Започват хоровите празници „Проф. Лилия Гюлева“

Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ ще се проведат от днес до неделя в Търговище. В единайсетото издание ще участват пет хора от България и един от Румъния. Форумът се организира от Представителния женски хор „Златна лира“ при Община Търговище и местната администрация.

Откриването на хоровите празници е от 17 часа с парад на всички участници, който ще премине от площад „Стоян Мавродиев“ по улица „Васил Левски“ до площад „Свобода“. На сцената пред Общината всеки хор ще изпълни по едно произведение.

Официалната концертна програма започва от 18 часа тази вечер в концертната зала на читалище „Напредък-1864“ Търговище. На сцената ще излязат хорът домакин „Златна лира“, с диригент Илиана Иванова; Детският хор „Дунавски вълни“ от Русе, с диригент Весела Тодорова и Детският хор „Добри Христов“ от Варна, с диригент Галина Станишева.

Във втория празничен ден (15 юни) от 18.00 часа, отново в концертната зала читалище „Напредък-1864“, ще се изявят Девическият хор „Carmen Argessi“ - Питещи, Румъния, с диригент Корнелия Йонеску; Дамският хор „Тримонциум“ – Пловдив, с диригент Ваня Атанасова и Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас, с диригент Милена Добрева.

Последният концерт в програмата е сборен. Той ще се състои на 16 юни от 10.00 часа в храм „Св. Йоан Рилски“.

Съгласно регламента на Празниците, всеки хор трябва да представи 30-минутна програма, като в репертоара трябва да е включена най-малко една песен от български композитор.

Официални гости на концертите ще бъдат академик Емил Янев, председателят на Българския хоров съюз Славил Димитров, председателят на Съюза на българските композитори и автор на музиката на химна на Търговище Ценко Минкин.

Входът за концертите е свободен.

Празниците се провеждат на всеки две години, а целта им е да стимулират развитието на женското и девическо хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда за хор "Планинско ехо"

С престижната награда "Бронзов лист", диплом и плакет е удостоен хор "Планинско ехо" към Туристическото дружество "Мадарски конник" в Шумен. Формацията участва в XXIV-ия фестивал "Листопад на спомените", който се проведе във Варна през почивните дни. Хоровият колектив с диригент Наташа Христова и корепетитор Димитър Кукушков се представи с две..

публикувано на 21.10.19 в 14:03

„Уки уки, Япония“

Юлияна Антонова – Мурата ще представи в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен втората си книга „Уки уки, Япония“. Тя идва след дебютното издание на авторката „Моши моши, Япония“, което също бе представено в града преди време. Срещата с Юлияна Антонова е от 18:00 часа на 21 октомври, понеделник, при вход свободен. Юлияна Антонова..

публикувано на 18.10.19 в 16:04

Награди в Деня на художника

В Деня на иконописеца и художника, който отбелязваме днес, бяха връчени наградите в шестото издание на Студентския видео арт фестивал в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Професор Валери Чакалов и доц. Чавдар Сотиров раздадоха грамоти, награди и парични стимули на участниците от България и Турция във форума. Най-високите отличия..

публикувано на 18.10.19 в 13:52

Романът "Нула време"

Романът „Нула време“ ще бъде представен от 18 часа днес в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе от автора му Николай Табаков. Книгата проследява живота в градче по Дунава и живота на хора, придвижващи се от социалните низини към върховете на държавната машина. В книгата се мяркат известни имена от световната литература, култура, изкуство и..

публикувано на 18.10.19 в 09:38

Ценна книга в библиотеката

Русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов“ стана притежател на ценния труд на Владимир Сис - „Македония“. 105 години след издаването й в Прага през 1914 г. „Македония. Географско, историческо, етноложко, статистическо и културоложко изследване“ е в ръцете на проучвателите на чешкия интелектуалец Владимир Сис с превода на нашия водещ етнолог..

публикувано на 17.10.19 в 16:43

Билети за Викторио

18-годишният шуменец Викторио Ангелов, който е единственият българин, участвал в „Х Фактор – Финландия“, ще пее на 9 ноември от 19.30 ч. в зала „Арена Шумен“. Концертът е под надслов „У дома“ и в него ще се включат Шуменската филхармония, хоровете „Симеонис“ и „Бодра песен“, МеРок бенд и победителят от шоуто „Като две капки вода“ Стефан Илчев...

публикувано на 17.10.19 в 12:06

Мисионис пее и танцува

Четвърти Национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува“ ще се състои в Търговище. Над 400 участници от цялата страна се очаква да се присъединят към фестивала. Проявата се организира от клуба за народни танци „Джумалийци“ с подкрепата на Община Търговище. Откриването е на 19 октомври, събота, в 10.00 ч. в Драматичен..

публикувано на 17.10.19 в 10:53