Чумата превзема територии

4
Снимка: Pixabay

Нови три огнища на зараза с африканска чума по свинете са установени в Русенска област. Намерени са диви прасета в землищата на селата Просена, Мечка и Писанец с които стават общо осем огнищата на заразени диви свине.

След като през миналата седмица бе потвърдено наличието на болестта африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Караманово, от вчера се е пристъпило към умъртвяване на общо 4500-те животни там. Това съобщи д-р Николай Ненов от Областната дирекция по безопасност на храните и допълни, че всички промишлени обекти са били инспектирани от германски експерти.

"Те са в наша помощ. Очакваме да проследят откъде и кога е влязъл вирусът. Ако се открият причините за пробойните в биосигурността, това ще помогне при зареждането на обектите с нови свине. Стопаните ще имат информация и когато решат отново да отглеждат прасета, ще бъдат насочени къде да вложат усилия за недопускане на заболяването", каза той.

С новооткритите огнища на чума сред дивите прасета се доказва, че вирусът все още е активен и превзема територии.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудотворна икона сияе в Русе

Русенци, начело с Русенския митрополит Наум, посрещнаха чудотворната икона на Св. Лука Войно-Ясенецки. Светинята, дарена от Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски митрополит Алексий от Украйна, остава в храма „Света Троица“. „Св. Лука Войно-Ясенецки е познат също като хирурга-архиепископ и историята за него показва, че науката и вярата..

публикувано на 17.09.19 в 16:42

Не постигнаха съгласие за СИК

Без споразумение завършиха днешните консултации да определяне състава на секционните и подвижните избирателни комисии в Русе. Политическите формации не успяха да се разберат за броя председателски, заместник-председателски и секретарски места. Предстои разпределението да бъде направено от Общинската избирателна комисия. Съгласие беше постигнато..

публикувано на 17.09.19 в 15:48
Община Русе

22 политически формации в Русе

22 политически формации ще участват в надпреварата на местните избори на 27 октомври в Русе. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов. До 24 септември ще станат ясни имената на кандидатите за кметове и общински съветници. За предстоящите избори на територията на община Русе няма подадени заявления за гласуване..

публикувано на 17.09.19 в 15:44

По-високи пенсии от юли догодина

В началото на идния месец ще е ясен точният процент на увеличение на пенсиите от 1 юли 2020 година. Към момента очакванията са за повече от 6 на сто, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който бе на посещение в русенското село Баниска. „5,3 процента е заложено в тригодишната бюджетна прогноза. Текущо, на база..

публикувано на 17.09.19 в 14:58

Чумата си отива

За поредна седмица в област Русе не са констатирани нови огнища на африканска чума по свинете. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия. Миналият понеделник е приключило евтаназирането на животните от свинекомплекса в Голямо Враново, а към днешната дата вече се извършва дезинфекция на обекта, която би трябвало да приключи до..

публикувано на 17.09.19 в 11:27

Поредна жертва на "черната отсечка"

Жeнa зaгинa при тeжкa кaтacтрoфa нa пътя Руce-Бялa, прeди рaзклoнa зa ceлo Ивaнoвo, cъoбщихa oт МВР. Cигнaлът зa инцидeнтa e пoдaдeн oкoлo 18,20 ч. вчера. Пo първoнaчaлнa инфoрмaция лeк aвтoмoбил, пътувaщ към Руce, e нaвлязъл в лeнтaтa зa нacрeщнo движeниe и ce e блъcнaл в кaмиoн. При удaрa нa мяcтo e зaгинaлa жeнaтa, упрaвлявaлa лeкия aвтoмoбил...

публикувано на 17.09.19 в 08:39

Арест за обвинен в жестоко убийство

Обвиненият в жестокото убийство на съпругата си и нейните родители, които останали по чудо живи, 27-годишен мъж от Глоджево остава за постоянно в ареста. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Русе, който е постановил днес мярка за неотклонение задържане под стража. Според магистратите, деянието е извършено предумишлено и е останало..

публикувано на 16.09.19 в 16:48