Традиционно общество на здравия разум

Снимка: БГНЕС

„Изследването на социологическа агенция „Gallup International“, очертава образа на българското общество като традиционно ориентирано общество на здравия разум“, заяви за Радио Шумен политологът и изпълнителен директор на „Gallup International“ Първан Симеонов.

Той анализира резултатите от актуалното допитването, публикувано тази седмица, което изследва отношението на различни поколения българи към традиционните авторитети – държава, религия, обществено мнение и морал. Социологическото проучване проследява по своеобразен начин отношението към авторитетите 30 години след демократичните промени у нас.

Още може да чуете от разговора с Първан Симеонов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за проф. Рашев

Наградата на името на проф. Рашо Рашев бе връчена днес на Божидар Тодоров, студент в Шуменския университет. Тържествената церемония се състоя на рождената дата на учения, която се отбеляза пред археологическия музей „Проф. Рашо Рашев“ в Националния историко-археологически резерват „Плиска“. На връчването на наградата присъстваваха студенти и..

публикувано на 12.11.19 в 13:27

"Сивият град: Преплитане на реалности"

Писателката Калина Иванова ще гостува в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен на 13 ноември, за да представи пред публика най-новата си книга „Сивият град: Преплитане на реалности“. Срещата  е от 17:30 часа. Входът е свободен.  Калина Иванова  прие да коментира за слушателите на Радио Шумен романа си. Още чуйте от разговора с нея...

публикувано на 12.11.19 в 13:20

Училище без оценки

В час и четиридесет минути днес и в четвъртък в Разград ще бъде разказана историята на първата детска градина във Франция, която работи по Метода на Мария Монтесори. Филмът, озаглавен „Учител е детето“, е на Александър Муро, който показва своето дете в съвършено различната среда на обучение и възпитание, създадена от италианската педагожка още през..

публикувано на 12.11.19 в 11:49
Читалището в село Александрово

Читалище грейна с 10 000 лв.

Народното читалище „Христо Ботев-1944“ в смядовското село Александрово бе обновено със спестени собствени средства, съобщи кметът на Общината Иванка Петрова. Със сумата от 10 000 лева е направен основен ремонт на фасадата. Преди години с общински пари и сменена дограмата, подменен е и покривът.

публикувано на 11.11.19 в 16:48
доц. Стойчо Стойчев

3 десетилетия след 10 ноември

10 ноември за хората, които сега са на 40, 50 години или повече, е важна преломна дата, която разделя живота им на 2 съвършено различни части. Първата е доминирана от идеология, колективизъм и всесилна държава, втората е деидеологизирана, демократизираща се, далеч по-индивидуализирана и индивидуализираща. Преминаването от планова към пазарна икономика..

публикувано на 10.11.19 в 06:00

100 години читалище в с. Красен

100-годишния юбилей от създаването на Народно читалище „Просвета – 1919г.“ отпразнуваха днес в село Красен, Русенска област. Библиотечният фонд на читалището наброява над 11 хиляди тома и непрекъснато се обогатява, а първото училище в населеното място е открито още през 1874 г. „Читалището е създадено точно в годината след края на Първата..

публикувано на 09.11.19 в 13:42

Академия за творческо писане

Семинар "Академия за творческо писане" ще се състои в Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра на 11 ноември от 13 до 17 часа. Инициатор за провеждането му е Регионалното управление на образованието в дунавския град. В него ученици ще могат да провокират творческите си дарби и умения, в процеса на създаване на оригинални авторски текстове,..

публикувано на 08.11.19 в 15:23