Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важни дни за пакета "Мобилност"

Снимка: БГНЕС

Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи коментира, че трябва да се коригира текстът в пакета „Мобилност“ за връщането на камиона в страната, в която е регистрирана транспортната фирма. Според него трябва да се измени и текстът за забраната за почивка на шофьора в тира, понеже има недостиг на обезопасени паркинг пространства за камиони. Припомняме, че вчера транспортната комисия на Европейския парламент отказа да изтегли текста. Следващата седмица се очаква да бъде даден мандат за преговори с Европейската комисия и Европейския съвет по пакета „Мобилност“. Още чуйте от интервюто с Николай Рашков.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инджи, която помага

Инджихан Сюлейманова е с необикновената съдба, която се преобръща още, когато като момиче бяга от дома си в Силистра.  Животът ѝ е поредица от перипетии, но и радости, защото е майка на 5 деца. Три от тях са нейни и две са на втория ѝ съпруг.  В момента Инджихан е медиатор в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“.  Когато застане пред учениците,..

публикувано на 22.04.24 в 13:51

Опашки за хранителните пакети

В Русе и Шумен започна раздаването на хранителните пакети по програмата за храни и основно материално подпомагане – операция "Подкрепа", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Тази година броят на хората, които имат право на подкрепата е по-голям - над 2000 в шуменска област и над 5200 в русенска област. Опашка се изви пред сградата на..

публикувано на 22.04.24 в 13:24

За храната на древните хора

Екип от специалисти направи изследване по археоботаника, което проучи органичните находки, открити в ями на територията на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Древното светилище на траките се състои от вкопавания, в които са слагани предмети и храна и са извършвани и ритуали. При архелогическите разкопки са открити разнообразни органични находки,..

публикувано на 21.04.24 в 10:00

Деца творят с глина

„Форми на комуникация“ е темата на Национално състезание „Най-добър млад керамик“, което се провежда днес в Шумен. Домакин на проявата е шуменската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Отбори от Русе, Шумен, Силистра, Елин Пелин и Нови пазар мериха творчески сили в залата на Военния клуб в града.  В предизвикателството се..

публикувано на 20.04.24 в 14:06
Шуменски университет

Млади еколози променят света

Традиционна конференция на катедрата по биология към Факултета по природни науки на Шуменския университет се провежда за 12-ти път. Тя е платформа и за представяне на интердисциплинарни изследвания, в която тази година ще участват 63 студенти, ученици и преподаватели.  Всеки от участниците във форума представя своите изследвания, които са правила с..

публикувано на 19.04.24 в 16:22

Програмиране за всички

Второто издание на отборното състезание по програмиране "Лудогорие хак" ще се проведе от 19 до 21 април в Търговище.  Организатори на събитието са Иван Димитров и Емилиян Кадийски, съответно от Дигитално общество Разград и Дигитално общество Търговище. Те са програмисти, които обичат работата си и искат да създадат общество на хората от Лудогорието..

публикувано на 19.04.24 в 12:19

Сушата е страшна и за рибарите

Драгомир Бонев има зад гърба си близо 60 години въдичарски стаж, над 40 ловен и два ловно-рибарски магазина в Шумен и Велики Преслав. С толкова голям опит може да му се вярва, че в момента забраната за риболов не е толкова страшна, „колегите“ му проявяват разбиране, а по-страшна е сушата. Дори когато падне забраната, водоемите може да са с..

публикувано на 21.04.24 в 08:05