Отново АЧС в Търговищко

Първично възникнали случаи на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) при диви прасета са обявени в землищата на поповския квартал Сеячи и в с. Горско Абланово, община Опака. Това стана ясно на спешно заседание на областната епизоотична комисия в Търговище снощи. Набелязани са спешни мерки за недопускане проникването и разпространението на заболяването на територията на област Търговище.

Със Заповеди на Директора на “Регионална дирекция по горите” – Шумен са определени инфектираните зони, в които се забранява достъпа на всички, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС и мерките за биосигурност.

В Държавното ловно стопанство „Черни Лом” – Попово са предприети всички необходими мерки за биосигурност. Поставени са обозначителни табели по границите на инфектираните подзони „А“. Осигурени са дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица. По график членовете на ловните дружински и на ловното стопанство „Черни Лом“ претърсват подзоните на двете обявени огнища на АЧС.
Забранен е ловът в целия териториален обхват на ловищата в зоните около огнищата на заболяването.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоказано оспорване на вота

Не бяха открити жалби в чувалите на 4-те изборни секции, прегледани днес от състав на Административния съд в Шумен. Огледът бе по повод жалбата на коалиция "БСП за България" за оспорване резултатите от избора за кмет на Община Шумен. В две от черновите на протоколите е отразено, че сигнали за нарушения няма. В оригиналите обаче нулите в тях са..

публикувано на 21.11.19 в 16:41
Орлин Куздов - заместник окръжен прокурор в Шумен

Гласът на прокуратурата

Заместник окръжният прокурор Орлин Куздов е определен със заповед на административния ръководител на Окръжната прокуратура в Шумен Маргарита Георгиева за говорител. Новият глас на Окръжната прокуратура в Шумен е добре познат на журналистите от местните медии, тъй като прокурор Куздов беше говорител от 2012 до 2017 г. В качеството си на говорител..

публикувано на 21.11.19 в 15:57

Нов салон за децата от Бяла река

Довършителни дейности вървят във физкултурния салон на училището във върбишкото село Бяла река. Сградата беше изцяло санирана, подновиха покрива и изградиха парна инсталация. Сега боядисват салона, който се намира в приземния етаж и заради лошото му състояние не е бил използван от много години. Училищното ръководство възнамерява да закупи..

публикувано на 21.11.19 в 15:07

Гурме ресторант във Върбица

Община Върбица е готова да започне строителство на гурме ресторант в панаирното градче.   Изпълнителят на проекта е избран, дадена е строителна линия и има заложени средства в бюджета, каза кметът инж. Мердин Байрям.  Гурме ресторантът ще се строи върху 250 кв. м на мястото на старите кебапчийници и фургони. Изграждането ще струва към 300 000..

публикувано на 21.11.19 в 14:38

Най-добрите информатици дойдоха в Шумен

180 състезатели от девет страни пристигнаха в Шумен, за да вземат участие в XI Международен есенен турнир по информатика. Отборите от Азербайджан, Армения, България, Казахстан, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна се състезават в единствения по рода си турнир, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша..

публикувано на 21.11.19 в 14:23

Помощи от Европа

БЧК - Шумен започва раздаването на продукти по Оперативната програма за храни. Те ще се разпределят поетапно от 2 декември в десетте общини на областта. Всеки правоимащ ще получи хранителни пакети с основните продукти и консерви. В пакета са прибавени листовка за предоставяните услуги, финансирани от Европейския социален фонд; книжка за..

публикувано на 21.11.19 в 14:03

Съдии-кулинари с кауза

Кулинарна изложба базар беше организирана днес в Районния съд в Шумен. Проявата е с благотворителна цел, каза за Радио Шумен Ростислава Георгиева – заместник-председател на шуменския Районен съд. "Искаме да избягаме от традиционната цел да се подпомагат институции, за които се събират средства непрекъснато. Затова търсим информация за деца и..

публикувано на 21.11.19 в 13:12