Джумалийско надиграване

VIII Национален фолклорен фестивал на любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване“ ще се проведе днес, на 9 ноември, в Търговище. Очакват се над 600 участници от цялата страна. Откриването е в 10:00 часа в спортната зала „Дечко Стефанов“. Там танцьорите ще се изявят в четири кръга: с две автентични хора, танц върху хореографски разработки, музикално-танцови изпълнения и надиграване на ръченица.

Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури с председател главният художествен ръководител на Професионалния фолклорен ансамбъл "Мизия" Любчо Василев. В журито са още  главният художествен ръководител на ансамбъл "Добруджа" Стоян Господинов и преподавателят по хореография във Варненския свободен университет Ивайло Иванов.

От 12:00 часа на площад „Свобода“ ще звучи българска народна музика, а в следобедните часове на откритата сцена на площада участниците и жителите на града ще извият голямо хоро.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Незаконна сеч в гората

Три каруци, два коня и близо 4 пространствени кубически метра дърва за огрев са задържали горските от ДГС-Омуртаг през последните дни. С помощта на полицията са установени и двамата бракониери, които са секли дървета в местността „Кайника“. На нарушителите са съставени 4 акта и 3 констативни протокола, като случаят е предаден на РДГ-Шумен и..

публикувано на 21.11.19 в 14:13

Възстановено движение

От Областната дирекция на МВР в Търговище съобщават, че днес в 11 ч. движението на МПС в местността "Боаза" на път I-4 /София-Варна/ в община Търговище, което бе временно преустановено заради ПТП с участието на три леки автомобила, бе отново възобновено.

публикувано на 21.11.19 в 11:13

Избират най-добрите

Започват номинациите за Спортист на годината за 2019 г. на Община Търговище. В класацията ще бъдат отличени десетте най-добри индивидуални спортисти, както и най-успешният отбор на годината. За втора поредна година ще бъде връчена и наградата „Млада надежда на годината“, в която ще бъде отличен най-добрият спортист до 12-годишна възраст. В..

публикувано на 21.11.19 в 10:05

Верижна катастрофа затвори път

Верижна катастрофа с три автомобила на пътя София - Варна, в местността „Боаза“ в община Търговище, затвори пътен участък. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Търговище. Сигналът за пътния инцидент е получен в 8,27 ч. днес. Участъкът е временно затворен за движение на МПС. По първоначални данни, няма сериозно пострадали хора при..

публикувано на 21.11.19 в 09:31

Готови за преспите

Община Търговище е в пълна готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. 8 са фирмите, които ще се грижат за снегопочистването на общинската пътна мрежа, която е с обща дължина 220 км. Изпълнителите бяха определени след проведена през миналата година обществена поръчка. Всички фирми имат необходимата оборудвана техника и материали...

публикувано на 20.11.19 в 12:57

Разпити в синята стая

Шестима специалисти са обучени да изслушват деца, жертви на насилие или свидетели на престъпление, съобщават от Асоциация "НАЯ“ в Търговище. Екипът, който е специално сертифициран за разпит на деца в т.нар синя стая, включва психолози, социални работници и педагог от Асоциацията. Всички те преминаха през шест модула в рамките на проекта „..

публикувано на 20.11.19 в 11:06
Дарин Димитров - кмет на Търговище

И в Търговище данъците непроменени

„Не обмисляме повишаване на местните данъци и такси за следващата година“. Това каза за Радио Шумен кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров. Той уточни, че за 2019 година Общинският съвет е утвърдил по-висок размер на данъка за автомобилите, за сградите и таксата за придобиване на имущество. „Това ще ни помогне през 2020 година да имаме един..

публикувано на 19.11.19 в 13:09