Възрастните шофьори на тестове

Снимка: Радио Шумен

До края на годината трябва да се предприемат адекватни мерки, за да се намали броят на пътно-транспортните произшествия.Това заяви в Русе председателят  на Държавната агенция за пътна безопасност Малина Крумова. Като част от тези мерки са обезопасяване на инфрастуктурата, въвеждане на ограничителни системи, успокояване на движението в населените места, провеждане на информационни кампании и други.

"Трябва да се въведе система за продължаващо обучение на шофьорите, както и механизъм за по-често провеждане на опреснителни шофьорски курсове", коментира Малина Крумова по повод случаите на катастрофи, предизвикани от възрастни водачи. Според нея не трябва да се въвежда възрастова граница, защото всеки човек е индивидуален.

"Не бих казала, че трябва да  има горна граница, защото един 60-годишен човек е различен от друг 60-годишен човек. Но ми се иска да имаме един по-адекватен контрол по отношение на физическата и психологическата годност на възрастните шофьори. Тоест, когато станат на 60 години, не да имат безсрочна книжка, а напротив - да подлежат на физическа и психологическа проверка дали  отговарят на изискванията да бъдат шофьори. От друга страна, трябва да направим система за продължаващо обучение на шофьорите, защото правилата се променят, технологиите се променят, автомобилите се променят, поради което е необходимо периодично да се провеждат обучения", посочи Малина Крумова.