Награждават участниците в конкурса "Мадарски конник"

Мадарски конник
Снимка: Цецо Папазов

В Комплекс „Авшарян“ в Шумен от 11:00ч. ще бъдат наградени първенците в 11-тия Национален конкурс „Мадарският конник - символ на историческото минало и европейското бъдеще на България". Организатори на конкурса са Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Община Шумен и Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен  детски комплекс в Шумен. В тазгодишното издание участваха 240 деца от цялата страна. 77 автори се представят с литературни творби, 70 с рисунки и 35 с пластики. 25 са авторите, които участват с компютърни рисунки и 13 с презентации. Наградените участници ще получат грамоти, медали и предметни награди. След тържеството децата ще посетят и разгледат резервата „Мадара" и Мадарския конник.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Разселване на дивите зайци

220 диви зайци ще разселят през тази година на територията на сдружението си ловците от СЛРД „Сокол“-Шумен. Това съобщи адвокат Стоян Стоянов, който е председател на УС на дружеството. Днес членове на сдружението разселиха 70 зайчета на възраст около три месеца. Районите, където бяха пуснати животните,  предварително бяха прочистени от хищници...

публикувано на 17.06.19 в 16:52

1343 седмокласници на изпита

Преразказ върху произведението на Георги Русафов „Богатствата на момъка“ писаха седмокласниците на изпита по български език и литература от Националното външно оценяване. Теста решаваха 1343 седмокласници от Шуменска област. Проверката на писмените работи ще става електронно, след като бъдат сканирани, затова седмокласниците писаха с черен химикал...

публикувано на 17.06.19 в 15:04

Шумен и три села без вода в сряда

От 9.00 часа на 19.06.2019 г. (сряда) ще бъде преустановено водоподаването за гр. Шумен и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов. Това съобщиха от ВиК - Шумен. Причината е планиран ремонт на довеждащия магистрален водопровод от яз. "Тича" и ПС "1300". По предварителни разчети, водоснабдяването ще бъде възстановено в 06.00 часа на 20.06.2019 г...

публикувано на 17.06.19 в 14:38

Приключения на платото

Започнаха летните занимания в центровете на ПП „Шуменско плато“. Днес експерти от Дирекцията на парка и от Североизточното държавно предприятие проведоха урок по Горска педагогика с деца от занималня „Мечтатели“. На 20 юни ще гостуват ученици от великопреславския квартал „Кирково“. През месеците юни, юли и август за малчуганите може да бъдат..

публикувано на 17.06.19 в 12:58

Пипнаха автокрадец за нула време

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен разкриха крадец на лек автомобил за броени часове. На 15 юни в 10 ч. местен жител подал сигнал, че му е откраднат лекият автомобил "БМВ 320 Д" с шуменска регистрация, който бил паркиран на ул. „Македония“ в града. Автомобилът бил обявен за издирване. Час по-късно на същата улица бил..

публикувано на 17.06.19 в 12:09

Кафе и закуска на хубавия син Дунав

Тихомир Радев премина 139 км от австрийското поречие на Дунав през уикенда. В събота авария с колело на количката, с която Тишо придвижва каяка по суша, го забави сериозно. С няколко свински опашки проблемът временно бе решен. Така в следобедните часове Тихомир се върна в реката. Въпреки закъснението, шуменският полицай успя да изгребе през..

публикувано на 17.06.19 в 10:50

Седмокласници на изпит

1380 седмокласници от Шуменска област се очаква да се явят на днешния изпит от външното оценяване по български език и литература. Тестът включва въпроси с избираем и с кратък свободен отговор. Последната задача ще бъде преразказ върху текст,   неизучаван в училище. Изпитът започва в 9 ч. и ще продължи 150 минути. Учениците трябва да пишат с черен..

публикувано на 17.06.19 в 09:03