Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За музикалните пътища до Словения

Тине Бец

В рамките на 25-тото издание на Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" прозвуча премиера на Misse pro iuventute  на словенския композитор Тине Бец. Духовната творба е аранжирана специално за хор "Бодра песен", а нейният автор е само на 25 години. На шести април, за гостите и публиката на фестивала на детското хорово изкуство и на сцената на Драматично куклен театър "Васил Друмев", Младежката меса прозвуча със Сборен фестивален хор, Шуменска филхармония, Жанета Кацарова на рояла и под ръководството на Славил Димитров.

Misse pro iuventute включва частите  Kirye (Господи помилуй), Gloria (Слава),  Sanctus (Трисвятое) и  Benedictus (Благословен),  Agnus Dei (Агнец Божий).

Яна Косева разговаря по телефона с Тине Бец, чуйте в прикачения файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисли в зелено

Всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета от изсичане. А електричеството на едно българско домакинство за цели две години може да се осигури от преработката един тон пластмаса. Един буркан от старо сладко или компот могат да ви осигуряват 4 часа осветление или 25 минути работа с компютър. Това са само част от ползите, които можем да..

публикувано на 19.03.24 в 07:51
Михаел Върбанов

Награди за млади дизайнери

С много награди под една мишница се завърна от две национални изложения шуменското дизайнерско студио за интериорен дизайн Love2Design. Специална награда за интериорен дизайн за 2023 година бе връчена за проекта на залите на Регионалния исторически музей в Шумен. Признанието е за високите естетически качества и индивидуалност на проекта...

публикувано на 18.03.24 в 08:37

Отличия за бъдещи медици

На специална церемония Фондация „Гален Темелков“ ще връчи стипендии на петима лау реати, излъчени чрез конкурс - един кандидат-студент и четирима студенти по медицина. Вече няколко години организацията работи по проекта "Пътят на Хипократ" и чрез различни по характер събития набира средства, за да подкрепи бъдещите медици и да ги насърчи да..

публикувано на 15.03.24 в 16:18

Градът на бъдещето

Иновационен лагер за будни ученици организираха Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ в Търговище и Народното читалище „Напредък- 1864“. Инициативата е по проект „Презареди бъдещето си“ и дава възможност на 20 ученици от гимназията да споделят идеите си по темата „Как виждам града на бъдещето“.   В..

публикувано на 15.03.24 в 08:15

Как да говорим с баба и дядо за евроизбори

2024 е годината на избори за членовете на Европейския парламент. В началото на юни над 400 млн. избиратели от 27 страни членки ще имат възможността да определят бъдещето на общността през следващите 5 години.  Измененията на климата, натискът от миграционните потоци, енергийната политика, споразуменията за постигане на финансова устойчивост в Европейския..

публикувано на 14.03.24 в 14:19

Почит към Неофит

Вратите на храма „Св. Георги“ в село Шуменци днес са отворени, а точно през олтара е сложен портретът на Негово светейшество патриарх Неофит. Ликът му вече е отрупан с цветя от жителите на тутраканското село, които от сутринта палят свещи и отдават своята почит към техния митрополит.  Розалина Чернева разговаря със свещеника на Шуменци отец..

публикувано на 14.03.24 в 13:38

платена публикация
Музеят в Исперих и новите технологии

Започнаха дейностите по проекта „Съвременни решения за опазване и съхранение на движимото културно наследство“. В края на миналата година Историческият музей в Исперих спечели финансиране от последната конкурсна сесия на Министерство на културата за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии на стойност..

публикувано на 14.03.24 в 11:57