Арт туризмът - приоритетен за България

Снимка: Министерство на туризма

Значението на арт туризма обсъждат в Шумен днес специалисти в областта на историческото наследство, както и представители на музеите в Силистра, Тутракан, Оряхово, Видин, Сандански и Мелник. Презентация направи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, според която не би могло да се каже, че има нова концепция за арт туризъм. "Това е част от културния и културно-историческия туризъм. Това е още една възможност да се показват не само културно-исторически забележителности, на които България е богата, но и всичко, което човекът създава в духовната сфера. Арт туризмът привлича висок клас туристи. Има туроператори, които са специализирани в тази насока и ние като министерство, което провежда държавната политика в тази сфера, сме призвани да подкрепяме този специфичен подвид на културния туризъм", заяви Ирена Георгиева. "Арт туризмът е приоритет за нашето ведомство, като голямата цел е да се реализира потенциалът на страната ни като целогодишна дестинация. Статистиката сочи, че сезонният туризъм е 60% от  всички видове туризъм", уточни заместник-министърът. Тя допълни, че има изготвени регистри на туристическите атракции и на фестивалите в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюлетини с конвой до съда

Няма да има ново броене на бюлетини реши днес Административният съд в Шумен по делото, образувано по жалба на „БСП за България“ срещу решението на Общинска избирателна комисия   за избор на кмет на Община Шумен. На заседанието бяха разгледани всички протоколи от секционни избирателни комисии. Само в 4 от тях в графата жалби има вписано особено..

публикувано на 18.11.19 в 16:43

Кмет пази дърветата

Кметът на Велики Преслав Янко Йорданов издаде заповед да се спре премахването на всякакъв вид дървета в населените места, около реките, напоителните канали и пътищата в общината за времето от 1 декември до 31 март догодина. Огледите и издаването на разрешителни за сеч извън горския фонд също се спират за времето, през което вегетацията на..

публикувано на 18.11.19 в 16:20

Избират общински комисии

Заместник-председател на Общинския съвет и състав на постоянните комисии ще изберат на първата си редовна сесия новоизбраните съветници в Шумен. Заседанието е насрочено за 28 ноември от 9 ч. Временна комисия ще разработи промени в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Съветниците ще разгледат предложените от кмета Любомир Христов..

публикувано на 18.11.19 в 15:26

Велики Преслав утре без вода

Без вода за 24 часа ще бъдат жителите на Велики Преслав, съобщават от общинската администрация. Водоподаването ще бъде преустановено от 9 ч. на 19 ноември до 9 ч. на 20 ноември. Причина за спирането на водата е подмяна на захранващия водопровод за града.

публикувано на 18.11.19 в 13:46

Падащи клони на платото

Служител от Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ премахна паднали клони по пътеката за пещера „Русалка“. Дървото е от вида бук и затрудняваше преминаването след мостчето в района на местността „Операта“. Сухите клони са преместениq за да се освободи пешеходнияj маршрут.   Дирекцията на Природния парк предупреждава туристите при силен..

публикувано на 18.11.19 в 13:28

Връщат пари за къщи за гости

Бенефициентите на два европроекта за изграждане на къщи за гости в област Шумен ще трябва да върнат изцяло получените средства. Фирмите попадат в предварителния списък на Държавен фонд "Земеделие" и за тях е открито производство за налагане на 100% санкция, става ясно от публикация на сайта на фонда. В предварителния списък са включени „Агро инвест..

публикувано на 18.11.19 в 12:48

Младеж нацели бус след гонка

Деветнайсетгодишен шофьор без книжка се опита да избяга от полицейски патрул, но се блъсна в микробус. Около 22 ч. на 15 ноември на ул. „Трети март“ в Търговище шофьорът на лек автомобил „Фолксваген Голф“ не е спрял на подаден сигнал със стоп палка и е продължил в посока ул. „Цар Освободител“. Последвалите го полицаи са го настигнали на изхода на..

публикувано на 18.11.19 в 12:00