Смях над мрачни страници

Снимка: Радио Шумен

На голямата сцена на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ днес бе представено най-новото заглавие в афиша - „Алеко. Смях над мрачни страници”.

Спектакълът, който ползва изразни средства на драматичния и кукления театър, е дело на режисьорите Максима Боева и Любомир Колаксъзов. За сценичната реализация те работят по различни текстове на Алеко Константинов. Сценографията, куклите и костюмите са на Борис Далчев. Композитор е Милен Апостолов. За пластиката в спектакъла отговаря Стефания Георгиева. Участват актьорите от трупата на шуменския театър Валентин Ченков, Веселин Бърборков, Джанер Якуб, Ивана Бобойчева, Светлин Иванов и гост-актьорите Димитър Димитров Живко Гущеров и Ростислав Дамянов. Проектът се финансира от Общински фонд „Култура” на Община Шумен.

Изборът в спектакъла образът на бай Ганьо да бъде решен със средствата на кукления театър коментира Любомир Колаксъзов.

"Ние искахме да излезем от клишето или познатия образ, който сме виждали в сцените. Защото бай Ганьо не е човекът, на когото сме свикнали да се смеем за това как яде, как ухажва жените или как се държи в политиката. той е нещо по-голямо. Ние смятаме, че този образ не може да бъде направен само от човек. Той трябва да бъде преувеличен, да стане голям", посочи той.

Максима Боева коментира условията за работа по спектакъла в Шумен.

"Имахме условията да не направим един спектакъл някак набързо, естрадничко, за бърза употреба. А имахме време да направим нещо, което е художествено стойностно. Малко са театрите в България, които предоставят такива условия, особено на млади творци", каза тя.

Премиерата на спектакъла е в понеделник, 14 октомври, от 19 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева

За мисията на малките издателства

Силвия Чолева е поет, журналист в БНР, издател. Редица български и чужди автори на поезия достигат до българската публика в последните няколко години тъкмо благодарение на нейното издателство за поезия "ДА". За предаването "Без рамки" на Радио Шумен Силвия Чолева прие да коментира има ли централизация и в издателската сфера, има ли разделение на големи и..

публикувано на 13.11.19 в 17:53

Първо изпълнение на Концерта за пиано и оркестър №4 на Рубинщайн

Анна Павлова-Лейерер ще бъде солист на концерта на Симфониета Шумен в зала "Проф. Венета Вичева" в четвъртък, 14 ноември, от 18:35 ч. Под диригентството на Иван Илиев ще бъдат изпълнени Концертна увертюра "Кариолан" от Бетовен, Концерт за пиано и оркестър №4 от Антон Рубинщайн, Симфония №4 от Бетовен. Това ще бъде първо изпълнение на концерта от Рубинщайн..

публикувано на 13.11.19 в 17:37

"Писма до Лазар" и завръщането на поемата

Постмодерната епоха задава концептите за краха на големите наративи и кризата на жанровете. Когато на бял свят в XXI век се появи книга, която реактуализира жанра на поемата и търси диалога със сюрреализма и другите течения в късната модерност, това е своеобразно предизвикателство за критиката и за публиката. Тъкмо това ни предлага последната..

публикувано на 13.11.19 в 14:19

"Малко нощна музика" с Ангел Заберски

Ангел Заберски (пиано), Борис Теслев (контрабас) и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни) ще изнесат концерт в Арт салона на Радио Шумен на 17 ноември, неделя, от 18 часа. Той е озаглавен „Малко нощна музика".  Музикалната програма вече бе представена в Националния дворец на културата в София, в Габрово, Казанлък, Калофер, Стара Загора. Тя ще бъде..

публикувано на 13.11.19 в 11:12

Памет за проф. Рашев

Наградата на името на проф. Рашо Рашев бе връчена днес на Божидар Тодоров, студент в Шуменския университет. Тържествената церемония се състоя на рождената дата на учения, която се отбеляза пред археологическия музей „Проф. Рашо Рашев“ в Националния историко-археологически резерват „Плиска“. На връчването на наградата присъстваха студенти и..

публикувано на 12.11.19 в 13:27

"Сивият град: Преплитане на реалности"

Писателката Калина Иванова ще гостува в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен на 13 ноември, за да представи пред публика най-новата си книга „Сивият град: Преплитане на реалности“. Срещата  е от 17:30 часа. Входът е свободен.  Калина Иванова  прие да коментира за слушателите на Радио Шумен романа си. Още чуйте от разговора с нея...

публикувано на 12.11.19 в 13:20

Училище без оценки

В час и четиридесет минути днес и в четвъртък в Разград ще бъде разказана историята на първата детска градина във Франция, която работи по Метода на Мария Монтесори. Филмът, озаглавен „Учител е детето“, е на Александър Муро, който показва своето дете в съвършено различната среда на обучение и възпитание, създадена от италианската педагожка още през..

публикувано на 12.11.19 в 11:49