Горски уроци

2
Снимка: СИДП

Колко са защитените територии в България и защо Природен парк „Шуменско плато“ е една от тях? От къде можем да научим повече за застрашените животни и растения и какво трябва да направим, за да могат да оцелеят и да не попаднат сред изчезналите видове? На тези и още въпроси се опитаха да намерят отговор малки ученици от Шумен и експерти от Североизточното държавно предприятие и ПП „Шуменско плато“.

"Съвременните деца знаят много, четат и черпят разнообразна информация от интернет, но за съжаление рядко ходят в гората и връзката им с природата се свежда до спорадични пикници с родителите. Целта на шуменската група горски педагози е да изкараме малчуганите от класните стаи, от домовете им и да им покажем, че гората е място, където могат да се забавляват, да играят и да учат далеч от мобилните телефони и компютрите", смята Светла Колева от ПП. Според нея, летните занимания в гората са най-добрия начин децата да усетят природата, да я заобичат и да станат най-големите защитници на зеленото богатство на България.

Преподаватели от летните школи в града могат да направят своите заявки за занимания по Горска педагогика при Светла Колева и Ирина Павлова от ДПП „Шуменско плато“ или Татяна Димитрова от СИДП.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе второ класиране

Обявено е второто класиране на учениците за прием в 8 клас. Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп в сайта https://priem.mon.bg/ . Информацията ще бъде поместена в сайта на Регионалното управление на образованието в Шумен, а до края на деня ще бъде изпратена и до училищата-гнезда. В Шумен..

публикувано на 18.07.19 в 14:56

Поклон пред Апостола

През целия ден днес в Шумен продължават честванията на 182 години от рождението на Васил Левски и 141 години от Освобождението на града. Малко предобед пред паметника на Васил Левски в Шумен се състоя ритуал по полагане на венци и цветя по повод годишнината от рождението на Апостола. Много хора бяха дошли да почетат паметта и делото му. Ето какво..

публикувано на 18.07.19 в 13:49

Няма африканска чума в Шумен

15 са огнищата на африканска чума при домашните прасета и 15 при диви свине. Очаква се днес да бъдат обявени още две огнища при диви прасета. Това обяви на заседание   на областната епизоотична комисия в Шумен директорът на Областната дирекция за безопасност на храните в Шумен д-р Катя Райкинска. Към момента няма положителни проби за африканска..

публикувано на 18.07.19 в 13:13

Съсед наби дете с пръчка

27-годишен мъж от Шумен е задържан в полицейския арест, след като нанесъл телесна повреда на 12-годишно момче. Скандалът възникнал около 15 ч. на етажна площадка на четвърти етаж в блок на ул. “Дедеагач“ в града. 12-годишният вдигал шум. Мъжът излязъл от жилището си и нанесъл удари с дървена пръчка по главата и раменете на момчето. Детето е..

публикувано на 18.07.19 в 11:55
Архив

Сагата с екарисажа продължава

От фирма „Брамас - 96" са подали жалба до Административния съд в Шумен, с която се оспорва разпореждане на Областната агенция за безопасност на храните за спиране на част или цялата дейност на екарисажа край града. Жалбоподателят счита, че разпореждането следва да бъде отменено в тази му част, тъй като контролните органи са установили, че..

публикувано на 18.07.19 в 11:35
Георги Георгиев - кандидат за кмет на БСП за Нови пазар

БСП с първи кандидат за кмет

Георги Сашев Георгиев е кандидатът за кмет на Нови пазар, одобрен от общинската конференция на БСП. Това заяви за Радио Шумен председателят на местната структура в Нови пазар Красимира Бунова. Той е председател на групата на червените в Общинският съвет в Нови пазар. По време на форума за кандидатурата на Георгиев са гласували 58 души от..

публикувано на 18.07.19 в 11:28

ВиК авария в Салманово

Поради авария на уличен водопровод на ул. "Георги Димитров" № 5 в село Салманово е прекъснато водоподаването за населеното място. Екипи на ВиК - Шумен работят по отстраняването на аварията. По предварителни разчети се очаква водоподаването да бъде възстановено в късните следобедни часове днес.

публикувано на 18.07.19 в 11:22