Нови експертизи по делото "Хитрино"

Снимка: Радио Шумен

Вещи лица по нови експертизи назначи съдът по делото „Хитрино“. За електротехника и високо напрежение експертиза се очаква до края на септември да изготви Иван Костадинов от Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. Вещи лица за превози на опасни товари пък ще бъдат Симеон Ананиев и Валери Стоилов, като Ананиев изрази готовност да изготви експертиза до октомври, а Стоилов към момента не отговаря на телефона си. Пожаро-техническата експертиза ще бъде направена от акад. Стефан Воденичаров от БАН през септември.

Възражение беше отправено от защитата на обвиняемите единствено към Валери Стоилов, тъй като вещото лице е изпълнител на обществени поръчки към „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД. Така обективността му беше поставена под съмнение. Възражението обаче не беше уважено от съда, тъй като БДЖ не е страна по делото.

Съдът обяви, че експертизите следва да се представят минимум 7 дни преди следващото съдебно заседание.

Прокурор Маргарита Георгиева пък поиска да бъде направена справка за обема на товара в участъка Капичан-Русе за периода 2000 г. - 2003 г. от „БДЖ-Пътнически превози“ и от 2003 г. – 2016 г. от Национална компания "Железопътна инфраструктура“.

По време на заседанието напрежение възникна между съдия Румяна Райкова и прокурор Маргарита Георгиева, като дори се стигна до заплаха със санкция. Напрежението бързо беше овладяно и делото продължи.

Защитата на машинистите в лицето на адв. Валентин Димитров поиска и допълнителна експертиза на товаропотока, който жп пътят може да понесе и съответно да се обследва каква е устойчивостта му, като бъде назначена допълнителна експертиза на Коста Костов и Мая Георгиева. Прокурор Маргарита Георгиева се противопостави на това искане с мотива, че така може до безкрайност да се правят експертни оценки без резултат, а адвокатът на пострадалите Николай Димитров заяви, че в такъв случай и той ще поиска допълнителна комплексна съдебно-техническа експертиза от шестте вещи лица, изготвили предната, разширена с още едно вещо лице – Мая Йорданова,  за причините за безконтролното увеличение на скоростта преди навлизането в гарата.

Съдът допусна и двете експертизи и насрочи следваща дата за заседанието 1 октомври.


ВИЖТЕ ОЩЕ

РИОСВ - Шумен с нов шеф

Стела Илиева е новият директор на РИОСВ - Шумен, съобщиха от екоинспекцията. Тя е назначена със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, считано от 21 август 2019 г.  Избрана е за поста след спечелен конкурс, обявен от Министерството на околната среда и водите. Стела Илиева е дипломиран магистър в специалността „Екологични..

публикувано на 23.08.19 в 16:53

Улицата с паната грейна

Русе има свой нов цветен кът под знака на „Органик“ зеленото. Паната на бул. „Ген. Скобелев“, които от години загрозяваха едно от централните места в Русе, се превърнаха в красива композиция в цвета на 2019 година. Изображението включва две художествени форми – реализъм и абстракция, които отправят послание за живот близо до природата и опазване..

публикувано на 23.08.19 в 15:25

Мобилен кабинет при ромите

Регионалната здравна инспекция в Шумен търси болница, която с мобилен кабинет да прави прегледи на ромите в региона. Целева група на медицинските специалисти ще са жените. Лекарите трябва да направят 500 акушеро-гинекологични прегледа, да регистрират бременните и да ги наблюдават. Мобилният кабинет ще бъде предоставен от РЗИ, а лечебното заведение,..

публикувано на 23.08.19 в 14:35

Конкурс за директори

Конкурс за двама училищни директори обяви Регионалното управление на образованието в Шумен. Търсят се: директор на Профилираната езикова гимназия „Никола Й. Вапцаров“ в Шумен и на Основното училище „Христо Ботев“ в новопазарското село Памукчи. Сред изискванията към кандидатите е поне 5-годишен учителски стаж. До 26 август (включително) се приемат..

публикувано на 23.08.19 в 13:00

Съд за смърт на бебе на пътя

Жена шофьор, причинила смъртта на двумесечно бебе, е предадена на съд, съобщават от шуменската Окръжна прокуратура. 29-годишната Атче Салим е управлявала автомобил и по непредпазливост е причинила смъртта на двумесечното си бебе и средна телесна повреда на Стефан Али, който е пътувал в микробус. Тежката катастрофа е станала на 29 април 2018..

публикувано на 23.08.19 в 12:55

Кола се обърна край Шумен

63-годишен шуменец е пострадал при пътен инцидент край Царев брод на 22 август следобед, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Сигнал за произшествието е приет малко след 14:30 ч. Пристигналите на място полицаи са изяснили, че катастрофата е станала при изпреварване. Водачът на Пежо 206 с варненска регистрация е изгубил контрол, излязъл..

публикувано на 23.08.19 в 11:14

Иззеха тютюн без бандерол

Тютюн без акцизен бандерол е бил намерени и иззет от два адреса – в село Сушина и в гр. Върбица, съобщават от полицията в Шумен. Проверката е била извършена след получен сигнал. В имот в село Сушина са били намерени около 600 гр тютюн без бандерол и 70 къса саморъчно свити цигари. На адрес в гр. Върбица униформени са открили половин килограм..

публикувано на 23.08.19 в 11:08