Прословутите 10 стотинки

Снимка: Радио Шумен

Ще изпълня поетия от мен ангажимент с идването на новия управител на ВиК – Шумен цената на водата за жителите на областта да бъде върната до стойността отпреди Нова година. Това обяви днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който направи оглед на строителството на автомагистрала „Хемус“ край село Градище.

"Другата седмица в четвъртък имаме среща с ръководството на ВиК - Шумен по два въпроса. Единият е финансовата капитализация. Другият е цената на водата. Целта е да редуцираме цената до размера й преди последното повишаване с тези прословути 10 стотинки. Разбира се, ще разговаряме и за максимално бързото усвояване на европейски пари. Там все пак има да се финансира обект, като сме говорили за 8 млн. лева с Европейската банка за възстановяване и развитие и с Фонда на фондовете като финансов посредник по линия на оперативна програма "Околна среда". Така, че работата, която предстои през следващите 2 месеца с ВиК - Шумен, е изключително важна. Това е второто дружество в страната след ВиК - Добрич, което е най-нестабилно", посочи заместник-министърът. 

Заместник-министър Николай Нанков уточни, че всеки момент предстои подписването на договор с оперативна програма „Околна среда“ за реализацията на мащабния ВиК проект в Шумен. След приключване на тръжните процедури ще започне реалното строителство на пречиствателната станция за питейни води и на довеждащия водопровод от язовир „Тича“.

Предвижда се след изграждането на пречиствателната станция цената на водата в Шумен да се запази в същия размер поне за 2 – 2,5 години, при условие че няма поскъпване на електроенергията, коментира още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.ВИЖТЕ ОЩЕ

Кражба остави без вода жители на Лозево

Части от Лозево са без вода, съобщават от ВиК – Шумен. Помпената станция "Лозево" не работи заради кражба от трансформатор на електроразпределителното дружество. До вторник проблем ще има във високите части на селото. Вода ще се пуска съгласно графика за режимно водоподаване – на четна дата във високите части, а на нечетна – в ниските. Справка..

публикувано на 18.08.19 в 16:50

Арменците празнуват

Храмовия си празник ще отбележи днес арменската църква „Света Богородица“ в Шумен. Тържествената литургия ще започне в 10 ч. и ще бъде отслужена от архидякон Вартан Ананян. Подготовката за празника започва в събота вечерта, когато се освещава и приготвя курбан. Колят се само мъжки животни, а готовите пакети с месо и грозде се раздават за здраве след..

публикувано на 18.08.19 в 07:54

Слънчево и топло

Между 12 и 15 градуса бяха измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. През деня над региона ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб северен, а следобед югоизточен вятър. Очакваните максимални температури са между 25 и 30 градуса, за района на Шумен – около 28.

публикувано на 18.08.19 в 07:39

Дърва за огрев

За отопление с дърва, малко над 19 хил. домакинства са подали заявления към териториалните поделения на Североизточното държавно предприятие. Те са поискали около 160 хил. кубически метра дърва за огрев. Над 12 хил. семейства вече са получили заявените количества, като за да удовлетворят нуждите им, стопанствата са добили около 108 хил. кубически метра..

публикувано на 17.08.19 в 09:17

Урок в музея

Горските педагози от Природен парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие гостуваха с открит урок в къща “Авшарян“ в Шумен. Децата разгледаха експозицията "Градски бит - края на XIX - 30-те години на XX век" и научиха повече за живота на старите шуменци и се запознаха с предмети от бита им. След това момичетата и момчетата влязоха..

публикувано на 16.08.19 в 15:40

Приемат молби за асистенти

Община Шумен започва приема на заявления за ползване на лична помощ за хора с увреждания от понеделник - 19 август.  Заявлението се подава по образец лично или чрез упълномощено лице до кмета на общината по настоящ адрес. Желаещите да ползват услугата могат да изберат асистент, който да ги обслужва. В случай, че не го направят, от Общината ще..

публикувано на 16.08.19 в 15:27

Цяла улица на протест за газ

Живеещите на улица „Георги Раковски“ в Шумен излязоха днес на протест. Те настояват да се даде възможност районът да бъде газифициран. Двайсетина живеещи на “Георги Раковски“, подкрепени от хора от съседни улици, излязоха с плакати „Искаме газ“, „Искаме чист въздух“, „Благоустрояване“,„Общината - майка или мащеха?“. В продължение на половин час..

публикувано на 16.08.19 в 13:36