Държавата плаща за рампи

Снимка: Радио Шумен

Няма да бъде удължен срокът за кандидатстване по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Това каза за Радио Шумен Любомира Аршинкова, експерт в Министерството на труда и социалната политика. До 30-ти септември хората със специфични потребности могат да кандидатстват финансиране, за да получат финансиране и изградят рампа пред дома си или специализиран асансьор в жилищния блок. По думите на Любомира Аршинкова, програмата е разписана така, че представянето на проектите, разглеждането им и финансирането трябва да приключат до края на настоящата година. Тя уточни още, че изработването на техническите проекти на рампите и подемните съоръжения остава за сметка на кандидатстващия. 

"Така, както е заложено в Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, ще се финансират дейности за същинското изграждане на строително-монтажните работи. Тоест, няма да се финансират средствата за подготовка на проектните предложения. Единствено строежът и самото изграждане на съоръжението са предвидени в инвестиционния проект - за тях се сключва договор и за тях ще се предоставя финансиране", посочи тя. 

След кандидатстване по тази програма хората със специфични потребности могат да получат средства, за да преустроят автомобила си или да започнат шофьорски курс.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток днес

От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от  Силистра – местност „Албена“, филиал на Русенски университет, ул. „Хан Крум“, ул. „Искър“ - №1и 3, ул. „Георги Раковски“, ул. „Любен Каравелов“, ул. „Капитан Мамарчев“, ул. „Пристанищна“ /около Мелницата/, ул. „Москва“/общината/, ул. „Дочо Михайлов“, ул. „Гено Чолаков“, ул. „Милко..

публикувано на 18.09.19 в 07:01

Слънце и дъжд

Днес до обяд ще е предимно слънчево, с променлива висока облачност. Следобед от север на юг с преминаването на студен фронт постепенно ще се заоблачава, но валежи се очакват едва през нощта срещу четвъртък. Вятърът от югозапад ще се обърне от северозапад, по-късно от североизток и привечер временно ще се усили. Ще остане все още топло с максимални..

публикувано на 18.09.19 в 06:55

Стипендии за сираци

Отворена за кандидатстване е стипендиантската програма „Готови за успех“ за учебната 2019/2020 година. Тя е за младежи с отлични академични постижения, загубили родител, отгледани от роднини или в социални домове. Стипендиите са десетмесечни, като годишният им размер е 2000 лв. за студентите и 1000 лв. за учениците. Могат да кандидатстват..

публикувано на 16.09.19 в 13:34

Всички са добре

Участниците във вчерашната катастрофа на кортежа на председателя на българския парламент Цвета Караянчева на пътя Шумен - Силистра, край Хитрино, са добре. Рентгенова снимка е била направена на 10-годишното дете в шуменската болница вчера, каза за Радио Шумен д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен. Момичето е добре, лекарите не са установили нищо,..

публикувано на 16.09.19 в 10:14

Райони без ток

Разград В периода  16.09.2019 - 20.09.2019 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Сеслав, с. Черешово, с. Юпер, с. Божурово, с. Звънарци, с. Горичево; Фазанария - Сеслав; ПС на "Водоснабдяване..

публикувано на 16.09.19 в 05:55

Слънце и облаци

Днес ще бъде предимно слънчево с променлива висока облачност през деня. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад, а по крайбрежието следобед до умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 25 и 30 градуса, а за Шумен - около 27. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, заливите 1-2. Температура на морската вода ще е от 23 до 25 градуса...

публикувано на 16.09.19 в 05:51

Разкъсана облачност до слънчево

Сутринта над най-югоизточните части на района е възможно да превали. През деня облачността ще се разкъса и ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен, по Черноморието засилен север-североизточен вятър, който в късния следобед ще отслабне. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, за Шумен около 26.

публикувано на 15.09.19 в 07:36