Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха проявите за празника на Силистра

3
Снимка: Община Силистра

Със Света Божествена литургия, отслужена в катедралния храм „Свети свети апостоли Петър и Павел”, започнаха днес проявите по случай днешния празник на Силистра. В художествената галерия на града беше открита изложба скулптура и рисунка на проф. Георги Чапкънов, който е почетен гражданин на Силистра. В зала „Версай” се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, в което участваха и гостуващи делегации от побратимени градове. Със званието „Почетен гражданин на Силистра” беше награден посмъртно художникът Йордан Маринов. Наградата „Студент на годината” беше дадена на студентката по медицина Александра Любомирова. Историкът Валентин Петков беше отличен с грамота за заслуги за дългогодишния си принос за развитие, обогатяване и съхраняване на културно-историческото наследство на Силистра. За отлично представяне на национални и международни състезания беше награден ученическият отбор „Доростолски математици” от Природо-математическата гимназия „Свети Климент Охридски”. На заседанието беше подписано и писмо за намерение за сътрудничество между Силистра и полския град Чеханов. Тази вечер от 19 ч. на площад „Свобода” ще има тържествена церемония по случай празника на града. Очаква се да присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Създават условия за туризъм

Три докладни, свързани с развитието на местности край Силистра предлага кметът Александър Сабанов. Предложенията му са за облагородяване и обогатяване на района около Меджиди Табия, Орехова гора и Чатал Кулак, които да се превърнат в по-притегателни както за отдих, така и за културно-исторически събития.  Сред идеите са създаване на условия..

публикувано на 28.03.24 в 08:33
Общински съвет Тутракан

Променят общинска наредба

Двойно по-малко са докладните, които ще разгледа Общинският съвет в Тутракан. Заседанието там започва в 9:00 ч.  Предстои да бъдат приети изменения и допълнения към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и Общински план за действие за изпълнение на Националната стратегия на България за равенство, приобщаване и..

публикувано на 28.03.24 в 08:20

Мъж загина на пътя

Тежко пътнотранспортно произшествие е станало днес следобед по пътя между селата Паисиево и Звенимир. Това съобщават от силистренската полиция. По първоначални данни, 62-годишен мъж, движещ се пеша по банкета, е бил ударен от лек автомобил „Мерцедес“, в резултат на което е загинал.  Към момента на местопроизшествието се извършват процесуални..

публикувано на 27.03.24 в 16:57

Екоакция в "Меджиди табия"

Акция за разчистване на горските части около крепостта „Меджиди табия“ ще се проведе тази събота (30 март), съобщават от общинската администрация в Силистра.  До входа на крепостта ще бъде разположен пункт, където на желаещите ще се раздават предпазни ръкавици и чували за събиране на отпадъци, фиданки и инструменти за засаждане. След..

публикувано на 27.03.24 в 09:56

Отново дрогиран зад волана

Под въздействие на амфетамин, метамфетамин и канабис 37-годишен шофирал лек автомобил „Киа“. Това съобщават от силистренската полиция. Той бил засечен от пътни полицаи на 26 март по ул. „Хаджи Димитър“ в областния град и тестван с техническо средство.  Мъжът е дал кръвна проба за химичен анализ, задържан е за срок до 24 часа.   Образувано е..

публикувано на 27.03.24 в 09:22

250 души на ифтар

Благотворителна вечеря събра над 250 души в Силистра. Ифтарът бе даден от генералния консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан.  Присъстващите бяха поздравени от районния мюфтия на Силистра Мюддесир Мехмед. Сред гостите бяха още кметът на Силистра Александър Сабанов, областният управител Минчо..

публикувано на 27.03.24 в 09:13

Облагородяват три местности

Интересни теми ще дискутират общинските съветници в Силистра на сесията в четвъртък. Три докладни внася кметът Александър Сабанов в Общинския съвет за разглеждане. Те се отнасят до три местности, любими на силистренци.  В местността Меджиди Табия около крепостта се предлага да се обогати районът и да стане атрактивна дестинация за..

публикувано на 26.03.24 в 15:03