Великден в католицизма и православието

В разгара на Страстната седмица се насочваме към темите, които вълнуват християнското съзнание и обществото, към страха от терористични атаки, към причините католическият и православният Великден да се отбелязват на различни дати.

Естествено всичко това няма как да не обвържем и с очакването за посещението на папата у нас след дни, в началото на месец май. Доколко визитата му си поставя религиозни и политически цели, как реагират Българската православна църква и Светият синод на гостуването на папата в България и в Северна Македония, може да проследите от разговора с преподавателя във Великотърновския университет главен асистент Смилен Марков.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарена книга

Доц. Добрил Христов и съпругата му Румяна подариха на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе рядък екземпляр от второто издание на "Нова земя" на Иван Вазов Книгата е илюстрирана с 19 творби на Иван Мърквичка, Антон Митов, Йозеф Обербауер и Георги Канела. Романът излиза от печат през 1896 г. в Централна книжарница на Т. Ф. Чипев, София...

публикувано на 21.11.19 в 11:52

Диря в живота на Русе

Най-новата книга на Теодора Бакърджиева, посветена на живота на унгареца Георг Силаги, ще бъде представена от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Целта на изследването е да възроди паметта за семейство Силаги, чиито членове оставят своята диря в живота на Русе и на България. Изданието ще бъде представено от проф. д-р..

публикувано на 21.11.19 в 09:20

Аржентинец дирижира в Шумен

Аржентинецът Рамиро Ариста ще дирижира концерта на шуменската Симфониета тази вечер - 21 ноември, от 18.30 ч. Солист е пианистката от Япония Йоко Нагашима. В програмата ще бъдат представени музиката към единствения балет на Моцарт „Малкото нищо“, Концерт за пиано и оркестър № 11 от Йозеф Хайдн и първо изпълнение на Симфония в ре мажор от чешкия..

публикувано на 21.11.19 в 09:16

Дълбините на древността

Романа си „Дълбините на древността“ ще представи Румяна Халачева днес от 18 часа в шуменската регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. На страниците оживяват знакови личности от дълбока древност до наши дни, въпреки че главната героиня е съвременна жена. Чрез нейния живот авторката преплита най-важните моменти от българската история и..

публикувано на 21.11.19 в 08:41

Красимир Арсов на 60

Две годишнини ще отбележи с изложба един от най-продуктивните шуменски художници. В края на този април Красимир Арсов навърши 60, а заедно с това чества и 40 години артистична дейност. Експозицията събира творби от различните периоди на автора с всички експерименти и търсения през годините. Изложбата се открива тази вечер от 18 ч. на втория етаж в..

публикувано на 20.11.19 в 15:07

Сцената на театъра замръзна

Единственият държавен балет на лед гостува в Шумен с четири представления днес и утре. Трупата от Санкт Петербург пристига с 22-ма шампиони по фигурно пързаляне, за да изиграят "Лебедово езеро" и „Лешникотрошачката“. В голямата зала на драматичния театър публиката ще се наслади на феерия от грация, приказно осветление, декори и костюми и всичко това с..

публикувано на 20.11.19 в 11:18
Къща-музей

Празник в музея

70 години от създаването на къща музей „Лайош Кошут“ ще бъдат отбелязани на 20 ноември в 17.30 ч. в културната институция. Програмата ще бъде открита от градския духов оркестър „Михаил Биков“ с диригент Христо Георгиев. Ще бъде представена документалната изложба „Къща музей „Лайош Кошут“ – културен мост между две държави“. Експозицията..

публикувано на 19.11.19 в 12:16