Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Томов загина в Хималаите

Снимка: архив БГНЕС

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце, и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. Иван Томов атакува върха с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е бил кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало. В момента тялото му е в Лагер 4.

Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит "Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов общински съветник в Русе

Гюнай Кадънкова положи клетва като общински съветник в Русе. Тя е от листата на Движението за права и свободи. Кадънкова влиза в Общинския съвет на мястото на Борислав Рачев, който от 1 март е назначен за заместник-кмет на община Русе с ресор спорт и младежки дейности. На сесията в Русе днес съветниците обсъждат предложението изпълнителният..

публикувано на 28.03.24 в 11:20

Блъснаха дете на пешеходна пътека

Лек автомобил блъсна 14-годишно момче с тротинетка на пешеходна пътека в центъра на Русе. Инцидентът станал вчера следобед по улица "Славянска". Това съобщават от русенската полиция. Детето е откарано в болница със счупен крак и множество травми по главата и тялото. Причините за произшествието се изясняват.

публикувано на 28.03.24 в 08:25

Арест за заплахи към полицай

23-годишен мъж е арестуван в Две могили за отправени в приложението „Месинджър“ заплахи към полицай. Това съобщават от Областната дирекция на МВР - Русе.  Причината е, че през май миналата година служителят на реда съставил акт на младия мъж за шофиране след употреба на наркотици. В последствие нарушителят бил осъден и изтърпял наказанието си в..

публикувано на 27.03.24 в 15:00

Памет за Баба Тонка

С ритуал по поднасяне на венци и цветя Русе почете 131-ата годишнина от смъртта на Баба Тонка Обретенова. Заупокойна молитва отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската митрополия. В ритуала се включиха представители на държавната и..

публикувано на 27.03.24 в 13:15

35 000 лева за воден център

Близо 35 хиляди лева са събрани от благотворителния бал по повод 10-тата годишнина от дейността на Фондация „Александър Русев“ в Русе. Близо 200 души се присъединиха към инициативата за събиране на средства за изграждането на Водно-рехабилитационен център за деца и възрастни с ментални и физически затруднения в крайдунавския град. Средствата от..

публикувано на 27.03.24 в 09:18

Изплащат парични обезщетения

Започна приемът на документи за изплащане на парично обезщетение за имотите, отчуждени за изграждане на автомагистралата между Русе и Велико Търново. Терените се намират край Бяла и селата Обретеник, Белцов, Стърмен, Полско Косово и Пейчиново.  Заявленията, придружени с документ за собственост, скица на имота, актуално удостоверение за наследници и..

публикувано на 26.03.24 в 08:32

Очакват културни проекти

Втори информационен ден, свързан с кандидатстването за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата, ще се проведе днес от 11:00 часа в Русе.  Крайният срок за внасяне на проектните предложения е до 17:00 часа на 29 март в деловодството на общината.  Правилникът на Програма „Култура“ и необходимите формуляри за кандидатстване са..

публикувано на 26.03.24 в 08:22