Да чакаш две години за дърва

Снимка: СИДП

Преди началото на зимния сезон хората се запасяват с дърва за огрев. Оказа се обаче, че ако сте подали заявление за доставка от Горското стопанство в Шумен, трябва да чакате 2 години.

Проверката на Радио Шумен бе провокирана от сигнал на наша слушателка за забавени доставки на дърва за огрев.Според Калушка Бойчева, тя има подадени молби за дърва и през 2018 г., и през 2019 г., но те все още не са изпълнени.

Защо са тези забавяния с години? Въпроса зададохме към Североизточното държавно предприятие.

"Доставките към града се бавят, защото с всяка изминала година се увеличава броят на хората, които искат да се отопляват с дърва добити от шуменското стопанство. През 2014 г., 2015 г. и 2016 г. има рекорден брой записани, които искат да получат дърва от ДГС-Шумен. През 2014 г.  са подадени 1111 заявления за 10 129 пространствени кубически метра дърва за огрев. През следващата година заявленията са 1668 за 14 197 кубика, а през 2016 г. са 1189 за 10 547 кубически метра. На стопанството се спуска определено годишно изпълнение, което не може да се надхвърля и оттам идва забавянето. Към момента дървата си за огрев получават хората, които са подали заявления през пролетта на 2017 г. ". Това отговориха от СИДП.

Приоритетно Горското стопанство снабдява с дърва хората от селата, тъй като в малките населени места няма борси за дърва и въглища, докато в града те са няколко и работят целогодишно. Кметът на всяко населено място изпраща в стопанството списък с желаещите, като изпълнението на заявките върви по този списък, уточниха още  от предприятието.

Чуйте целия репортаж на Миглена Стоянова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Пета ВиК авария

Локализирано е мястото на голямата авария, заради която Шумен и Велики Преслав са без вода. Това съобщи за Радио Шумен  главният инженер на ВиК – Шумен Дарина Мартева. Проблемът е в изоставена ябълкова градина на разклона за село Драгоево, община Велики Преслав. В момента се работи по осигуряването на достъп до мястото на аварията. „До тъмните..

публикувано на 23.10.19 в 15:55

Свалят плакати от дървета

Заповед за премахване на плакати от дървета и други нерегламентирани места издаде и.д. кмет на община Велики Преслав Димо Бодуров. Заповедта излиза след подаден сигнал в ОИК за разпространяване на предизборни материали на забранени места. Сигналът е пуснат от привърженик на политическа партия, след което местната комисия взема решение да уведоми..

публикувано на 23.10.19 в 15:47

Синдикална подписка

200 души са подкрепили подписката на КНСБ срещу злоупотребите от страна на работодателите при сумираното изчисляване на работното време и некоректното заплащане на извънредния труд. Това съобщи днес вицепрезидентът на синдиката Пламен Нанков. „Все по-често има прикриване и неизплащане на трудови възнаграждения при сумирано изчисляване на работно..

публикувано на 23.10.19 в 15:32

Ротари клуб в акция

Благотворителна инициатива в подкрепа на борбата с полиомиелита „Вземи вещ – дари надежда за живот“ организира в събота шуменският Ротари клуб. На принципа на гаражната разпродажба всеки може да купи аксесоар, бижу или вещи за дома.   Базарът ще е на ул. „Черноризец Храбър“ № 8, ще започне в 10 ч. и ще продължи до 16 ч. на 26 октомври. Членовете на..

публикувано на 23.10.19 в 15:18

Дарение за най-малките бебета

Пациентен монитор на стойност 2720 лева получи днес Неонатологично отделение на болницата в Шумен. Дарението е изпълнено по кауза „Дари шанс за живот на новородените деца в тежко състояние” по проекта „Дарявай, докато четеш” на Инер Уил Клуб - Шумен. Това каза главният координатор на проекта Здравка Йорданова и обясни за какво се използва уредът...

публикувано на 23.10.19 в 14:43

ВиК търси голяма авария

В момента нямам прогнози кога ще започне водоподаване за Шумен. Това заяви за Радио Шумен главният инженер на ВиК Дарина Мартева. "Имаме преднапорна помпена станция "1300" две атмосфери. Трябва да намерим голяма авария и да започнем да я отстраняваме. За да пуснем помпите в помпената станция, ни трябва поне минимален напор четири. Имаме индикация за..

публикувано на 23.10.19 в 14:23

Помощ за специални деца

Във Велики Преслав днес бяха представени новите социални услуги, които се предоставят в Дневния център за подкрепа на деца с увреждания и в Центъра за обществена подкрепа. Двете заведения бяха изградени по проект. Те заработиха през септември с 24 непълнолетни потребители, като набирането на желаещи продължава. Дневният център е с капацитет 50..

публикувано на 23.10.19 в 12:18