Протакат делото "Хитрино"

| обновено на 30.05.19 в 14:57
Делото "Хитрино"
Снимка: Радио Шумен

С молба към Шуменския окръжен съд за назначаване на нова комплексна експертиза продължи делото за влаковата трагедия в Хитрино от 10 декември 2016 г.

Има разминавания в експертизите за механизма на настъпване на произшествието, обясни пред съда адвокат Ивайло Йорданов от защитата на машинистите. „Разминаването е толкова съществено, че то няма как да бъде туширано. Това е изключително важно за виновността на нашите доверители“, добави Йорданов.

Делото е изяснено от фактическа страна и следва да чуем какво ще каже съдебния състав по твърденията в обвинителния акт, обяви адвокат Николай Димитров, представляващ пострадалите в Хитрино. „Няма какво повече да се изяснява. Другата страна се опитва да прокарва частни и изключително добре платени експертизи, които да ги оневинят. По настоящото дело са изслушани толкова много експертизи, затова считам, че процесът няма защо да продължи със събиране на доказателства“, каза защитникът на пострадалите в Хитрино.

Ако съдът разреши назначаването на нова комплексна експертиза, адвокат Димитров ще представи контра експертиза. Според нея, влакът не е бил управляван в последните 15 – 20 минути преди да навлезе в територията на Хитрино.

Заседанието следобед продължи след 13 ч. Шуменският окръжен прокурор Маргарита Георгиева нарече необосновано искането на защитата за нова комплексна експертиза по делото за влаковата трагедия в Хитрино. „Всички експертни доклади, базирани на обективно събрани данни, са еднозначни, че причината за катастрофата е превишената скорост“, обяви тя в съдебната зала. Георгиева допълни, че единствените експертизи, които оспорват това, са поръчани от фирмата, собственик на влаковата композиция. „Имаме си една народна мъдрост „Който плаща, той поръчва музиката“. Това, че експертизите не се харесват на страна по делото, не е причина да се искат нови. Освен това понятие „нова експертиза“ в Наказателно-процесуалния кодекс няма“, допълни тя.

Адвокатът на защитата Димитър Стефанов се съгласи с цитираната народна мъдрост, но допълни, че Министерството на транспорта плаща на комисията, която разследва влаковите инциденти у нас. „Според тях, причините никога не са в инфраструктурата“, уточни Стефанов.

Напрежението в залата ескалира, а двете страни бяха заплашени с глоби от по 500 лв. за повишен тон.

В края на заседанието съдия Румяна Райкова отхвърли искането на защитата за назначаване нова комплексна експертиза по делото „Хитрино“. Тя обаче допусна изготвянето на допълнителни експертизи. Те трябва да определят дали пробитата цистерна е била годна за експлоатация, възможно ли е напрежение по контактната мрежа да е възпламенило газовия облак и какво е състоянието на печката, от която пожарникарите твърдят, че е тръгнала взривната вълна.

„Механизмът на настъпване на произшествието не е изяснен с оглед на това, че при вчерашния разпит на вещи лица, те даваха различен от първоначалния механизъм на разрушаването на линията. Обърнаха причинно-следствената връзка“, коментира за Радио Шумен адвокат Ивайло Йорданов от защитата на машинистите. „И ние искахме с тази комплексна експертиза да се реши в крайна сметка кое точно е предизвикало разрушаването на инфраструктурата и дерайлирането“, добави адвокатът.

Следващото заседание по делото „Хитрино“ е на 3 юли.ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни прегледи

Безплатни консултации и прегледи на хора със сърдечносъдови и неврологични заболявания ще се проведат тази седмица в община Венец. За това информират от местната администрация. Висококвалифицирани специалисти (кардиолог, кардиохирург, съдов хирург, невролог и неврохирург) от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Сърце и Мозък” –..

обновено на 23.07.19 в 09:34

Заедно срещу насилието

Решения на проблема с насилието над деца ще търсят днес в Шумен. По данни на Прокуратурата, през 2018 г. над 4300 деца са пострадали от престъпления, а от Агенцията за социално подпомагане съобщават за повече от 1100 сигнала за насилие над деца. Конференцията “Вдъхновени – заедно за детство без насилие” ще се проведе днес преди обяд в Комплекса за..

публикувано на 23.07.19 в 09:11

Виртуална разходка в двореца

Археологическият музей във Велики Преслав ще предлага нова туристическа услуга - виртуална разходка в дворцовия център. Проектът се казва "3D пресъздаване на средновековната реконструкция на Велики Преслав от времето на Цар Симеон Велики" и ще се осъществява чрез очила за виртуална реалност. Музеят ще използва приложен софтуер за реализация..

публикувано на 23.07.19 в 08:49

Нова кухня за градината

Членовете на постоянната комисия „Просвета, образование и наука“ към шуменския Общински съвет подкрепиха купуването на техника за кухнята на Детската градина „Братя Грим“ в Шумен. Докладната записка на директора Евгения Михова ще бъде включена в предложението на Общинския съвет за промени в бюджета на Общината. В документа се настоява техниката да..

публикувано на 22.07.19 в 16:42

Махат опасни вековни борове

Опасните дървета от емблематичната борова гора край Стария Преслав ще бъдат премахнати поетапно. Комисия оглежда днес всеки екземпляр и прави заключение за неговия статус. Дърветата са 100-годишни, имат увреждания по короната и кората. Има изсъхнали клони и наклонение на стволове. Първо ще бъдат премахнати най-опасните дървета до пешеходната..

публикувано на 22.07.19 в 15:03

„Шумен бус 2019“ - по света и у нас

„Шумен бус 2019“ ще се нарича новото общинско транспортно дружество. Предложението беше разгледано на заседание на икономическата комисия. Целта е чрез създаването на предприятието администрацията да може да кандидатства за европейски средства за закупуване на електробуси. Дружеството ще бъде образувано с предмет на дейност: „Автобусни и..

публикувано на 22.07.19 в 14:38

Камиони и рейсове на прицел

Засилени проверки над товарните автомобили и автобусите започват днес на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. Операцията се провежда на територията на всички държави членки на ЕС. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта,..

публикувано на 22.07.19 в 12:55