Проверки на РИОСВ

Снимка: Радио Варна

Три сигнала за замърсяване на въздуха са подадени на „зеления телефон“ в Регионалната инспекция по околната среда и водите през юли, информират от службата.

Първият е от жители на Попово и е за системно обгазяване от инсталация за производство на тухли. При проверка, извършена от експерти на Регионалната лаборатория – Шумен и екоинспекцията, не е установено превишение над допустимите емисии на концентрациите на измерените вещества в атмосферния въздух.

Жители на село Троица са сигнализирали за системно замърсяване на атмосферния въздух от дейността на цех за производство на хидратна вар. В близост е инсталирана мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория – Варна, като предстои резултатите да бъдат предоставени в инспекцията.

По третия сигнал, който е за силна миризма в Търговище, са проверени две предприятия. Установено е, че те не са изпускали в атмосферния въздух вредни вещества над допустимите емисии.

През юли експертите са направили и една проверка по отношение опазването на водите. Сигналът е за разнасяне на неприятна миризма от предприятие в Попово, не е установено нарушение на екологичното законодателство.

Осем сигнала за бедстващи животни са подадени също в Регионалната инспекция. Оказана е помощ на пет щъркела, един малък ястреб, една чапла и един черен бързолет. Пернатите са изпратени за лечение и отглеждане в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ сезира прокуратурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата с искане за проверка по изнесените твърдения за натиск върху Българското национално радио (БНР). Това стана ясно, след като редколегията на „Хоризонт“ беше изслушана от членовете на регулатора по казуса „БНР“. СЕМ реши, че на БНР ще бъде наложена имуществена санкция за нарушаване на..

публикувано на 19.09.19 в 16:14

Масови проверки в детски кухни

Проверки в кухненските блокове на детските ясли, градини и кухни, както и в обектите за хранене в училищата започват от 24 септември в страната, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите ще следят за качеството на доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, за правилно етикетиране и съхранение, както..

публикувано на 19.09.19 в 11:58

Безплатен Wi-Fi навсякъде

Европейската комисия ще отправи нова покана за кандидатстване за ваучери по инициативата  WiFi4EU  за изграждане на мрежи за безжичен интернет на обществени места, в това число кметства, обществени библиотеки, музеи, паркове, площади. Кандидатстването на специално създадения портал е от 14 ч. българско време днес до 18 ч. утре. Ще бъдат..

публикувано на 19.09.19 в 09:56

Дърва за огрев отсега

Близо 98 000 пространствени кубически метра дърва за огрев са доставили на желаещите стопанствата от Североизточното държавно предприятие. Повече от 17 000 домакинства вече са получили заявените от тях дърва. Близо 28 000 пространствени кубика дърва за огрев са доставили стопанствата от област Шумен. В Търговищка област са поискани 10 433..

публикувано на 18.09.19 в 13:38

Без ток днес

От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от  Силистра – местност „Албена“, филиал на Русенски университет, ул. „Хан Крум“, ул. „Искър“ - №1и 3, ул. „Георги Раковски“, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Капитан Мамарчев“, ул. „Пристанищна“ /около Мелницата/, ул. „Москва“/общината/, ул. „Дочо Михайлов“, ул. „Гено Чолаков“, ул. „Милко..

публикувано на 18.09.19 в 07:01

Слънце и дъжд

Днес до обяд ще е предимно слънчево, с променлива висока облачност. Следобед от север на юг с преминаването на студен фронт постепенно ще се заоблачава, но валежи се очакват едва през нощта срещу четвъртък. Вятърът от югозапад ще се обърне от северозапад, по-късно от североизток и привечер временно ще се усили. Ще остане все още топло с максимални..

публикувано на 18.09.19 в 06:55

Стипендии за сираци

Отворена за кандидатстване е стипендиантската програма „Готови за успех“ за учебната 2019/2020 година. Тя е за младежи с отлични академични постижения, загубили родител, отгледани от роднини или в социални домове. Стипендиите са десетмесечни, като годишният им размер е 2000 лв. за студентите и 1000 лв. за учениците. Могат да кандидатстват..

публикувано на 16.09.19 в 13:34