Финален акорд

Снимка: Личен архив

С изпълнения на нежното сопрано Александрина Михайлова и лиричния тенор Хрисимир Дамянов тази вечер Симфониета – Шумен слага край на творческия си сезон. Двамата ще изпълнят обичани арии и дуети от оперите „Трубадур“, „Сицилианска вечерня“, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“ и други.

Хрисимир и Александра са родени в Шумен. Тенорът днес е част от състава на Софийската опера и балет, а сопраното все още учи при великата Райна Кабаиванска, както и в Музикалния институт „Веки – Тонели“ в Модена, Италия. И двамата вече имат в биографиите си награди от конкурси като „Франц Шуберт”, „Млади виртуози”, „Академик Марин Големинов”, „Йозеф Хайдн”, „Ото Еделман“.

През 2016 г Александрина Михайлова привлича интереса на маестра Кабаиванска и става най-младата участничка в нейния XVI Международен майсторски клас. Печели стипендията на Столична община и Фондация „Америка за България“, благодарение на която продължава обучението си с голямата оперна актриса. През 2017 г. участва в поредния майсторски клас на дивата ни и получава голямата стипендия на Фонд „Райна Кабаиванска“ за обучението си в Италия.

Концертът на двамата шуменци, които се завръщат на сцената на родния си град, е от 19 ч. Сопраното Александрина Михайлова и тенорът Хрисимир Дамянов ще се срещнат с публиката в зала „Проф. Венета Вичева“ за последно през този сезон на Симфониета -  Шумен.

Миглена Стефанова разговоря с Александрина - младото сопрано, за което тепърва ще се говори по оперните сцени.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Японска гравюра

В Художествена галерия – Силистра днес от 15 часа ще бъде представена изложбата "Японски гравюри". В нея са включени  30 творби от фонда. Те са от периода на градската японска култура Едо, позната като Укийо-Е. В колекцията са включени автори, следовници на Кацушика Хокусай и Андо Хирошиге.  Сред тях са Утагава Тойокуни III, Садайде, Сунцан,..

публикувано на 18.07.19 в 14:35

Италианска опера над Шумен

"В Италия всяко свободно пространство е потенциална открита зала за концерти". Това сподели на брифинг в община Шумен днес Федерико Борландели, прапраплеменник на Джоакино Росини.  Житейският път на Федерико е неразривно свързан с музиката, защото от 5-годишен свири на пиано, а негови професионални страсти са и модата, журналистиката, литературата. От..

публикувано на 17.07.19 в 11:58

Представят "Лисабонската наследница"

Романът „Лисабонската наследница“ ще бъде представен в Регионалната библиотека „Професор Боян Пенев“ в Разград днес. Автор на книгата е Лъчезар Георгиев, професор във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”, преподавател по книгознание, автор на над 250 научни студии и статии, на над 40 научни и художествени книги. Романът, в..

публикувано на 17.07.19 в 11:33

С любов и още нещо

Художник, кинолюбител, дърворезбар, маратонец. Приятелите му го познават и като най-възрастният активен колоездач в региона. Това е 87 годишният шуменец Вълчо Вълчев. Днес от 17.30 ч. в  читалище „Напредък – 1869” в Шумен ще бъде  открита поредната му авторска изложба. Този път той е подготвил 20 платна и ги е обединил под заглавието „С любов и..

публикувано на 16.07.19 в 14:34

Моника Тошева със самостоятелна изложба

Моника Тошева ще открие своя самостоятелна изложба в Художествена галерия - Русе на 16 юли от 18:30 часа. Тя е под надслова "Моменти" и е своеобразна сборна експозиция, реализирана с произведения от успешните предходни изложби ,,МОТО“; ,,TARGET” и ,,ФИ(т)НЕС“ на Моника Тошева. Център в нея са серия от нови произведения на провокативната художничка, която..

публикувано на 15.07.19 в 16:40

Избират Мини мис и Мини мистър

Конкурсът "Мини Мис и Мини Мистър" под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се проведе от 18.00 ч. тази вечер на сцената до втория шадраван в Дунавския парк в Силистра.  Шоуто гостува в Силистра за седма поредна година. В него могат да участват деца от от 3 до 12 години. Класираните ще представят Община Силистра в 21-я..

публикувано на 15.07.19 в 15:44

"Кризисен център"

Спектакълът „Кризисен център“, продукция на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, има предпремиера днес. Той е създаден по пиеса на младия български драматург Михаил Казаков. Режисьор е Съби Събев, а на сцената са актьорите Силвия Петкова, Ивайло Захариев, Николай Станоев, Иво Йончев и Юлиян Рачков. Музиката е дело на Тодор Василев. На сцената..

публикувано на 15.07.19 в 15:42