813 лв. за всеки шуменец

5
Снимка: Радио Шумен

Бюджетните структури са нормално финансирани, приоритетно са извършени плащания по общинския дълг, осъществено е финансиране на проекти по оперативни програми съгласно поетите ангажименти, оказана е и финансова подкрепа на държавни дейности. Това каза зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова по време на днешното обществено обсъждане на изпълнението на бюджета на Община Шумен за 2018 година.

По думите й, общият бюджет на Община Шумен за 2018 г. е в размер на 73 072 803 лв. Данъчните приходи са изпълнени на 98%, като Костова определя добрата събираемост на общинските приходи като „тенденция с продължаващо действие“. „Това дава увереност, че доброто планиране съответства на действителното изпълнение“, каза тя и допълни, че най-голям дял от общите разходи е имал сектор „Образование“ – 42, 64%. За благоустрояване, строителство и екология са изразходвани 13,48% от общите разходи, за социални грижи – 8,27%, за икономически дейности – 8,33%, за капиталови разходи и инвестиции – 9,07% , а за култура и спорт – 6,39 %.

Разходите за държавно делегирани дейности са 58 %, а за местни дейности – 42%.

Извършени са плащания по общинския дълг в размер на 5 069 138 лв.. Общината е поела и нов дълг за мостово финансиране по проекти от ОП „Региони в растеж“ за 2 500 000 лв. 

Разходите за жител на общината през 2018 г. са били 813 лв.

Директорът на дирекция „Финанси“ Десислава Петрова, от своя страна, коментира, че спрямо 2017 година дори се наблюдава увеличение на приходите от 2 %. Тя уточни още, че за поредна година Община Шумен няма просрочени задължения.

Кметът на Община Шумен Любомир Христов пък изрази задоволството си от добрата събираемост и финансова дисциплина. „От това по-хубаво едва ли има“, каза той.

Общественото обсъждане на бюджета  на Общината за 2018 година почти не предизвика интереса на гражданите, въпреки че отправена покана към тях имаше.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова кухня за градината

Членовете на постоянната комисия „Просвета, образование и наука“ към шуменския Общински съвет подкрепиха купуването на техника за кухнята на Детската градина „Братя Грим“ в Шумен. Докладната записка на директора Евгения Михова ще бъде включена в предложението на Общинския съвет за промени в бюджета на Общината. В документа се настоява техниката да..

публикувано на 22.07.19 в 16:42

Махат опасни вековни борове

Опасните дървета от емблематичната борова гора край Стария Преслав ще бъдат премахнати поетапно. Комисия оглежда днес всеки екземпляр и прави заключение за неговия статус. Дърветата са 100-годишни, имат увреждания по короната и кората. Има изсъхнали клони и наклонение на стволове. Първо ще бъдат премахнати най-опасните дървета до пешеходната..

публикувано на 22.07.19 в 15:03

„Шумен бус 2019“ - по света и у нас

„Шумен бус 2019“ ще се нарича новото общинско транспортно дружество. Предложението беше разгледано на заседание на икономическата комисия. Целта е чрез създаването на предприятието администрацията да може да кандидатства за европейски средства за закупуване на електробуси. Дружеството ще бъде образувано с предмет на дейност: „Автобусни и..

публикувано на 22.07.19 в 14:38

Камиони и рейсове на прицел

Засилени проверки над товарните автомобили и автобусите започват днес на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. Операцията се провежда на територията на всички държави членки на ЕС. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта,..

публикувано на 22.07.19 в 12:55

И ловците на крак

Ловците, получили разрешение за индивидуален лов, които не спазват заповедите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, ще бъдат лишени от право на лов за срок от четири месеца. Решението е взето от УС на ЛРД „Сокол“ – Шумен и бе оповестено по време на среща с представителите на дружините от Шуменско. На събирането стана ясно..

публикувано на 22.07.19 в 11:43

Забравен тиган подпали къща

Лятна кухня е унищожена при пожар в Каспичан в събота, информират от Областната дирекция на МВР – Шумен. Инцидентът станал в къща на улица „Москва“. Огънят тръгнал от забравен туристически газов котлон, като пламъците обхванали лятната кухня и се пренесли към покрива на къщата, собственост на 56-годишна жена. Пожарът е погасен с 28 тона вода...

публикувано на 22.07.19 в 11:16

Безплатни прегледи

Безплатни консултации и прегледи на хора със сърдечносъдови и неврологични заболявания ще се проведат тази седмица в община Венец. За това информират от местната администрация. Висококвалифицирани специалисти (кардиолог, кардиохирург, съдов хирург, невролог и неврохирург) от Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Сърце и Мозък” –..

обновено на 22.07.19 в 09:06