Дъга на толерантността

Завърши ученическият конкурс за рисунка, есе или разказ „Дъга на толерантността”, организиран от Силистренската община и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Със свои творби участваха близо 100 деца от училищата в Силистренската община, от Дуловското село Черник и от Самуилово, Сливенско.

В първа възрастова група от първи до четвърти клас специалната награда заслужи Ивайла Антонова Желязкова  от ОУ „Иван Вазов“ в Силистра, а първа награда бе дадена на Виктория Димитрова Гичева от силистренското  ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и на Цвети Петрова Йовчева  от ОДК в Силистра.

За рисунки във втора възрастова група от пети до седми клас на първо място се класира  Ивелина Руменова Иванова от ОДК в Силистра. Специални награди получиха Галин Виолетов Маринов и Живодар Георгиев Петров от ЦСОП. За есе бе присъдено второ място на Мухарем Салъф Рамадан от ПЗГ „Добруджа“  и Красимира Георгиева Стоянова от  СУ „Никола Й. Вапцаров” в Силистра.

Специална награда получи  Йоана Ивелинова Енчева от ОУ „Отец Паисий“ в Силистра.

Целта на конкурса е да представи културното богатство на различните етноси в Силистра и региона и да разкрие ролята на изкуството и словото за духовното и личностното израстване на всяко поколение.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в Хелзинки

20 платна от фонда на търговищката художествена галерия „ Проф. Никола Маринов” са част от международна юбилейна изложба във финландската столица Хелзинки. Тя е посветена на 125-тата годишнина от рождението на художничката Олга Шеханова – Шишкова. Художествената галерия “Проф. Никола Маринов“ притежава най-пълната и богата колекция от..

публикувано на 22.11.19 в 11:32

Откровенията на маестрото

„Откровенията на маестрото“ се нарича концертът, който тази вечер ще изнесат Градският духов оркестър „Михаил Биков“ и Вокалната формация „Божур“ от Шумен. Деветото издание на събитието включва представянето на оригинални творби на Михаил Биков, както и аранжиментите му на различни произведения, заяви диригентът на оркестъра Христо Атанасов...

публикувано на 22.11.19 в 11:04

Дарена книга

Доц. Добрил Христов и съпругата му Румяна подариха на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе рядък екземпляр от второто издание на "Нова земя" на Иван Вазов Книгата е илюстрирана с 19 творби на Иван Мърквичка, Антон Митов, Йозеф Обербауер и Георги Канела. Романът излиза от печат през 1896 г. в Централна книжарница на Т. Ф. Чипев, София...

публикувано на 21.11.19 в 11:52

Диря в живота на Русе

Най-новата книга на Теодора Бакърджиева, посветена на живота на унгареца Георг Силаги, ще бъде представена от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Целта на изследването е да възроди паметта за семейство Силаги, чиито членове оставят своята диря в живота на Русе и на България. Изданието ще бъде представено от проф. д-р..

публикувано на 21.11.19 в 09:20

Аржентинец дирижира в Шумен

Аржентинецът Рамиро Ариста ще дирижира концерта на шуменската Симфониета тази вечер - 21 ноември, от 18.30 ч. Солист е пианистката от Япония Йоко Нагашима. В програмата ще бъдат представени музиката към единствения балет на Моцарт „Малкото нищо“, Концерт за пиано и оркестър № 11 от Йозеф Хайдн и първо изпълнение на Симфония в ре мажор от чешкия..

публикувано на 21.11.19 в 09:16

Дълбините на древността

Романа си „Дълбините на древността“ ще представи Румяна Халачева днес от 18 часа в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. На страниците оживяват знакови личности от дълбока древност до наши дни, въпреки че главната героиня е съвременна жена. Чрез нейния живот авторката преплита най-важните моменти от българската история и..

публикувано на 21.11.19 в 08:41

Красимир Арсов на 60

Две годишнини ще отбележи с изложба един от най-продуктивните шуменски художници. В края на този април Красимир Арсов навърши 60, а заедно с това чества и 40 години артистична дейност. Експозицията събира творби от различните периоди на автора с всички експерименти и търсения през годините. Изложбата се открива тази вечер от 18 ч. на втория етаж в..

публикувано на 20.11.19 в 15:07