябва да дадат съгласие на днешната общинска сесия като..

публикувано на 18.06.19 в 07:07

Разселване на дивите зайци

220 диви зайци ще разселят през тази година на територията на сдружението си ловците от СЛРД „Сокол“-Шумен. Това съобщи адвокат Стоян Стоянов, който е председател на УС на дружеството. Днес членове на сдружението разселиха 70 зайчета на възраст около три месеца. Районите, където бяха пуснати животните,  предварително бяха прочистени от хищници...

публикувано на 17.06.19 в 16:52

1343 седмокласници на изпита

Преразказ върху произведението на Георги Русафов „Богатствата на момъка“ писаха седмокласниците на изпита по български език и литература от Националното външно оценяване. Теста решаваха 1343 седмокласници от Шуменска област. Проверката на писмените работи ще става електронно, след като бъдат сканирани, затова седмокласниците писаха с черен химикал...

публикувано на 17.06.19 в 15:04

Шумен и три села без вода в сряда

От 9.00 часа на 19.06.2019 г. (сряда) ще бъде преустановено водоподаването за гр. Шумен и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов. Това съобщиха от ВиК - Шумен. Причината е планиран ремонт на довеждащия магистрален водопровод от яз. "Тича" и ПС "1300". По предварителни разчети, водоснабдяването ще бъде възстановено в 06.00 часа на 20.06.2019 г...

публикувано на 17.06.19 в 14:38

Приключения на платото

Започнаха летните занимания в центровете на ПП „Шуменско плато“. Днес експерти от Дирекцията на парка и от Североизточното държавно предприятие проведоха урок по Горска педагогика с деца от занималня „Мечтатели“. На 20 юни ще гостуват ученици от великопреславския квартал „Кирково“. През месеците юни, юли и август за малчуганите може да бъдат..

публикувано на 17.06.19 в 12:58

Пипнаха автокрадец за нула време

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен разкриха крадец на лек автомобил за броени часове. На 15 юни в 10 ч. местен жител подал сигнал, че му е откраднат лекият автомобил "БМВ 320 Д" с шуменска регистрация, който бил паркиран на ул. „Македония“ в града. Автомобилът бил обявен за издирване. Час по-късно на същата улица бил..

публикувано на 17.06.19 в 12:09

Кафе и закуска на хубавия син Дунав

Тихомир Радев премина 139 км от австрийското поречие на Дунав през уикенда. В събота авария с колело на количката, с която Тишо придвижва каяка по суша, го забави сериозно. С няколко свински опашки проблемът временно бе решен. Така в следобедните часове Тихомир се върна в реката. Въпреки закъснението, шуменският полицай успя да изгребе през..

публикувано на 17.06.19 в 10:50