Мерки за биосигурност

3
Снимка: Областна администрация - Силистра

От 300 до 500 лева глоба грози собствениците на нерегистрирани прасета в Силистренско. Това стана ясно от провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, на което бяха набелязани нови мерки за борба с африканската чума по свинете.

От следващата седмица служители на Областната дирекция по безопасност на храните ще започнат съставяне на актове за административно нарушение за отглеждане на прасета тип заден двор и ще налагат санкции. В случая ще бъде налаган максималният размер на глобата, тъй като стопаните вече са предупредени веднъж. След това ще се пристъпи към евтаназиране на животните.

Всички стопани са информирани за опасността от заболяването. Информационната кампания, започнала миналата година, продължава и досега. Към момента в Силистренско няма регистрирано огнище. Като една от причините се сочи намаленото поголовие на прасетата на територията на областта.

Извършват се дезинфекция на ГКПП в Силистра, а на пункта при Кайнарджа има и служител с временно назначение към дирекцията. Общинските ветеринарни лекари обхождат населените места, проверяват личните стопанства и предоставят декларации на собствениците, в които те заявяват, че са запознати с опасността от заболяването и с мерките за биосигурност.

Обходени са първо населените места около двата индустриални свиневъдни комплекса в Попина и Ветрен, както и Ситово, където има по-голямо частно стопанство. Следващата седмица ще започне евтаназия на нерегистрирани прасета в област Силистра, но процесът няма да е масов, а ще се набляга отново предимно на убеждаването.

Общинската епизоотична комисия е разгледала и темата  за гъбарите, събиращи трюфели с обучени кучета. Проблемът е в броя на нерегистрираните пунктове. За област Силистра законни са три пункта, намиращи се на територията на община Дулово. Предвидено е да се разговаря със собствениците им, тъй като към тях ще бъде засилен контролът.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на динения маджун

Единственият по рода си в страната празник на динения маджун се провежда днес (25 август) в силистренското село Смилец. Спомените за правенето на маджуна в селото са от преди 200 години. С пъстри каруци от рано сутринта жителите на селото тръгват към бостаните, за да приберат реколтата от дини, а в местността „Гизлиджанската чешма” започва..

публикувано на 25.08.19 в 08:43
ТИД 2016, Ново село, Снимка: Светла Бондова

Посрещат регатата с рибена чорба

Участниците в Международната регата "ТИД 2019" ще бъде посрещнати около 18 ч. днес на дунавския бряг край силистренското село Ветрен. По традиция ще има песни, танци и рибена чорба. Утре регатата ще акостира в Силистра. Гребният поход по река Дунав ТИД е най-дългият по рода си в света - над 2500 километра. Провежда се ежегодно от 1956-а. Тази година..

публикувано на 23.08.19 в 16:19

Преброяване на стопанствата

Пробно преброяване на земеделските стопанства в България ще се проведе между 1 септември и 11 октомври, съобщават от областната администрация в Силистра. От 1 до 10 септември данните ще се въвеждат онлайн от земеделските стопани, а от 11 септември до 11 октомври анкетьори ще събират информация за останалите стопанства чрез интервю. Съгласно..

публикувано на 23.08.19 в 16:14

80 милиона за чиста вода

Договори за изграждане на водна и канализационна инфраструктура подписа министърът на околната среда и водите Нено Димов с ВиК дружествата в Перник, Видин и Силистра, съобщиха от екологичното министерство. Проектът на „ВиК“ ООД – Силистра цели повишаване ефективността при ползване на водите и намаляване на загубите на вода във водопроводните мрежи..

публикувано на 21.08.19 в 15:05

Дар за специални хора

7-местен лек автомобил получи като дарение Центърът за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства в Айдемир. Подаръкът е от Фондация "Направи добро за непознат" и вече е при най-малките обитатели на центъра. „Имахме нужда от автомобил, често се налага да караме нашите потребители на лекарски прегледи в Силистра, а вече ще можем да..

публикувано на 21.08.19 в 14:29

Поправка на матурата по български

119 зрелостници от Силистренска област са заявили желание да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 28 август. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. 92 зрелостници са подали документи за втората матура. Най- предпочитаният предмет е "География и икономика", следван от "Биология и здравно..

публикувано на 21.08.19 в 13:23

На бунт за вода

Жителите на квартал "Дръстър" в силистренското село Калипетрово излязоха днес на протест на главния път Силистра - Шумен. Недоволството им е заради липсата на редовно водоснабдяване, както и заради неасфалтираните улици на квартала. Проблемът с редовното водоснабдяване идва от там, че липсват водомери в много от жилищата. Дори сега при режим на..

публикувано на 19.08.19 в 15:16