Няма двойкаджии сред пожарникарите

4
Снимка: Радио Шумен

Средно по 8 пожара на ден са гасили шуменските огнеборци от началото на годината. Общият брой на инцидентите е 647. Само за изминалата седмица са потушени 49 пожара. Това обяви комисар Иван Иванов от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Имахме изключително тежка година. През февруари и март в пикови моменти се борихме с до 28 пожара на ден. Цялата налична техника беше на терен. После дойдоха наводнения и дъждове. Сега отново проблем са пожарите в тревна растителност. Лошото е, че вече имаме и 11 пожара в горски фонд. Изгорели са 90 декара гора“, обясни комисар Иван Иванов.

През годината шуменската пожарна постигна сериозни успехи в сферата на професионалната подготовка. Похвали от комисар Иванов заслужи отборът по пожарноприложен спорт. „Това е републикански преглед, който е критерий в какво състояние е всяка една регионална дирекция. Там заехме четвърто място от 29 отбора. Подобна призова позиция не сме имали от 1994 г.“, разказа той.

Шуменската пожарна бележи видим напредък и в направлението работа с деца. На Световното първенство „Млад огнеборец“ в Швейцария шуменчетата заеха четвърто място. Това е най-доброто класиране за детски отбор от България в международно състезание. 

Учебният център в сградата на шуменската пожарна обаче остава недовършен, а обществената поръчка за ремонта му е прекратена. Подготвя се нова с краен срок март 2020 г.

Най-големите проблеми в шуменската пожарна са кадрови. Липсват служители с инженерно образование, които да извършват проверки по противопожарен контрол и превантивна дейност. За да се попълни щатната бройка, трябва да бъдат назначени шестима служители.

От три месеца пожарникарите в областта се подготвят за национална комплексна проверка, която се прави веднъж на пет години. „Обикаляме региона и изпитваме всички служители. Най-високи точки получават колегите от Шумен и Нови пазар. След това се нареждат тези от Смядово, Каолиново, Велики Преслав и Върбица. Те са на добро ниво, но ние гоним много добро ниво. Двойкаджии нямаме“, пошегува се комисар Иван Иванов - шеф на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Статуетка за жокей от Исперих

Във Върбица откриха конните надбягвания, които са част от спортната програма на Есенния панаир. Кметът на общината Мердин Байрам и народни представители от Движението за права и свободи наградиха победителите. Статуетката спечели жокей от Исперих. Кметът му връчи медал и парична премия. От 14:00 ч. започват народните борби.

публикувано на 22.09.19 в 13:37

Жива картина и шествие в Деня на Независимостта

С жива картина и шествие в Шумен членовете на родолюбия комитет „Крум Страшний“ отбелязаха 111-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Честването започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“. Веднага след това членове на родолюбивия комитет, облечени „по градската мода" от..

публикувано на 22.09.19 в 11:28

Между 20 и 25 градуса ще са температурите в региона

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб вятър от запад, по-късно ще се ориентира от юг и югоизток. Сутринта ще е студено с минимални температури между 4 и 9 градуса във вътрешността на Североизточна България. Максималните температури слабо ще се повишат и ще са между 20 и 25 градуса, за района на Шумен около 23 градуса.

публикувано на 22.09.19 в 07:31

Дете загина в касатрофа край Шумен

6-годишно дете е загинало в тежка катастрофа на АМ “Хемус“ в посока от Варна към София, близо до Шумен.Това съобщиха от полицията. Инцидентът е станал до надлеза на кв. Макак. Блъснали са се Фолксваген Голф с варненска регистрация и Форд Фиеста с русенска. По първоначални данни, водачът на Фолксвагена, 35-годишна жена от Варна, се е движела с..

публикувано на 21.09.19 в 20:32

Национално ученическо състезание по дебати

Национално ученическо състезание по дебати ще се проведе от днес до 23 септември в Шумен. Откриването на надпреварата е от 17:30 часа пред Младежката сфера в парка до Безистена. През следващите два дни състезанието ще се проведе в ППМГ „Нанчо Попович” и в Младежкия дом. В надпреварата ще вземат участие над 80 ученици от цялата страна – Шумен,..

публикувано на 21.09.19 в 13:14

Младежката сфера на една година

Една година от откриването си отбелязва днес на Младежката сфера в Шумен. Празникът ще е на мястото, където е изградена сферата – в парка пред Безистена. От 9:30 до 16:30 часа младите хора от Общинския младежки съвет организират работилница за изграждане на пейки, с които ще бъде обзаведена Младежката сфера. В 19.00 часа започва концертът..

публикувано на 21.09.19 в 09:07

Детски забавления от миналото и днес

Изложба под мотото „Как се забавляват децата: преди срещу сега“ ще бъде представена  от 11.30 часа. Експозицията ще бъде подредена до Младежката сфера в Шумен. В нея са включени 21 платна, на които са изобразени и описани различни игри, популярни в миналото и днес. Те ще бъдат закачени на дървета с помощта на канап и щипки. Освен че ще бъдат..

публикувано на 21.09.19 в 09:02