Визия за утрешна Европа

9
Снимка: Радио Шумен

Проектът на вицепрезидента Илияна Йотова Студентската лаборатория „Тема: Европа“ днес е в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Целта на поредицата дебати с български студенти е да се чуят позициите на младите хора за бъдещето на европейския проект и за ролята на България в Евросъюза. Младите хора имат своята визия за утрешна Европа, каза за Радио Шумен Илияна Йотова.

"Това, което много ме радва, е, че са убедени европейци. Откровени са да кажат онова, което очакват от европейските институции, от участието на България в тях, от участието на българските евродепутати. Много са креативни, много неща искат да се променят по отношение на начини на правене на политики, за по-голяма прозрачност, разрушаване на така наречения брюкселски език, който остава твърде далеч. Младите искат тези институции да бъдат по-близко до тях и не само да изпълняват политиките, които някой решава в Брюксел, а самите те да имат възможност и механизми за реално участие", посочи вицепрезидентът.

Българските университети и техните студенти показват, че са активни и искат да строят бъдеща Европа, каза още Илияна Йотова.


Галерия