Унищожена реколта след градушка

Силен вятър, пороен дъжд и градушка се изсипаха над Долна Студена и Ценово снощи около 21:30 часа.

Природната стихия унищожи близо 80% от посевите с есенници, пролетни култури, овощни градини и лозови масиви на стотици декари в землището на селото, съобщи кметът на Долна Студена Николай Стойчев.

За по-малко от половин час са паднали близо 40 литра дъжд на квадратен метър. Интензивният валеж е бил придружен с 15-минутна градушка, която е достигала големината на лешник.

Днес стопаните са установили, че по нивите са останали да стърчат само стръкове от стеблата на слънчогледа и царевицата.

Движението на автомобили по пътните участъци между Обретеник и Ценово и Долна Студена и Ботров е затруднено, заради образувани сериозни наноси от кал и камъни.

Със специализирана техника разчистването им е започнало от сутринта. От общинската администрация в Ценово са алармирали областния управител на Русенска област за ситуацията и очакват комисия от Областна дирекция „Земеделие и гори“ да направи оглед и оценка на щетите, за да се компенсират земеделските производители.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Кантарджиев

На бой с комари и кърлежи

„Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят“. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. За предпазване от..

публикувано на 19.06.19 в 10:08

Без ток днес

От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от Разград - ТП "Солети" и ТП "Големия юг". Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на ТП "АПК", ТП "Зърнобаза", ТП "ТКЗС", ТП "Художници", ТП "Оранжерии", ТП "Йотов", ТП "Персей", ТП "Булкоп", ТП "Рока", ТП "Ник-Транс", ТП "Логис-Транс",..

публикувано на 19.06.19 в 06:18

Времето остава без промяна

Днес до обяд ще е слънчево, следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, възможни са изолирани краткотрайни валежи с гръмотевици. Вятърът ще е слаб от север, следобед до умерен от североизток. Максимални температури между 28 и 33 градуса.

публикувано на 19.06.19 в 06:13

Още пари по de minimis

Ресурс от 26 300 000 лв. по схемата de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, които отглеждат крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Така бюджетът на фонда, предвиден за „Държавни помощи“ се увеличава от 145 000 000 лв. на 171 300 000 лв. На подпомагане подлежат стопани, подали заявления за директни..

публикувано на 18.06.19 в 06:45

И днес слънце и дъжд

Времето над Шумен е ясно и тихо. Температурата на въздуха е 16 градуса, атмосферното налягане – 989 хектопаскала, което преди обяд слабо ще се повиши, но след обяд ще се понижава. Относителната влажност на въздуха е 94 процента. В Русе температурата на въздуха е 18 градуса, вв Силистра – 19, в Разград - 17 Днес ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 18.06.19 в 06:22

Спиране на тока на 18 юни

За планови прекъсвания на електрозахранването в областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен днес (18.06.) предупреждават от електроразпределителното дружество. Причина са неотложни ремонти и обслужване на електросъоръженията. В Разград всеки ден до 24 юни от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде спирано електрозахранването в трафопостовете..

публикувано на 18.06.19 в 05:54

По следите на изгубения шанс

„След загубата на евроизборите беше логично да последва оставка на лидера на Българската социалистическа партия. Корнелия Нинова подаде оставката си, но след това размисли и с вчерашния (доста странен) процедурен ход предпочете да понесе имиджови щети, но да укрепи позициите си в партията“. Така политологът Даниел Смилов коментира оттеглянето на..

публикувано на 17.06.19 в 16:14