Нова лаборатория

4
Снимка: Областна администрация - Разград

Лаборатория за изследвания на проби за африканска чума по свинете да бъде изградена в Разград. Това предложение на директорите на ловни и горски стопанства е обсъдено на заседание на Областната епизоотична комисия, тъй като в съседни региони и гранични землища вече са установени потвърдени или съмнителни случаи, а в Разград има свинекомплекси, за които заразата представлява сериозна опасност.

Общо пет предложения са разгледани на срещата в областната администрация. Те са свързани с предоставяне на горските стопанства на мобилни хладилни камери, в които да се съхраняват прасетата, чиито проби още не са изследвани, тъй като при въвеждане на финансово стимулиране на ловците за отстрел на диви свине трябва да се докаже от кое животно е взета пробата. Директорите настояват още да се предложи на земеделското министерство в случай на забрана на лова тя да е само по отношение на гонки за свине, не и за индивидуален отстрел на свине и на други видове дивеч, тъй като ловните стопанства имат предварително поети ангажименти към чуждестранни клиенти.

От държавните стопанства настояват също да се обърне внимание на ловните дружинки да спазват мерките за превенция на африканска чума по свинете, да извършват огледи на участъците за водопой и други, така, както това се прави в държавните стопанства. И не на последно място да бъде въведена забрана за посещение в горите на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като може да станат преносители на заболяването.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен предлага свинекомплексите да засилят мерките за биосигурност в обектите си. Предложенията ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието, храните и горите.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактика на предавател

Утре (19 септември) поради планова годишна профилактика предавателят за Разград на честота 97 мегахерца няма да излъчва програмата на Радио Шумен от 9 ч. до 17 ч. Може да ни слушате на 87,6 мегахерца, както и онлайн.

публикувано на 18.09.19 в 16:00

Искат още пари за обезщетения

В Разградска област няма нови положителни проби за африканска чума по свинете. Това съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните. По неговите думи, обстановката като цяло се успокоява. Във връзка с предстоящото откриване на лова на дива свиня на следващото заседание на..

публикувано на 17.09.19 в 16:35

Крадат и сервизи за кафе

Домова кражба е извършена в Исперих вчера, информират от Областната дирекция на МВР в Разград. През прозорец от къщата на 51-годишна жена са задигнати кредитна карта, две дебитни карти, златна монета с тегло 2 грама и порцеланов сервиз за кафе. Впоследствие около 20.50 часа от кредитната карта е извършена неправомерна транзакция на сумата от 10 лв...

публикувано на 17.09.19 в 09:50

И Разград с безплатен WiFi

Община Разград подписа споразумение за безплатно предоставяне на WiF i на обществени места в града. Тя е една от 63 общини, които на втория конкурс се класираха и подписаха споразумения с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа  WiFi4EU . Инициативата е насочена към насърчаване на..

публикувано на 17.09.19 в 07:16

Кметът - на училище

Кметът на Община Разград д-р Валентин Василев и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова поздравиха днес учениците по повод началото на учебната година. Кметът посети ОУ „Никола Й. Вапцаров“ и СУ „Христо Ботев“ в Разград по покана на директорите им Галин Парашкевов и Стойчо Стойчев. Там градоначалникът се обърна към учителите,..

публикувано на 16.09.19 в 13:23

Пожар изпепели вятърна мелница

Вятърната мелница в село Белинци изгоря до основи при пожар. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Сигналът за случилото се с историческата ценност е подаден 13.45 ч. на 15 септември. Огънят унищожил до основи дървената мелница, собственост на Историческия музей в Исперих. Нанесените щети и причините за пожара са в процес на..

публикувано на 16.09.19 в 11:03

Чудотворна икона пристига от Украйна

Чудотворната икона "Покров на Пресвета Богородица" ще пристигне днес в Разград. Тя ще бъде изложена за поклонение в църквата "Свети Николай Чудотворец", каза архиерейският наместник на разградската епархия отец Георги Георгиев.  Светинята се съхранява в храма "Свети Николай Чудотворец" в украинското село Пасицели, близо до Одеса. Според специалисти..

публикувано на 14.09.19 в 11:05