Иван Томов завинаги в Хималаите

Снимка: Личен архив

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", разказа пред БНТ неговият приятел Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случаи, казват приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун", най-големият, тия големите дъбове, които растат самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", поясни председателят на туристическо дружество "Приста" Сашо Попов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатните ваксини пристигнаха

Пристигнаха първите количества безплатни противогрипни ваксини в Североизточна България. През следващите дни се очаква да бъдат изпълнени заявките на всички джипита. Това показа репортерска проверка на Радио Шумен.  В Разградско   дългоочакваните противогрипни ваксини вече са доставени и личните лекари са започнали да ги поставят на заявилите..

публикувано на 19.11.19 в 14:27

Бойко Борисов отсече за болничния

Предложението първият ден от болничния лист да не се заплаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти. Премиерът посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията. „Не можем да..

публикувано на 19.11.19 в 12:09

На бунт заради болничния

Национални протести и учителска стачка подготвят българските синдикати. Причината е решението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща на работника. „Дори и заявено само декларативно, намерението доказва, че националният социален диалог е неефективен", се казва в писмо до медиите, разпространено от Синдикат „Образование“ към КТ..

публикувано на 19.11.19 в 09:39

Без ток днес

От 09:00 ч. до 16:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на: с. Бяла река - ул. "Балкан", "Бели Лом" № 1 до № 5, "Г. Димитров" от № 62 до № 74, "Добри Войников" № 6, 8, 12, 14, "Кишинев" № 2, 3, 4, 5, 6, 12, 14, "Козлодуй" № 4, 6, "Ленин" № 11, "Пирин" № 1, 7, 9, "Плиска" № 2, "Рила" № 16, "Свобода" № 1, 3, 5, "Септември" № 11, "Средна..

публикувано на 19.11.19 в 06:26

Топло с променлива облачност

9 градуса показваха сутринта термометрите в Търговище, в Шумен и Разград по 10, Русе 13, Силистра 14 градуса. Налягането е по-високо от от нормалното за месеца – в Шумен беше 998 хектопаскала, влажността навсякъде е висока – в Шумен е 96%. Днес ще има променлива облачност. Видимостта в сутрешните часове ще бъде намалена, но през деня ще се..

публикувано на 19.11.19 в 06:21
Петър Ганев

Ганев: Ограничават се права

„В опит да се преборят тези, които правят злоупотреби, се отива твърде далеч и се ограничават права на честните данъкоплатци“. Това коментира пред Радио Шумен икономистът Петър Ганев по отношение на предложението първият ден от болничния да не се заплаща нито от работодателя, нито от НОИ. Ако се спрат измами с по-големи болнични за 5, за 10 дни,..

публикувано на 18.11.19 в 15:45

Готвят протест заради болничния

Подготовка за национални стачки и протести започва Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, ако не бъде спрян дебатът за неплащането на първия ден от болничния отпуск. "С този дебат държавата отхвърля от себе си една основна социална отговорност, като я вменява на работника. С това си намерение държавните институции признават, че на практика не..

публикувано на 18.11.19 в 10:05