Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1.2 милиона за деца в риск

Снимка: Росица Стайкова

Близо 1 200 000 лв. очаква община Велики Преслав за разкриването на нови социални услуги в изграждащите се Дневен център за деца с увреждания и Център за обществена подкрепа. Одобреният проект е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

„Одобрена е цялата сума, която поискахме за разкриване на Дневния център за 30 деца и младежи и на Центъра за подкрепа, който ще работи с 50 души от общината”, каза кметът Александър Горчев.

В сградата ще има и два мини апартамента за спешен прием на майки и деца, претърпели насилие. Със спечелените средства ще се обезпечат и заплатите на 19 специалисти, които ще бъдат наети на работа в двата центъра. Те ще работят с проектни пари 45 месеца, след което се очаква държавно финансиране.

Сега предстои подписване на договора в социалното министерство с управляващия орган на програмата за предоставяне на първия финансов транш и финализиране на строителните работи в сградата, която се приспособява за социалните услуги.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка ВиК авария в Шуменско

За тежка авария съобщиха от ВиК - Шумен. В 7:45 часа тази сутрин е спрял токът в главната помпена станция "1300". Последвал е хидравличен удар и се е получила авария по довеждащия водопровод в района на село Хан Крум. Пробивът е в коритото на река Камчия, затова отстраняването на повредата навярно ще отнеме повече време. В момента в Шумен все още има..

публикувано на 28.03.24 в 09:13
Община Шумен

Паркирането отново на фокус

8 питания към община Шумен са отправили съветници. Отговорите се очакват на днешната сесия, която започва от 9:00 ч. в зала 363 на местната управа.  Два от въпросите са свързани с паркирането – в двора на Многопрофилната болница и на паркинга зад Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Питания има и за ремонта на улица „Марица“ и за..

публикувано на 28.03.24 в 08:06

Планово без ток

Спирания на електрозахранването заради ремонти и профилактика на съоръженията ще има и днес (28 март) в Североизточна България. В Шумен и Макак се очакват само смущения в подавания ток. Такива ще има между 9,30 ч. и 16,30 ч. по отделни адреси на улиците „Бенковска“, „Брегалница“, „Вардар“, „Георги Бенковски“, „Димчо Маринов“, „Сан..

публикувано на 28.03.24 в 07:12

Ветровито, но топло

В широки граници са измерените в 5 ч. температури в Севроизточна България – от 10 градуса в Шумен до 17 градуса в Търговище. Днес облачността ще е значителна. Около и след обед на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са и гръвмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, който привечер ще отслабне. Шумен и Търговище са сред 12-те области..

публикувано на 28.03.24 в 06:16

По-високи заплати от 1 юли

С 12% да бъдат увеличени от 1 юли всички основни заплати на медицинските работници в детските ясли, в детското и училищното здравеопазване в община Шумен предлага заместник-кметът по социални политики и здравеопазване Светослава Хайнова. Тя се ангажира с планиране на допълнителни стимули за края на годината, но след атестация и оценка на..

публикувано на 27.03.24 в 15:05

Кражба от дебитна карта

Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха двама, които ползвали дебитна карта без съгласието на собственика ѝ, съобщават от шуменската полиция.  В късните следобедни часове в понеделник 50-годишен шуменец съобщил в полицейското управление в града, че от дебитната му карта липсват 259 лева. Обяснил, че в средата на март я изгубил,..

публикувано на 27.03.24 в 14:43

Нов социален център в Лозево

След 15 април ще започне настаняването на потребителите на новите центрове край село Лозево, изградени на територията на сегашния Дом за мъже с умствена изостаналост. Това стана ясно по време на отчитането на проекта „Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“.  Към момента са..

публикувано на 27.03.24 в 14:07