Интермедия, хипертекстуалност и хибридни форми

Изкуството на преподаватели и студенти от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" представя днес в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ проектът „Изобразителното изкуство днес – интермедия и хипертекстуалност“. Той има подзаглавие „Хибридни форми“ и полага акцент върху прекрачването на жанровите и видовите форми в изкуството. Куратор на проекта е доцент Младен Младенов от ВТУ.  Арт събитието започва в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен от 17 часа и 35 минути днес. Още може да чуете от разговора с доц. Младенов.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади театрали на фестивал

23-тото издание на Националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ ще бъде открито в 11.00 часа в събота пред Доходното здание в Русе. Тази година ще участват 28 театрални трупи от цялата страна, каза за Радио Шумен директорът на Общинския детски център за култура и изкуство – Русе Юлия Енчева. Журито, което ще оценява младите..

публикувано на 18.06.19 в 15:28

Подаръкът на книгите

Известни личности четат приказки на шуменски малчугани в рамките на проекта "Подаръкът на книгите".   Инициативата е част от проекта за насърчаване на четенето, в който участват деца и от градините "Светулка", "Космонавт", "Буратино" и "Пчелица". Това е пети пореден проект от този тип, който традиционно шуменските детски градини реализират в рамките..

публикувано на 18.06.19 в 15:22

"Шумла полка" идва в Шумен

Община Шумен подарява на почитателите на оперетната музика „Шумла полка“ или историята на първия български оркестър. Спектакълът е със специалното участие на проф. Павел Герджиков. Мюзикълът „Шумла полка“ на Парашкев Хаджиев ще бъде представен на сцената на ДКТ „Васил Друмев“ на 24 юни от 18 ч. по повод 105 години оперета в България...

публикувано на 18.06.19 в 14:58

Концерт „Любили се, искали се…“

40 години от създаването си ще отбележи с празничен концерт Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен“. Спектакълът е озаглавен „Любили се, искали се…“. За първи път ще бъде представено и произведението „Наигра ли са, любе ле“.   Познатото „Логодашко“ хоро ще се играе с новите костюми, каза художественият ръководител на ансамбъла доц.Катя..

публикувано на 18.06.19 в 14:46
Иван Пейчев

Конкурс за лирика „Иван Пейчев“

Община Шумен и Дружеството на писателите в града обявяват осмия национален конкурс за лирика „Иван Пейчев“. В него могат да участват български поети с авторски поетични сборници, издадени през 2018 г. и 2019 г. Творбите се изпращат в два екземпляра до 30 септември на адреса на общинската администрация до Ивайло Цанев. Конкурсът е с награден фонд..

публикувано на 18.06.19 в 13:44

Истории от русенския бряг

Втората част на "Истории от Русенския бряг" ще бъде представена в Регионална библиотека "Любен Каравелов" днес от 18 часа. В книгата авторът Данаил Стойчев - Хърст включва 5 разказа, визиращи историческото минало от VI - XIX век. Той предлага на читателя едно пътуване във времето, което се базира на исторически и археологически находки и източници. В..

публикувано на 18.06.19 в 11:16

Гласове за Добруджа

Албумът „Гласове от Русе за Добруджа“ от проф. д-р Николай Ненов и Мариана Димитрова представят днес в Силистра. Изданието на русенския Регионален исторически музей показва визуално дейността на Вътрешната Добруджанска революционна организация (ВДРО) в Русе. Изображенията са от запазения личен архив на Иван Хаджииванов, един от първите ръководители..

публикувано на 18.06.19 в 09:32