Награда за талантлива шуменка

   Седмокласничката Йоанна Пенева от Шумен спечели второ място на VІІ-та Национална студентска научна конференция с участието на ученици "От атома до космоса“." Тя е ученичка от СУ "Сава Доброплодни" и представи днес доклад на тема: "Резерватите в област Шумен". След проведеното гласуване в Шуменския университет ,,Константин Преславски“ разработката й е класирана на престижното място. Неин ръководител е преподавателят Веселин Жечев, който сподели за Радио Шумен, че научна подкрепа за доклада е оказал и проф. д-р Димчо Захариев. ,,Йоанна спечели своята награда в конкуренция с още 8 доклада в нейната възрастова група. В конференцията със свои разработки участваха 22 ученици, 29 студенти и един докторант" това съобщи доц. Нина Архангелова, преподавател в Шуменския университет. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще ремонтират пътища

Вече са отворени офертите за избор на изпълнители за ремонта на 126 км второкласни и третокласни пътища в Разградска и Русенска област. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. В обществената поръчка влиза и основната рехабилитация на отсечката от 47 км. между Кубрат и Русе. Общата стойност на проекта е над 45 млн. лв. Срокът за изпълнение е..

публикувано на 15.06.19 в 13:28

Красота и настроение в ,,Сцена под липите"

  В Лесопарк „Липник” днес се откри Шестият Национален фолклорен фестивал „Сцена под липите“. През двата дни - днес и утре, ще се проведе Българска чаена церемония, изложения за здравето и красотата,за декоративни птици, Фолклорен фестивал, Детски работни ателиета и анимации, Кулинарно шоу на открито, Вечерно огнено шоу „Нестинари”, спортни..

публикувано на 15.06.19 в 11:45

Горещо с превалявания

Днес ще има променлива облачност. Следобед на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб до умерен от север, североизток. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса. За района на Шумен около 31. По крайбрежието стойностите ще са малко по-ниски. Вълнението на морето е 2-3 бала и ще отслабва. Температурата на морската вода е 22-25..

публикувано на 15.06.19 в 07:24

Лекари и учители - най-търсени

Повече специалисти с квалификация ще бъдат необходими на работодателите в краткосрочен план – през следващите 12 месеца, а също и в средносрочен план – след 3-5 години. Това показват резултатите от първото за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта сред близо 400 000 активни предприятия в страната. Най-търсени..

публикувано на 14.06.19 в 15:25

Пазете децата на пътя!

Започна акцията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. До края на учебната година пътните полицаи ще патрулират районите на учебните заведения и ще следят за нарушения. Планирани са специализирани полицейски операции и при официалното закриване на учебната година за прогимназиалния и гимназиалния курс. Набелязани мерки за..

публикувано на 14.06.19 в 13:20

Слънце, облаци и дъжд

Днес времето ще бъде предимно слънчево, след обяд – с временни увеличения на облачността и само на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб до умерен от север. Максималните температури ще са от 28 до 33 градуса, за Шумен – около 31. Температура на морската вода на север – 20-22, на юг – 23-25 градуса. В дните от събота до..

публикувано на 14.06.19 в 06:24

Без ток на 14 юни

Прекъсвания на електрозахранването ще има и днес (14.06.) в Североизточна България. Причина са ремонти и профилактика на електросъоръженията, съобщават от електроразпределителното дружество.   Голяма част от Разград днес ще бъде без ток. От 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде спряно електричеството по ул. "Симеон"; ул. "Марица" 1-11; ул. "Хан..

публикувано на 14.06.19 в 05:45