Финален акорд

Снимка: Личен архив

С изпълнения на нежното сопрано Александрина Михайлова и лиричния тенор Хрисимир Дамянов тази вечер Симфониета – Шумен слага край на творческия си сезон. Двамата ще изпълнят обичани арии и дуети от оперите „Трубадур“, „Сицилианска вечерня“, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“ и други.

Хрисимир и Александра са родени в Шумен. Тенорът днес е част от състава на Софийската опера и балет, а сопраното все още учи при великата Райна Кабаиванска, както и в Музикалния институт „Веки – Тонели“ в Модена, Италия. И двамата вече имат в биографиите си награди от конкурси като „Франц Шуберт”, „Млади виртуози”, „Академик Марин Големинов”, „Йозеф Хайдн”, „Ото Еделман“.

През 2016 г Александрина Михайлова привлича интереса на маестра Кабаиванска и става най-младата участничка в нейния XVI Международен майсторски клас. Печели стипендията на Столична община и Фондация „Америка за България“, благодарение на която продължава обучението си с голямата оперна актриса. През 2017 г. участва в поредния майсторски клас на дивата ни и получава голямата стипендия на Фонд „Райна Кабаиванска“ за обучението си в Италия.

Концертът на двамата шуменци, които се завръщат на сцената на родния си град, е от 19 ч. Сопраното Александрина Михайлова и тенорът Хрисимир Дамянов ще се срещнат с публиката в зала „Проф. Венета Вичева“ за последно през този сезон на Симфониета -  Шумен.

Миглена Стефанова разговоря с Александрина - младото сопрано, за което тепърва ще се говори по оперните сцени.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Бисера Вълева, изложба

Баща и дъщеря с изложба

Съвместна изложба с живопис на проф. Васил Вълев и неговата дъщеря - проф. Бисера Вълева ще бъде открита в Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ в Търговище на 15 октомври. Откриването на художествената експозиция е от 17 часа днес. Входът е свободен. Васил Вълев е роден през 1934 г. в с. Сигмен, Карнобатска община. Завършва..

публикувано на 14.10.19 в 16:08

Приз за млад режисьор

Русенецът Ивайло Ненов спечели приза в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. Наградата е за представлението му „Три сватби и едно възкресение“. В програмата на конкурса бяха селектирани четири от общо над 30 спектакъла на млади български режисьори, които се бориха за отличието. Наградено беше и представлението „Хляб в..

публикувано на 14.10.19 в 14:26

"Родни звуци" огласиха Малката базилика

Смесен хор ”Родни звуци” към НЧ ”Добри Войников-1856” изнесе съвместен концерт с Камерен хор ”Иван Спасов” в залата на археологичен комплекс ”Малката базилика” в Пловдив. Събитието   стана част от богатата програма от културни събития в рамките на инициативата ”Европейска столица на културата” Пловдив 2019. Пловдивчани и гости на..

публикувано на 14.10.19 в 13:36

Премиера на "Баница с локум"

Еди Румян ще представи днес в Шумен дебютната си книга с разкази „Баница с локум”. Изданието е отличено със съпътстващата награда от конкурса „Южна пролет, а едноименният разказ в него получи специална награда в конкурса „Агоп Мелконян”. Срещата с автора е от 18 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Входът е свободен. Кои са..

публикувано на 11.10.19 в 16:00

Какво е арт-туризъм?

Значението на арт-туризма ще обсъждат специалисти в Шумен. Първото издание на конференцията „Между Дунав и Черно море“, която е част от тематичната поредица „България – скритата арт дестинация“, ще се проведе днес в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Форумът се организира съвместно с Община Шумен и Министерството на туризма. В..

публикувано на 11.10.19 в 08:43

Смях над мрачни страници

На голямата сцена на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ днес бе представено най-новото заглавие в афиша - „Алеко. Смях над мрачни страници”. Спектакълът, който ползва изразни средства на драматичния и кукления театър, е дело на режисьорите Максима Боева и Любомир Колаксъзов. За сценичната реализация те работят по различни текстове на Алеко..

публикувано на 10.10.19 в 16:35

Изложба в Архива

Дарителска изложба бе открита в Държавния архив в Силистра по случай празника на българските архивисти. Интерес предизвикаха експонатите от личния фонд на д-р Станка Георгиева – преподавател, краевед и изследовател на историята на Силистренския край и Добруджа, а също и журналист. Автор е на книги, статии, рецензии, отзиви и научни публикации...

публикувано на 10.10.19 в 14:06