Конкурс за лирика „Иван Пейчев“

Иван Пейчев
Снимка: архив

Община Шумен и Дружеството на писателите в града обявяват осмия национален конкурс за лирика „Иван Пейчев“. В него могат да участват български поети с авторски поетични сборници, издадени през 2018 г. и 2019 г.

Творбите се изпращат в два екземпляра до 30 септември на адреса на общинската администрация до Ивайло Цанев. Конкурсът е с награден фонд 3000 лв., грамота и плакет „Перо от ангел“ на скулптура Валерий Желязков.

Отчитането на конкурса и връчването на наградата ще се проведе на 16 декември (рожденият ден на Иван Пейчев) в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 65-ият творчески сезон

Шуменската симфониета открива днес новия творчески сезон. Първият концерт е със солистки от Япония – Мари Кийоне и Юме Куросава. Диригент ще бъде Иван Илиев, който е завършил музикалното си образование в Съединените щати, а в момента работи предимно в Румъния. В програмата са включени Втори концерт от Ференц Лист, Клавирен концерт в сол мажор от..

публикувано на 14.09.19 в 16:14
орлин дяков

Орлин Дяков за целите и успехите на Драматичен театър "Сава Огнянов"

Двама нови актьори започват работа в трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ през новия сезон - Тони Тончева и Красимир Ненков. Текат репетиции на ново заглавие в репертоара - „Хамлет“. Премиерата ще бъде на 31 октомври, коментира Орлин Дяков, директор на русенския театър. Той обобщи развитието на сценичната институция в интервю за Радио Шумен, в..

публикувано на 13.09.19 в 12:10

Новият творчески сезон в шуменския театър

Димитър Димитров, директор на Драматично-куклен театър "Васил Друмев", коментира новия творчески сезон и резултатите на сценичната институция до момента. 11 премиери са реализирани от януари до средата на юли. 2 от тях са на режисьори от чужбина, други 2 са дело на гост-режисьори. 6 актьорски дебюта са факт в същия период. 13 гост-актьори са участвали в..

публикувано на 13.09.19 в 12:04

"Жълтата червена шапчица" с премиера

Премиерата на най-новото заглавие за деца в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ е в неделя, 15.09 от 11 часа, в зала „Патиланчо“. Режисьор на „Жълтата червена шапчица“ е Съби Събев. Участват актьорите Ивана Бобойчева и Веселин Бърборков. Спектакълът, реализиран по приказки на Джани Родари, коментира в интервю за Радио Шумен актрисата..

публикувано на 13.09.19 в 11:41

Грийн рок фест в Русе

11-тото издание на Грийн рок фест стартира днес от 17:30 часа на пл. "Свобода" пред сградата на Община Русе. Събитието ще продължи и на 14 и 15 септември,   а специален гост ще бъде група "Фондацията" с проекта си "75 години Кирил Маричков" и със специалното участие на Валди Тотев и Атанас Пенев от Б.Т.Р.   Организатори на проявата са..

публикувано на 13.09.19 в 11:35

Тутраканската епопея в поезията

Творческа среща на литературни творци от Русе и Тутракан, посветена на 103-тата годишнина от Тутраканската епопея, ще се проведе на днес в Тутракан. Нейни организатори са Клуб на местните литературни творци и НЧ „Н. Й. Вапцаров - 1873”. Ще гостуват Александрина Шаханова - дългогодишна учителка, поетеса и прозаик, с издадени пет произведения и..

публикувано на 13.09.19 в 09:18

Концерт на ларгото

„Фортисимо фест“ днес ще изнесе концерт в Разград. Събитието е част от Есенния панаир в града. В програмата са включени творби от Панчо Владигеров и Марин Големинов, музика от чужди и наши филми, български фолклор и оперни арии, смесени с гласовете на поп изпълнители. Диригент на концерта на открито е маестро Максим Ешкенази. Освен Герасим..

публикувано на 12.09.19 в 14:40