Полиция и граждани срещу измамите

13
Снимка: МВР

Над 2500 жители от Шуменско се събраха на инициативата на Областната дирекция на МВР Шумен „Заедно можем да спрем телефонните измами“. На събитието присъстваха жертва на телефонни измамници, журналист, вербуван за помагач, и полицейски служители. От тях публиката получи съвети как да се предпази от ало измамници.

„Всичко започна с обаждане на домашния ми телефон. Улисана в грижите си, реших, че говоря с мой познат. Успя да ме заблуди. Поиска ми пари, трябвали му да купи изгодно климатици. Измами ме и предадох на непознати всичките си спестявания. Сама им казах по телефона къде живея, сама им казах колко лева имам, сама казах имената на своите близки. Те използваха всичко това много добре“. Така започна разказът  на 68-годишна жертва на телефонни измамници пред присъстващите в  зала „Арена Шумен".

Журналистът от вестник „Монитор“ Красимир Крумов разказа как е бил вербуван от измамниците да им помага. Обещанията били за атрактивно заплащане. С негова помощ са предотвратени седем измами. „Помня всеки един от хората, при които ме изпращаха да вземам  пари. Сред тях имаше болни, възрастни. Всички бяха уплашени. Обяснявах им, че това е измама. Вярвам, че след всичко, което се говори тук, няма да напиша за нито един от вас, че е бил измамен по телефона“,  обобщи Красимир Крумов.

Полицейските инспектори Мая Цветкова и Галин Господинов разказаха как започва всеки опит за измама. „Заплахите са много описателни. Те са за живота – вашият или на член от вашето семейство. Жестоки са. Казват, че ще режат крайници, ще вадят очи и всичко, което е нормално да ви изплаши", заяви инспектор Цветкова. "Плашат ви и затварят телефона. Следва ново обаждане. Отново от непознат, който лъже, че е полицай. Успокоявате се, защото смятате, че сте защитени. И вие сте готови да помогнете. И така ви лъжат да си дадете всички пари и ценности. Искат ли ви пари по телефона, трябва да знаете, че това е измама", допълни инсп. Господинов.

Всички присъстващи в зала „Арена“ получиха листовки със съвети за предпазване от телефонни измами. Превантивната кампания завърши с гала- концерт на група „Сигнал“, танцов ансамбъл „Луди млади“ при СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и Славка Калчева.

Инициативата „Заедно можем да спрем телефонните измами“  се проведе с любезното съдействие и финансова подкрепа на фирма „ Алкомет“  АД и  Община Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шофьор обърна ТИР и оцеля

Товарен автомобил “Рено“ се е преобърнал по пътя Нови пазар - Шумен след бензиностанция OMV, съобщават от полицията. 31-годишният водач е загубил контрол над камиона. Той е превозвал сода, товарът не е разпилян и не пречи на движението на АМ „Хемус“. От полицията в Шумен уточняват, че за кратко този участък от пътя на автомагистралата ще се наложи..

публикувано на 12.11.19 в 16:07
Шумен , административен съд

Христов остава кмет до делото

Административният съд отхвърли искането на Коалиция „БСП за България“ за спиране решението на Общинската избирателна комисия, с което Любомир Христов от ГЕРБ е обявен за избран за кмет на Община Шумен. Това съобщиха от съда. Съдебният състав е посочил, че решението на ОИК е административен акт, чието оспорване по съдебен ред не спира..

публикувано на 12.11.19 в 15:16

Промяна в движението

Временен режим на движение с пълно затваряне на шуменската улица „Марин Дринов“ се въвежда от днес до 22 ноември включително в участъка от ул. „Цар Иван Александър“ до бул. „Славянски“ и по ул. „Хан Омуртаг“ – от ул. „Цар Иван Александър“ до бул. „Славянски“. Промяната се налага заради ремонтни дейности по улиците, включени в разширяването на синята..

публикувано на 12.11.19 в 14:22

Време за бащи

Седмица на бащата бе организирана в шуменската детска градина „Светулка”. С редица забавления, спорт и игри детското заведение се включва за шести път в националната кампания „Да бъдеш баща“. Целта на инициативата е да насочи общественото внимание върху значимостта на бащината роля за пълноценното развитие на детето. Част от изявата бяха треньорът на..

публикувано на 12.11.19 в 14:07

Чували нелегален тютюн в колата

Над 94 кг тютюн без акцизен бандерол и 4600 къса цигари са иззели служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към Областната дирекция в Шумен.  Работата по документиране на престъплението започнала в Нови пазар след извършена рутинна проверка на водач на лек автомобил Фолксваген „Голф“ с шуменска регистрация. Шофьорът,..

публикувано на 12.11.19 в 10:11
Любомир Христов

Екшън план за 4 години

Да се ускори процесът на ремонтните дейности по вече започнали проекти, за да може те да бъдат завършени, както и проверка на готовността на фирмите за зимно поддържане. Това са краткосрочните задачите, които кметът на Шумен Любомир Христов си поставя. В дългосрочен план, през следващите 4 години акцент в работата на Христов и екипа му ще е..

публикувано на 12.11.19 в 09:22

Управата на Върбица се закле

Във Върбица 17 съветници от три политически сили и 15 кметове, всички от ДПС, положиха клетва пред областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, че ще работят за благото на общината през следващите 4 години. „Радвам се, че за пореден път гражданите на Върбица решиха да бъдем преизбрани и ще работим за доброто на хората”, заяви инж. Мердин..

публикувано на 12.11.19 в 06:22