В сезона на ягодите и черешите

Снимка: pixabay.com

Цените на ягодите тръгнаха надолу, но черешите все още държат твърде висока цена. Стопани от Южна България се оплакаха, че заради студовете през март цели блокове са без реколта.

„В Североизточна България положението е малко по-добре, но и тук търпим загуби“ – казва Веско Киров, земеделски производител от Шумен. Според него, големият проблем, който може да повлияе на цената на плодовете, е повишената цена на труда в тази сфера. Той е убеден, че не е далеч времето, когато част от градините ще остават необрани заради липса на работна ръка. Това е големият проблем в бранша, който се задълбочава с всяка изминала година.

За овощарството, загубите, печалбите и цените между черешовите дървета и насажденията с ягоди  Жулиета Герова разговаря с Веско Киров от Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасител в огън и вода

Мъж от Омуртаг се върна към живота, благодарение на бургаски пожарникар. Огнеборецът Динко Анастасов забелязал удавник в морето на централния плаж в Бургас. Инцидентът се случил в понеделник около 19 часа, а днес пострадалият мъж от Омуртаг ще бъде изписан от болницата. С пожарникаря Динко Анастасов ни среща Мариян Иванов от Радио Бургас. Чуйте какво..

публикувано на 27.06.19 в 14:17

Ще заработи ли екарисажът?

Шуменският екарисаж спечели окончателно делата срещу заповедите на Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен, с които бяха заличени дейностите му и обезсилени удостоверенията за регистрация за съответните дейности на обекта. Решението на Върховния административен съд не подлежи на обжалване.   Ще започне ли обаче предприятието да..

публикувано на 27.06.19 в 12:58

Преди да тръгнем на почивка

Тръгвайки за почивка, ние сме с позитивна нагласа. Все пак е добре да не забравяме някои документи, които няма да натежат в багажа ни, но пък ще ни улеснят, ако се наложи да ползваме медицинска помощ.   Ако пътувате в страни от ЕС, подайте молба за Европейска здравна карта. Ако пътувате в страна извън Европейския съюз, можете да си направите..

публикувано на 26.06.19 в 15:22
Варненско крайбрежие

Капани на туристическите пакети

„Понякога потребителите са склонни да се доверяват на устна информация. Но може да се окаже, че когато подпишат договор с туроператор, той да съдържа различна от предварително договорената информация. Затова всичко трябва да се чете”. Това напомни за слушателите на Радио Шумен Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите...

публикувано на 25.06.19 в 15:43

Кои са българите гребенци?

За поредната инициатива на фондация "Бъдеще 2008 " разказва председателя на неправителствената организация, с него разговаря Станислав Буковалов.

публикувано на 24.06.19 в 16:34

Няма понятие здравословен тен

Радостта от слънцето и морето понякога може да бъде помрачена от кожни алергии. Как да се предпазим от тях? Можем ли да вземем само полезното от слънчевите лъчи? Няма понятие здравословен тен. Използвайте слънцето разумно. За това призовава д-р Галя Караиванова - дерматолог от Търговище.   Мина Денева разговаря с нея по темата...

публикувано на 24.06.19 в 15:22

Мистериите на Еньовден

Според народната традиция на 24 юни празнуваме Еньовден. Какви магични ритуали се помнят и спазват в с. Нова Черна чуйте от разговора на Станислав Буковалов с Радка Стефанова.  Записът е част от предаването "Истории за историята" на 23 юни, в навечерието на празника.

публикувано на 24.06.19 в 14:19