Свобода за шефа на НОИ - Силистра

Снимка: БГНЕС

Директорът на Националния осигурителен институт в Силистра Милен Пенчев излиза на свобода под домашен арест, реши спецсъдът. Стоянка Симеонова, която също беше задържана в акцията, ще бъде на свобода срещу парична гаранция от 7000 лева, а Тодор Тодоров остава в ареста. Решението на съда е окончателно. Според прокуратурата, с помощта на служители на НОИ в Силистра са били източвани пенсионни фондове. Желаещите максимална пенсия получавали за целта фалшиви документи.

На 8 март при специализирана операция на МВР бяха арестувани 10 души, сред които и директорът на Националния осигурителен институт в Силистра за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. В хода на операцията арести бяха извършени както на държавни служители, така и на посредници. Шестима бяха привлечени към наказателна отговорност по случая. При претърсванията на 14 адреса бяха иззети документи, ТЕЛК-ови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи. До момента са установени 20 души, на които са отпуснати по този начин пенсии. Предстои да се анализира документация и да се уточнят подробности.

Обикновено се е установявал стаж като миньори, т.е. пенсии от 600 лева нагоре. Става дума за хора, които към момента не са имали право на пенсия или са искали да се пенсионират по-рано. Услугата се заплащала от самата стойност на отпуснатите пенсии. Членовете на групата разполагали с дебитните карти на лицата и с пълномощни. Те са посещавали пощенските клонове, от които са теглили пенсиите.
Хората, които са се възползвали от тези пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници.