Иван Томов загина в Хималаите

Снимка: архив БГНЕС

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце, и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. Иван Томов атакува върха с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е бил кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало. В момента тялото му е в Лагер 4.

Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит "Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Чумата си отива

За поредна седмица в област Русе не са констатирани нови огнища на африканска чума по свинете. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия. Миналият понеделник е приключило евтаназирането на животните от свинекомплекса в Голямо Враново, а към днешната дата вече се извършва дезинфекция на обекта, която би трябвало да приключи до..

публикувано на 17.09.19 в 11:27

Поредна жертва на "черната отсечка"

Жeнa зaгинa при тeжкa кaтacтрoфa нa пътя Руce-Бялa, прeди рaзклoнa зa ceлo Ивaнoвo, cъoбщихa oт МВР. Cигнaлът зa инцидeнтa e пoдaдeн oкoлo 18,20 ч. вчера. Пo първoнaчaлнa инфoрмaция лeк aвтoмoбил, пътувaщ към Руce, e нaвлязъл в лeнтaтa зa нacрeщнo движeниe и ce e блъcнaл в кaмиoн. При удaрa нa мяcтo e зaгинaлa жeнaтa, упрaвлявaлa лeкия aвтoмoбил...

публикувано на 17.09.19 в 08:39

Арест за обвинен в жестоко убийство

Обвиненият в жестокото убийство на съпругата си и нейните родители, които останали по чудо живи, 27-годишен мъж от Глоджево остава за постоянно в ареста. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Русе, който е постановил днес мярка за неотклонение задържане под стража. Според магистратите, деянието е извършено предумишлено и е останало..

публикувано на 16.09.19 в 16:48

С тоги и дипломи

47 бакалаври и 9 магистри получиха дипломите си след откриването на новата академична година във Филиал Разград на Русенския университет “Ангел Кънчев“. Приветствие отправи отличничката на випуска Магдалена Тодорова, след което засадиха дърво на випуска – планински ясен. Гости на тържеството бяха областният управител на Разград Гюнай Хюсмен,..

публикувано на 16.09.19 в 16:26

Градче на знанието

Градче на знанието бе построено днес на площад „Свобода“. Инициативата е част от проект „Удивителният свят на знаещите 6-годишни в Русе", която се реализира от Детска градина „Снежанка“ по оперативна програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“. В създаването на градчето се..

публикувано на 16.09.19 в 14:54

Без такси в градините

Таксите за детските градини във всички населени места в Община Ценово ще отпаднат от края на годината, заяви кметът Петър Петров. В четирите основни училища и детските градини на територията на общината беше открита новата учебна година. Общо 27 първокласници прекрачиха за пръв път прага на класните стаи. Най-много – 13, са в Основното училище..

публикувано на 16.09.19 в 14:14

Първият звънец удари

Кметът на Русе Пламен Стоилов присъства на откриването на новата учебна година в СУ „Христо Ботев“. Традиционно празникът започна с химна на Република България и издигането на националния трибагреник. „Аз съм горд възпитаник на това прекрасно училище и се радвам, че благодарение на проекта с европейско финансиране, който успешно реализирахме, днес..

публикувано на 16.09.19 в 12:53