Крути мерки за биосигурност

Снимка: БТА

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Това съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. 

Във връзка с африканската чума по свинете бяха преразгледани и оценени действащите към момента изисквания. С цел подобряване на биосигурността ще бъде намалена бройката на отглежданите свине в личните стопанства от пет на три, като предназначението на животните ще бъде само за угояване.

Необходимо е да се обособят ограждения за биологична сигурност, както и да се осигури постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция. Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки. При фамилни и индустриални ферми трябва да има обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени.

Собствениците на люпилни и животновъдни обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине и фамилна ферма за свине се задължават да имат изготвени индивидуален план за биосигурност. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледни добавки за пенсионери

Правителството отпусна 51 млн. лева за изплащане на коледни добавки за бедните пенсионери. По 40 лева ще получат възрастните с пенсия до 363 лева включително, колкото е линията на бедност за следващата година. Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че, “по този начин ще бъдат подпомогнати около 1,276 млн. пенсионери", съобщи БНР...

публикувано на 20.11.19 в 12:00

Безплатните ваксини пристигнаха

Пристигнаха първите количества безплатни противогрипни ваксини в Североизточна България. През следващите дни се очаква да бъдат изпълнени заявките на всички джипита. Това показа репортерска проверка на Радио Шумен.  В Разградско   дългоочакваните противогрипни ваксини вече са доставени и личните лекари са започнали да ги поставят на заявилите..

публикувано на 19.11.19 в 14:27

Бойко Борисов отсече за болничния

Предложението първият ден от болничния лист да не се заплаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти. Премиерът посочи, че темата ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и други важни социални въпроси като ТЕЛК решенията. „Не можем да..

публикувано на 19.11.19 в 12:09

На бунт заради болничния

Национални протести и учителска стачка подготвят българските синдикати. Причината е решението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща на работника. „Дори и заявено само декларативно, намерението доказва, че националният социален диалог е неефективен", се казва в писмо до медиите, разпространено от Синдикат „Образование“ към КТ..

публикувано на 19.11.19 в 09:39

Без ток днес

От 09:00 ч. до 16:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на: с. Бяла река - ул. "Балкан", "Бели Лом" № 1 до № 5, "Г. Димитров" от № 62 до № 74, "Добри Войников" № 6, 8, 12, 14, "Кишинев" № 2, 3, 4, 5, 6, 12, 14, "Козлодуй" № 4, 6, "Ленин" № 11, "Пирин" № 1, 7, 9, "Плиска" № 2, "Рила" № 16, "Свобода" № 1, 3, 5, "Септември" № 11, "Средна..

публикувано на 19.11.19 в 06:26

Топло с променлива облачност

9 градуса показваха сутринта термометрите в Търговище, в Шумен и Разград по 10, Русе 13, Силистра 14 градуса. Налягането е по-високо от от нормалното за месеца – в Шумен беше 998 хектопаскала, влажността навсякъде е висока – в Шумен е 96%. Днес ще има променлива облачност. Видимостта в сутрешните часове ще бъде намалена, но през деня ще се..

публикувано на 19.11.19 в 06:21
Петър Ганев

Ганев: Ограничават се права

„В опит да се преборят тези, които правят злоупотреби, се отива твърде далеч и се ограничават права на честните данъкоплатци“. Това коментира пред Радио Шумен икономистът Петър Ганев по отношение на предложението първият ден от болничния да не се заплаща нито от работодателя, нито от НОИ. Ако се спрат измами с по-големи болнични за 5, за 10 дни,..

публикувано на 18.11.19 в 15:45