Започват хоровите празници „Проф. Лилия Гюлева“

Празниците на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ ще се проведат от днес до неделя в Търговище. В единайсетото издание ще участват пет хора от България и един от Румъния. Форумът се организира от Представителния женски хор „Златна лира“ при Община Търговище и местната администрация.

Откриването на хоровите празници е от 17 часа с парад на всички участници, който ще премине от площад „Стоян Мавродиев“ по улица „Васил Левски“ до площад „Свобода“. На сцената пред Общината всеки хор ще изпълни по едно произведение.

Официалната концертна програма започва от 18 часа тази вечер в концертната зала на читалище „Напредък-1864“ Търговище. На сцената ще излязат хорът домакин „Златна лира“, с диригент Илиана Иванова; Детският хор „Дунавски вълни“ от Русе, с диригент Весела Тодорова и Детският хор „Добри Христов“ от Варна, с диригент Галина Станишева.

Във втория празничен ден (15 юни) от 18.00 часа, отново в концертната зала читалище „Напредък-1864“, ще се изявят Девическият хор „Carmen Argessi“ - Питещи, Румъния, с диригент Корнелия Йонеску; Дамският хор „Тримонциум“ – Пловдив, с диригент Ваня Атанасова и Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас, с диригент Милена Добрева.

Последният концерт в програмата е сборен. Той ще се състои на 16 юни от 10.00 часа в храм „Св. Йоан Рилски“.

Съгласно регламента на Празниците, всеки хор трябва да представи 30-минутна програма, като в репертоара трябва да е включена най-малко една песен от български композитор.

Официални гости на концертите ще бъдат академик Емил Янев, председателят на Българския хоров съюз Славил Димитров, председателят на Съюза на българските композитори и автор на музиката на химна на Търговище Ценко Минкин.

Входът за концертите е свободен.

Празниците се провеждат на всеки две години, а целта им е да стимулират развитието на женското и девическо хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С любов и още нещо

Художник, кинолюбител, дърворезбар, маратонец. Приятелите му го познават и като най-възрастният активен колоездач в региона. Това е 87 годишният шуменец Вълчо Вълчев. Днес от 17.30 ч. в  читалище „Напредък – 1869” в Шумен ще бъде  открита поредната му авторска изложба. Този път той е подготвил 20 платна и ги е обединил под заглавието „С любов и..

публикувано на 16.07.19 в 14:34

Моника Тошева със самостоятелна изложба

Моника Тошева ще открие своя самостоятелна изложба в Художествена галерия - Русе на 16 юли от 18:30 часа. Тя е под надслова "Моменти" и е своеобразна сборна експозиция, реализирана с произведения от успешните предходни изложби ,,МОТО“; ,,TARGET” и ,,ФИ(т)НЕС“ на Моника Тошева. Център в нея са серия от нови произведения на провокативната художничка, която..

публикувано на 15.07.19 в 16:40

Избират Мини мис и Мини мистър

Конкурсът "Мини Мис и Мини Мистър" под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се проведе от 18.00 ч. тази вечер на сцената до втория шадраван в Дунавския парк в Силистра.  Шоуто гостува в Силистра за седма поредна година. В него могат да участват деца от от 3 до 12 години. Класираните ще представят Община Силистра в 21-я..

публикувано на 15.07.19 в 15:44

"Кризисен център"

Спектакълът „Кризисен център“, продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, има предпремиера днес. Той е създаден по пиеса на младия български драматург Михаил Казаков. Режисьор е Съби Събев, а на сцената са актьорите Силвия Петкова, Ивайло Захариев, Николай Станоев, Иво Йончев и Юлиян Рачков. Музиката е дело на Тодор Василев. На сцената..

публикувано на 15.07.19 в 15:42

Смеда в изложба

Изложба с творби от Първия международен живописен пленер "Смеда" - с. Черни връх, община Смядово, ще бъде открита на 16 юли от 17.30 ч. на втория етаж в художествената галерия "Елена Карамихайлова". В изложбата ще бъдат експонирани творби на Антонио Палие - Румъния, Благомир Папазов - България, Валентин Шалтев - България, Виктор Христов - Молдова,..

публикувано на 15.07.19 в 11:34
Людмил Ангелов и Румен Цветков

Академия "Алегра" в Русе

С камерен концерт на Румен Цветков (виола) и Людмил Ангелов (пиано) в Русе днес започва шестото издание на Фестивал и академия "Алегра". Началото е от 19,30 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание. В десетдневната програма са включени рецитали, камерни концерти и един симфоничен концерт, с произведения от Бах, Шуман, Брамс, Шуберт, Прокофиев,..

публикувано на 15.07.19 в 10:43

Пламен Дойнов гостува в Разград

Доц. Пламен Дойнов, преподавател в Нов български университет, но също така поет, критик, литературен историк и драматург, ще представи от 18 часа днес в Художествена галерия "Проф. Илия Петров" в Разград книгите "Поезия. Събрано и избрано", "Критика и есеистика. Избрано" и "Четири гласа за поета и критика Пламен Дойнов". Последното издание включва..

публикувано на 12.07.19 в 13:04