Рядко изпълнявани творби на Владигеров

Цигуларката Милена Вълева и пианистът Александър Колев са част от днешния богат културен афиш в Шумен. Преподавателката в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и акомпаняторът в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив ще представят рядко изпълнявани творби на Панчо Владигеров. Концертът им започва от 18 ч. в концертната зала на Народното читалище „Добри Войников“.

В творчеството на Панчо Владигеров има две основни линии. Едната е европейската или всичко, което той получава като музикално възпитание и образование. Цялата тази техника на композиране, която Владигеров овладява, я поставя органично в контекста на българския фолклор. Не случайно той е определян като създателя на националния стил в класическата ни музика. Произведенията, които тази вечер ще бъдат изпълнени в Шумен, имат и своята история, защото това са творби, които за първи път самият композитор е представил тук през 30-те години на XX в.

Миглена Стефанова се срещна с инструменталистите преди тяхната изява пред публиката.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи награди за балет "Вега"

Балет "Вега", с главен художествен ръководител Марианна Савова към центъра за младежки дейности и инициативи в Търговище, триумфира на Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци “Българска роза” 2019 в Казанлък.  Формацията участва в конкурса за първи път и се представи в разделите "Мюзикъл", "Съвременни" и "Характерни" танци, в..

публикувано на 20.05.19 в 19:05

С носия – на рожден ден

Гости, облечени в народна носия или елемент от нея, покани за рождения си ден детската градина „Братя Грим“ в Шумен. Нетрадиционната покана е от ръководството, обществения съвет и родителския актив. Празникът за 19-ата годишнина на градината е днес и премина под наслов „Традициите и децата са нашето богатство“. В двора на детското заведение бяха..

публикувано на 20.05.19 в 18:06

Молитви по древен слънчев часовник

При силен интерес продължават и днес посещенията в Археологически музей „Велики Преслав” заради новата експозиция, съобщи директорът Пламен Славов. Експонатите пристигнаха от Националния исторически музей, а изложбата беше открита в събота за отбелязване на Европейската нощ на музеите. Златните и сребърните накити от Малкото преславско..

публикувано на 20.05.19 в 14:40

Награда "Трутман" за студенти

В галерия "Университетска" в корпус 2 на Шуменския университет бе открита Годишна изложба на студенти от специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство. В няколко направления беше връчена и Наградата "Розалина Трутман", която ежегодно подкрепя талантливи студенти във визуалните изкуства. Паричните еквиваленти на призовете са осигурени от..

публикувано на 20.05.19 в 14:29

Маргаритките отново на върха

Детска вокална група ,,Маргаритка” от Смядово е отличена с поредна първа награда на Шестия международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”, проведен във Велико Търново. Децата печелят отличието в категорията за вокални формации. За високите си постижения децата и техните учители получават награда екскурзия и от кмета на..

публикувано на 20.05.19 в 09:22

Търсят достойния за "Златен век"

Комисиите за избор на тазгодишния носител на наградата „Златен век” заседава днес във Велики Преслав . Тя е най-високото отличие на общината, което се дава ежегодно на 24 май за стойностни постижения в областта на образованието, културата, обществения живот и спорта. Предложения за награждаване правят училища, читалища, музеят в града,..

публикувано на 20.05.19 в 09:17

Хор “Симеонис“ с международен приз

Шуменският хор „Симеонис” с диригент Славил Димитров получи поредно признание. Този път на четиридесетото издание на Майския международен хоров конкурс   „Проф. Георги Димитров“   във Варна. Конкурсът е най-престижният международен хоров форум на Балканския полуостров. Тази година се проведе от 17 до 19 май. Хор “Симеонис“ получи трета награда в..

публикувано на 20.05.19 в 09:02