Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в Североизтока

Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Възкресение Христово. В християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръста.

Църковна служба днес ще има в арменската църква в Силистра. Тъй като в храма „Света Богородица“ няма свещеник, празнична литургия ще отслужи духовник от Русе.

Великденски концерт с участието на Фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич ще се проведе днес в Шумен. Събитието започва в 11 часа на открита сцена, разположена на площад Кристал.

Във връзка със събитието, от 10 ч. до 14 ч., се спира движението на моторни превозни средства по улица „Панайот Волов“ (от ул. „Иван Александър“ до бул. „Славянски“) и по улица „Климент Охридски“ (от бул. „Славянски“ до ул. „Иван Александър“) Концертът в Шумен ще е с участието на Фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич.

Традицията за Великденско хоро ще бъде възстановена тази година в Тутракан. Събитието ще се проведе днес от 17.30 ч. в парк „Христо Ботев“. В програмата за празника е включена изложба на най-красивите великденски яйца и благотворителна томбола.

Великденско хоро“ ще се извие днес и в Русе в 10.30 ч. пред сградата на Общината. Събитието се организира за 29-та поредна година по идея на общинската администрация и Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

По време на празника ще се проведат конкурси за традиционно писано яйце, за козунаци и конкурс за най-здраво яйце-борец.

След концертната част ще бъде разиграна традиционната Великденска томбола с над 100 награди, осигурени от русенски фирми, ресторанти и магазини. Късметлиите ще спечелят куверти за ресторанти, ваучери за пазаруване, конфекция от русенски шивашки фирми, стоки за бита. Голямата награда ще бъде семейна почивка или екскурзия по избор.

Празничната инициатива „Шарено яйце на шарено хоро“ започва в 11.30ч. на площад „Стоян Мавродиев“ в Търговище.

Организатори на събитието са фолклорната школа „Рождество Христово“ и Община Търговище. 

Участниците могат да донесат боядисани яйца и да се включат в надпреварите „Най-шарено яйце“ и „Борец“. За най-красивото и най-здравото яйце са предвидени специални награди.

Празник „Великден на мегдана“ ще има днес в Ценово. Всеки може да се включи в конкурсите за най-писано яйце, за най-вкусен козунак и за най-красива празнична украса. Ще има и надпревара за най-борбено и здраво яйце. Членовете на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ ще подредят изложба от традиционни празнични ястия за Великден. Ученици от местното училище ще представят писани яйца и рисунки за Възкресението Христово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават пари за автобусни карти

Сумата от 90 000 лева в бюджета на Община Шумен да се изразходва за осигуряване на годишни абонаментни карти за вътрешноградски автобусен транспорт на пенсионери над 65-годишна възраст и многодетни майки.  Това е допълнителна точка, която ще обсъждат на сесия утре общинските съветници в Шумен. В предварителния дневен ред на заседанието на..

публикувано на 24.04.24 в 09:54

Профилактика при засилен интерес

Над 12 000 души в България вече са си направили профилактичен тест за рак на дебелото черво. Повече от 2800 са тестваните в Североизточна България. Това показват данните от първите три седмици на кампанията, каза за Радио Шумен Елена Джамбазова от фондацията организатор "Лъчезар Цоцорков". Националният скрининг ще продължи до края на юни. Програмата..

публикувано на 23.04.24 в 16:10

Министър обратно в училище

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ „Д-р Петър Берон”, където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков. „В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

За нулеви злополуки на работа

Правилата не пречат на работата, те спасяват живот. А личният пример на работодателя е много важен за работника. Около това се обединиха днес в Шумен трудови инспектори и фирми, които бдят за безопасността на работното място, синдикалисти и социални партньори.  Дискусията беше приветствана от областния управител на Шумен проф. Добромир..

публикувано на 23.04.24 в 13:04

Доброто съществува

Мъж от силистренското село Брадвари намерил портмоне на 25-годишна жена от Шумен и го предал във Второ Районно управление във Варна. Днес портмонето беше предадено на собственичката. За това съобщават от шуменската полиция. На 14 април Кирилка Кирилова била на разходка в морската столица. Разходила се по крайбрежната алея, поседяла на пейка. Тръгнала..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Инспектират детските площадки

Мащабна годишна проверка на детските площадки ще започне в началото на май, съобщават от Община Шумен. Оглед ще бъде направен на 50 детски площадки в града, около 10 на територията на кварталите  „Макак“, „Мътница“ и „Дивдядово“ , както и около 20 обекта в селата. Освен състоянието на детските съоръжения ще бъдат проверени оградите, настилките,..

публикувано на 23.04.24 в 09:51

Подкрепа по фонд „Инвитро“

Девет семейства с репродуктивни проблеми ще получат финансова подкрепа от фонд „Инвитро“ на Община Шумен. Това решиха на заседание членовете на комисията, която разглежда постъпилите заявления. Общинският фонд осигурява финансова помощ веднъж годишно в размер до 1500 лева. Процедурите могат да бъдат извършени в здравни заведения на територията..

публикувано на 23.04.24 в 09:11