По пътя на регатата ТИД 2019

Снимка: БГНЕС

Участници от 3 континента се включиха в тазгодишната гребна регата ТИД. Преход от 2516 км по вода започва от германския град Инголщат и завършва в румънския град Сфънту Джордже.

100 чужденци и 70 българи участват в най-дългата регата. За първи път от 64 години обаче лодките акостират не на кея в Русе, а на 6 км нагоре по течението, защото се прави реконструкция на крайбрежната зона. Любимият на всички конски плаж е ликвидиран, а на негово място неизвестно кога ще има яхтено пристанище.

"Не може да има никакво сравнение между новото и старото място", коментира Йонко Кожухаров, организатор на българското участие в регатата. Достъпът до града и удобствата, с които са разполагали каякарите, са поставяли Русе сред най-добрите дунавски столици като Виена, Братислава и Белград.

"Следващата година ще знаем, че всичко трябва да си подготвим сами и да не разчитаме на чужда помощ", добави още Кожухаров.

В чужбина, например Германия и Австрия, условия за къмпинг и бази, на които може да отседне походът, има на всеки 10 км. "При нас тези традиции са позабравени.", казва Кожухаров. В момента мястото край Русе не е най-подходящото за бивак и участниците в регатата търсят ново.

Община Русе ще продължава да посреща регатата ТИД, но достъпът до града ще остане затруднен. Близо 200 души спират в района на хижа "Приста" да пренесат лодките по пясъка на реката и да се качат километър нагоре по склона, за да се изкъпят. Има химически тоалетни, но вода за пиене, пране и миене няма. А идеята на регатата е такава - всичко необходимо да бъде в лодката.

"Не си ли с нас да тръгнеш с лодките по брега, няма как да разбереш проблемите, които ги имаме ние във водата", споделя Йонко Кожухаров. Опитът по различните места учи какво трябва да се прави и какво не. В момента проблем за каякарите е шумът през нощта. От спешния телефон 112 особена реакция няма.

Регатата продължава до 4 септември.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Денят на Независимостта отбелязват в Русе

С церемонията по полагане на венци и цветя ще бъде отбелязан Деня на Независимостта в Русе. От 11:00 ч. пред Паметника на свободата ще бъде строен почетен караул, а тържествена музика ще изпълнява Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Слово ще произнесе областният управител на Русе Галин Григоров. Свещеници от Русенската Света Митрополия..

публикувано на 22.09.19 в 08:13

Екзотични животни в музея

От днес в Историческия музей в Русе може да бъде видяна изложба на екзотични животни. Показани са някои от най-опасните влечуги в света. Сред тях са тайпан – змията с най-силната отрова в света, черната мамба, чиято дължина достига 3,5 м., 40-килограмова жълта анаконда, както и змията с най-дългите зъби (близо 5 см.) – отровницата. Включени са..

публикувано на 20.09.19 в 12:14

Работна група за чист въздух

Междуведомствена работна група ще търси причините за замърсяването на въздуха в Русе. В нея ще бъдат включени експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите , Регионалната здравна инспекция и Областната управа. Работната група бе създадена днес в отговор на зачестилите сигнали на граждани от Русе за замърсяване на въздуха...

публикувано на 19.09.19 в 16:58

Суперавтомобил за сняг и трева

Нов автомобил, който е специализиран за работа при тежки теренни условия, получи кметът на община Ценово д-р Петър Петров. Многофункционалната машина веднага ще влезе в употреба. „Техниката е уникална за България и се внася за първи път в нашата страна. По мнението на специалисти, по-голямата част от оборудването на машината е уникално“, сподели..

публикувано на 19.09.19 в 11:41

300 камери на 30 кръстовища

Близо 300 камери ще следят в реално време трафика на 30 натоварени кръстовища в Русе. Високотехнологичните устройства ще предоставят данни за натовареността на движението и за възникнали инциденти. Също така ще могат да разпознават регистрационните номера на преминаващите автомобили и при нужда тази информация ще бъде използвана от оперативния..

публикувано на 18.09.19 в 16:49

Подвижна секция в Ценово

Подвижна избирателна секция ще бъде сформирана в община Ценово. Това бе уточнено по време на консултациите за определяне съставите на секционните избирателни комисии за предстоящите на 27 октомври местни избори. В населените места на общината пет от комисиите ще бъдат с по девет членове, а други пет ще са със състав от седем души. При определянето..

публикувано на 18.09.19 в 16:20
Вазата в Парка на младежта - русе

Безплатен Wi-Fi в парка

В Русе в ече функционира третата инсталирана точка за безплатен и безжичен достъп до интернет. Тя обхваща района около Вазата в Парка на младежта.   Първата точка за безплатен интернет беше инсталирана през май и е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата. Миналия месец започна да функционира и безплатната мрежа..

публикувано на 18.09.19 в 11:45