Премиера на "Баница с локум"

Еди Румян ще представи днес в Шумен дебютната си книга с разкази „Баница с локум”. Изданието е отличено със съпътстващата награда от конкурса „Южна пролет, а едноименният разказ в него получи специална награда в конкурса „Агоп Мелконян”. Срещата с автора е от 18 часа в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Входът е свободен.

Кои са темите в книгата, защо в нея се срещат проститутки, нежни момичета с разбити сърца, неумели свалячи, поети, сутеньори, редактори и издатели, чуйте от разговора с Еди Румян, който коментира, че залага на съвременна градска проза с неочакван финал.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Арт ефир" в Радио Шумен

Изложбата „Арт ефир“ е подредена във фоайето на Радио Шумен. Творбите са на студенти от катедрата „Визуални изкуства“ към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Картините участваха преди малко повече от месец в експозицията „Преподаватели и студенти“ в Музея на историята и археологията в румънския град Констанца, съобщи ръководителят..

публикувано на 22.11.19 в 15:27

Шоу без име

Легендарната Нешка Робева ще представи в Шумен най-новия си спектакъл „Шоу без име“. Представлението е с благотворителна цел и ще гостува на 1 декември от 19.00 ч. в зала „Арена Шумен“. В него ще участват момичетата на Нешка Робева от Клуба по художествена гимнастика „Левски“, както и мажоретките и гимнастичките от СК „Ритмик“, състезатели от..

публикувано на 22.11.19 в 14:56

Изложба в Хелзинки

20 платна от фонда на търговищката художествена галерия „ Проф. Никола Маринов” са част от международна юбилейна изложба във финландската столица Хелзинки. Тя е посветена на 125-тата годишнина от рождението на художничката Олга Шеханова – Шишкова. Художествената галерия “Проф. Никола Маринов“ притежава най-пълната и богата колекция от..

публикувано на 22.11.19 в 11:32

Откровенията на маестрото

„Откровенията на маестрото“ се нарича концертът, който тази вечер ще изнесат Градският духов оркестър „Михаил Биков“ и Вокалната формация „Божур“ от Шумен. Деветото издание на събитието включва представянето на оригинални творби на Михаил Биков, както и аранжиментите му на различни произведения, заяви диригентът на оркестъра Христо Атанасов...

публикувано на 22.11.19 в 11:04

Дарена книга

Доц. Добрил Христов и съпругата му Румяна подариха на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе рядък екземпляр от второто издание на "Нова земя" на Иван Вазов Книгата е илюстрирана с 19 творби на Иван Мърквичка, Антон Митов, Йозеф Обербауер и Георги Канела. Романът излиза от печат през 1896 г. в Централна книжарница на Т. Ф. Чипев, София...

публикувано на 21.11.19 в 11:52

Диря в живота на Русе

Най-новата книга на Теодора Бакърджиева, посветена на живота на унгареца Георг Силаги, ще бъде представена от 18.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей в Русе. Целта на изследването е да възроди паметта за семейство Силаги, чиито членове оставят своята диря в живота на Русе и на България. Изданието ще бъде представено от проф. д-р..

публикувано на 21.11.19 в 09:20

Аржентинец дирижира в Шумен

Аржентинецът Рамиро Ариста ще дирижира концерта на шуменската Симфониета тази вечер - 21 ноември, от 18.30 ч. Солист е пианистката от Япония Йоко Нагашима. В програмата ще бъдат представени музиката към единствения балет на Моцарт „Малкото нищо“, Концерт за пиано и оркестър № 11 от Йозеф Хайдн и първо изпълнение на Симфония в ре мажор от чешкия..

публикувано на 21.11.19 в 09:16