Преди Гутенберг и след това

Снимка: rim-pleven.com

До края на май в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен гостува фотодокументалната изложба „Преди Гутенберг и след това” на плевенския художник авангардист Диян Павлов – Джими, създател на Творителница „О’Писменехь”.

В петдесет табла, започвайки от първобитните скални рисунки, преминавайки през Месопотамия и Шумер, през Древен Китай и Египет, Древна Елада и Рим, през Средновековието, Ренесанса и българското Възраждане и стигайки до нашето съвремие, експозицията проследява появата на човешката писменост и развитието й през хилядолетията, като представя средствата, начините и материалите за писане през различните епохи.

Изложбата, както и реплика на печатната преса на Йоханес Гутенберг, ще са сред атракциите и в Нощта на библиотеката на 31 май, когато Диян Павлов, облечен в ефектен костюм от XV в., ще демонстрира печат на Гутенберговата преса върху ръчно изработена хартия и ще сподели любопитни истории около създаването на пресата, а проявилите интерес ще могат да си закупят отпечатък.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Старостта, смъртта и любовта в "Чудовището"

Владимир Зарев ще гостува днес от 18:00 ч. в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, за да представи най-новата си книга „Чудовището“. Това е „роман за старостта, която настъпва, и за младостта, която не иска да си тръгне“, четем в анонса за изданието.  Припомняме, че авторът е носител на националните литературни награди „Иван Вазов“ и..

публикувано на 23.10.19 в 15:24

Корея гостува с изяществото „Манньонхва“

Посолството на Корейската народно-демократична република и Народното читалище "Добри Войников - 1856" в Шумен организират изложба. Тя ще бъде открита от 17 ч. днес и включва представяне на корейското мозаечно изкуство „Манньонхва“ и гоблени.   Преди повече от 1000 години корейски майстори на приложното изкуство започват да украсяват мебели и..

публикувано на 23.10.19 в 09:39
Камен Теофилов

Изложбата "Елементи" на Камен Теофилов

Камен Теофилов, преподавател в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", откри на втория етаж на Художествена галерия „Елена Крамихайлова“ в Шумен своята самостоятелна изложба с фотографии. Тя носи заглавието "Елементи" и е дебютна за автора, откакто той е част от Катедрата по визуални изкуства. В експозицията са включени още мултимедия,..

публикувано на 23.10.19 в 09:39

Затворена къща музей

Къщата музей на Димитър Ненов в Разград е затворена за посещение. Причината са подпочвени води, които подкопават основите й , а по стените има пукнатини. В края на лятото комисия от Министерството на културата направи оглед в дома на българския пианист и композитор, а преди дни изпрати и официалния протокол, заяви директорът на Разградския музей..

публикувано на 23.10.19 в 09:25

"Чудовището" на Владимир Зарев

В Русе представят новата книга на Владимир Зарев „Чудовището“. След успешни премиери в столицата и на други места в страната, националното литературно турне на писателя продължава в дунавския град. Владимир Зарев ще се срещне с русенската публика от 18 ч. в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Според редактора на изданието Стойо Вартоломеев,..

публикувано на 23.10.19 в 09:05

Среброто на траките във Велики Преслав

Археологическият музей „Велики Преслав“ показва „Среброто на траките”. Изложбата се открива на 25 октомври /петък/ от 18 ч. с 50 от най-представителните експонати на Националния археологически институт с музей при БАН. „Експозицията съдържа високохудожествени произведения на тракийското ювелирно изкуство, съдове, украси за конски амуниции..

публикувано на 22.10.19 в 15:56
 Иван Илиев и Алберт Мамриев

Алберт Мамриев и Иван Илиев на сцената

Пианистът Алберт Мамриев ще бъде солист в концерта на Симфониета - Шумен днес, под диригентството на Иван Илиев. В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър №3 от Прокофиев и Симфония 41 от Моцарт. Началото е от 19:05 ч. в зала "Проф. Венета Вичева". Алберт Мамриев е роден в Дегестан, в музикално семейство. Продължава обучението си в..

публикувано на 22.10.19 в 15:26